Filmek, amiket ne hagyj ki novemberben

Az idei hollywoodi sztrájk nagyban átírta az őszi premiereket, ugyanis hiába készültek el a filmek, a legtöbbet ennek ellenére sem láthatjuk még. De aggodalomra nincs ok, hiszen így is bőven akad miből válogatnunk.

A színészek sztrájkja még mindig tart, így az olyan, őszre ígért filmek, mint a Budapesten (is) forgatott Dűne második részének bemutatója is csúszik. A többek közt Zendaya és Tom Holland főszereplésével készült mozit ugyanis a leállás miatt nem tudnák megfelelően népszerűsíteni. Néhány hasonlóan nagy költségvetésű alkotás esetében viszont a „jó bornak nem kell cégér” elvnek megfelelve nem változtattak a premierdátumokon. Lássuk novemberi filmajánlónkat!

A mozikban

A decemberi nagyüzem előtt még jó pár, régóta várt filmet megnézhetünk a mozikban, többek között egy olyan, kosztümös magyar alkotást is, amely iránt óriási nemzetközi érdeklődés mutatkozik.

Marvelek

A Marvel jelenleg elég nagy bajban van, hiszen a legutóbbi információk alapján már azt fontolgatják, hogy a multiverzumnak köszönhetően felélesztik az első fejezetüket lezáró Végjátékban meghalt Tony Stark, azaz a Vasember karakterét. Azonban mielőtt ezt megtennék még adnak egy esélyt az Ifjú Bosszúállók harcát előkészítő Marvelek című filmjüknek. A Brie Larson által megformált Marvel Kapitányhoz csatlakozik a 2022-es sorozatban megismert Ms. Marvel, valamint Monica Rambeau (őt a Marvel Kapitányban márt láthattuk). A mozi egyébként igencsak nagy költségvetéssel készült, hiszen 250 millió dollárt szántak rá a stúdiónál, amiben benne van az is, hogy a tesztvetítések miatt bizony jó pár nap újraforgatást kellett a naptárukba iktatni. Kockázatos tehát a húzás, de kíváncsian várjuk a november 9-i premiert.

Napóleon

Ridley Scott kezei közül még nem került ki rossz film, így a november 22-én bemutatásra kerülő Napóleon sikere sem kétséges. A címszerepet a Joker megszemélyesítéséért 2019-ben Oscar-díjat nyerő Joaquin Phoenix alakítja, ami újabb biztató jelnek vehető. A történelmi témájú alkotás a francia császár hatalomra jutását és Josephine császárnéval való ingatag kapcsolatát mutatja be, 157 perces játékidőben. Az biztos, hogy a film nem lesz unalmas, hiszen Scott ezúttal sem törekedett arra, hogy fiataloknak szóló alkotást készítsen.

Éhezők viadala: Énekesmadarak és kígyók balladája

A 2010-es évek egyik legsikeresebb franchise-a volt az Éhezők viadala. Mivel az akkor megismert történetnek előzménysztorijai is vannak, így november 16-án érkezik az ötödik Éhezők viadala film, az Énekesmadarak és kígyók balladája. A történet szerint Coriolanus Snow az utolsó reménysége az egykor büszke, de már kegyvesztetté vált Snow családnak. Hogy pozícióját biztosítsa, vonakodva bár, de vállalja az elszegényedett 12. körzet kiválasztottja, Lucy Gray Baird mentorának szerepét. Miután Lucy Gray elbűvöli Panem közönségét, Snow meglátja a lehetőséget mindkettejük sorsának megváltoztatására. Összefog Lucy Grayjel, hogy az esélyeket kedvező irányba fordíthassa, és innentől kezdve csak egy hajszálon függ mindaz, amiért addig dolgozott. A jó és a rossz ösztönei viaskodnak benne, miközben versenyt fut az idővel – s a verseny végén, ha túléli, az is kiderül, hogy énekesmadár vagy kígyó válik belőle.

