Bármennyire is szeretjük a görögdinnyét, a legtöbb háztartásban a héja a kukában landol. Pedig rengeteg módja van annak, hogy azt is felhasználd.
Te is szereted a görögdinnyét? Szerintem az egyik legfinomabb nyári gyümölcs, jól lehűtve tökéletes csemege. Emlékszem, édesapám kenyérrel ette, nekem úgy nem igazán ízlett, de dióval fogyasztva nagyon szerettem. Természetesen a lédús belsejére gondolok, aminek még a magját sem szoktam kipiszkálni. Gondolom, a héját te is kidobod, pedig abból is lehet finomságokat készíteni! Ehhez gyűjtöttünk össze néhány ötletet.
Tea, ami nem csak finom, hanem egészséges is
Néhány szelet dinnyehéjról hámozd le a külső, zöld réteget, miután alaposan megmostad. Kockázd fel, tedd egy lábasba, és öntsd fel vízzel addig, amíg jól el nem lepi. Forrald fel és főzd negyedóráig. Amikor kicsit már kihűlt, szűrd le, és még melegen adj hozzá ízlés szerint néhány evőkanál barnacukrot vagy mézet. Akár langyosan vagy jól lehűtve is fogyaszthatod, egy olyan italt kapsz, ami még a magas vérnyomást is segít csökkenteni és vízhajtó hatással is bír. Ha meg akarod kicsit bolondítani, a dinnyehéjjal együtt főzz bele néhány szelet gyömbért, és amikor kihűlt, dobjál bele pár karika lime-ot vagy citromot, de akár mentalevéllel is adhatsz neki egy kis plusz esszenciát.
Lekvár sütibe, kalácsra, vagy joghurtba
Fél kiló héjhoz 2,5 dkg cukorra, két citrom lereszelt héjára és egynek a levére lesz szükséged. A külső zöld réteget megint csak le kell hántanod, a többit összevágnod jó apróra. Hagyd állni egy éjszakán át a cukor felével, majd másnap főzd össze a többivel: a maradék cukorral, a reszelt citromhéjjal és a citromlével. Tehetsz bele még vanília rudat, szegfűszeget, fahéjat is, ha szereted. Miután felforrt, fedő alatt lassú tűzön párold két órán keresztül, aztán vedd le a fedőt és még egy jó negyedórát hagyd főni, hogy jól besűrűsödjön. Ha nem akar sűrűsödni, nyugodtan tegyél bele egy kis étkezési zselatint. Amikor már látod, hogy jó elérte a kívánt állagot, mehet is a befőttesüvegekbe a száraz dunsztba.
Savanyúság bármilyen sülthöz
A külső, zöld héjrétegre megint csak nem lesz szükséged. A mennyiséget az határozza meg, hogy mekkora üveget akarsz megtölteni. Szükséged lesz még pár gerezd fokhagymára, egy kisebb csokor kaporra, egy fél teáskanál mustármagra, egy evőkanál sóra és körülbelül egy liter vízre. Vágd csíkokra a dinnyehéjat és állítsd bele az üvegbe úgy, ahogyan a kovászos uborkának valót szoktad. Ha teszel hozzá lilahagymát, sárga cukkinit és esetleg egy kis piros gyümölcshúst is rajta hagysz a dinnye héján, nemcsak az íze, hanem a látványa is különleges lesz. Miközben felforralod a vizet a sóval, tedd az üvegbe a kaprot, a fokhagymát és a mustármagot. Amikor felforrt a sós víz, öntsd rá, zárd le légmentesen és tedd nedves dunsztba 10 percre. Már készen is van a savanyúságod, ha kihűlt, lehet kóstolni.
Jénai tál helyett
A dinnye héjában még húst is süthetsz. Miután elfogyasztod a belét, egy fóliával kibélelt tepsiben, két fél dinnyében porhanyósra sül bármilyen hús – amit persze előtte érdemes bepácolni, úgy ahogy szoktad. Arra ügyelj, hogy ha túl sok levet ereszt sütés közben, inkább vedd le a felső részt és úgy fejezd be.
Fotó: FTiare / Getty Images
Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:
- 10 jó okot mondunk, miért egyél sok görögdinnyét
- Dinnye, ahogyan még nem kóstoltad
- Görögdinnye-pizza, a hamisítatlan nyári desszert