Semmelweis

Korábban már megírtuk, hogy a Semmelweis Ignác legfontosabb felfedezését bemutató Semmelweis című film a nemzetközi közönség tetszését is elnyerte. A mozi egy bécsi kórház mindennapjait mutatja be 1847-ben. Itt dolgozik a fiatal magyar orvos, Semmelweis Ignác, aki felfedezésével megváltoztatja az egész világot, miközben meg kell küzdenie az őt kritizálókkal. Olvasd el cikkünket a november 30-án érkező moziról!

Streamingen

A streaming-platformokon már kezdődik a karácsonyi láz, hiszen nincs olyan szolgáltató köztük, amin a hónapban ne debütálna legalább egy ünnepi film. Listánkra természetesen ezek közül is került, de nézzük, mi az, amit mi még biztosan megnézünk.

Egy igazi karácsony 

A Disney+ kínálatában hónap közepén debütál az idei első karácsonyi filmjük. A saját gyártású alkotás sztárjai Ludacris és a Marvelek egyik főszereplője, Teyonah Parris lesznek. A vígjáték sztorija sok újdonságot nem tartogat: egy hétköznapi család életében mindent megváltoztat egy véletlen találkozás és visszaadja a karácsonyba vetett hitüket. Ám szerintem épp ez az ünnepi filmek legnagyobb varázsa, ugyanazok a történetek más köntösbe csomagolva varázsolnak el minket minden évben. És nem, egyáltalán nem korai a november 17-ei premierdátum.

Brawn : A lehetetlen Forma-1 sztori

A Forma-1 világával foglalkozó sorozatok és dokuk meglepően nagyot mennek az elmúlt években, így nem meglepő, hogy újra előkerülnek a sport különös sztorijai. A Disney+-on november 15-én egy négyrészes minisorozat mutatja be a csupán egy évet megélt, de Jenson Button-nak világbajnoki címet szerző Brawn csapat szezonját. A sorozat narrátora Keanu Reeves, aki mellett Button és Rubens Barrichello visszaemlékezései adják majd a főfonalat. Rajtuk kívül feltűnik még majd az egykori névadó csapatfőnök, Ross Brawn, Christian Horner, a sikert-sikerre halmozó Red Bull csapatfőnöke és Nick Fry is. 

Robbie Williams

A Beckham-sorozat elsöprő sikere után egy újabb brit ikonról készült dokumentumfilm a Netflix-re. Robbie Williamas számára a Take That – akik jövőre a sztár nélkül ugyan, de koncertet adnak a Budapest Park-ban – hozta meg az elsöprő sikert, ami megágyazott hihetetlen szólókarrierjének is. Az énekes sok mindenről őszintén beszél a filmben, így arról is szót ejt, hogy bizony nála is volt olyan, amikor mentális gondokkal küzdött és ereit felvágva próbálta kioltani az életét. November 8-án közelebbről is megismerhetjük a szólókarrierjének 25. évfordulóját ünneplő Robbie Williams-t.

Családi cserebere

A hónap utolsó napjaiban szintén a Netflix kínálatában válik elérhetővé a Családi cserebere. A vígjáték a Brenner családot mutatja be, akik egy reggel arra ébrednek, hogy a gyerekek és a szülők testet cseréltek. Hogy visszafordítsák a helyzetet, a szülőknek meg kell találniuk a baj forrását, viszont ebben a kozmikus káoszban ez nem lesz olyan könnyű. A film főszerepeiben Jennifer Garner és Ed Helms, valamint a Wenesday Enidjeként megismert Emma Myers láthatóak.

Az HBO MAX is számos újdonsággal várja előfizetőit a hónapban. Olyan mozifilmek kerülnek fel a streaming szolgáltató kínálatába, mint a Priyanka Chopra és Nick Jonas főszereplésével készült Ráadásszerelem (november 30) című romkom. De az Adam Driver-féle 65 című dinós űr sci- fi is debütál (november 24), ahogy A Zodiákus lovagjai is megtekinthetővé válik november 25-től.

Nyitókép: Klaus Vedfelt

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

Legnépszerűbb cikkek: