Fizetnél közel 2,5 millió forintot egy hamburgerből kiszedett uborkaszeletért?

A kérdés természetesen költői. Azonban, ha mégis érdekelne egy ilyen üzleti befektetés, van számodra egy jó hírünk: egy ausztrál művész éppen ekkora összegért árul egy csemegeuborka-szeletet, amit egy galéria mennyezetén állított ki.

Az egyszerűen Pickle, azaz Savanyú uborka névre keresztelt alkotást – egyenesen egy McDonald’s sajtburgerből kivéve – Matthew Griffin ausztrál művész hajította fel az aucklandi Michael Lett Galéria mennyezetére. Griffin semmilyen kötőanyagot nem használt, az uborkaszeletet csak a hamburgerben található ragacsos szószok rögzítik a plafonhoz. A Pickle semmi jelét nem mutatja a romlásnak – ami különösebben nem meglepő, ha a TikTokon láttad már azokat a videókat, amelyek akár 20 éves McDonald’s hamburgereket mutatnak be, amelyeken nem látszik az idő múlása. 

Romlandó művészet

De ez miért művészet? – biztosan benned is felmerül ez a kérdés. Ryan Moore, a Fine Arts, Sydney művészeti galéria igazgatója azt mondja, hogy ez nem igazán számít. „Általánosságban elmondható, hogy nem a művészek döntik el, hogy valami művészet-e”mondta a Guardiannek. „Ők azok, akik alkotásokat készítenek és különböző dolgokat tesznek. Az a fontos – attól függetlenül, hogy valami értékes és jelentőségteljes-e mint műalkotás – ahogy közösen, társadalmi szinten úgy döntünk, hogy használjuk vagy beszélünk róla.” Úgy tűnik, ebben rejlik a Pickle értéke. Moore a humort használja fel ahhoz, hogy megkérdőjelezze „az érték és jelentés létrejöttének módját”.

A 10 ezer új-zélandi dolláros (több mint 2,4 millió forintos) árcédulával ellátott konceptuális alkotás a művészeti szcénát, illetve a műkedvelőket egyaránt megosztotta. De a Pickle nem egyedülálló példa: elég visszagondolnunk a 2019-es Art Basel művészeti vásárra, ahol Maurizio Cattelan banánokat – mármint a boltban kapható, elég gyorsan megbarnuló déli gyümölcsöket – ragasztott a falra, az így műalkotássá nemesült gyümölcsöket pedig több tízezer dollárért kínálta eladásra.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Michael Lett (@michaellettgallery) által megosztott bejegyzés


Nem tűnik valószínűnek, hogy a Griffin sajtburgeres uborkájáért sorban állnának majd a vevők. Pláne, hogy – ha valaki teljesen odalenne ezért a dekorációs megoldásért – ezt a konceptuális alkotást könnyen lemásolhatja. Csak be kell mennünk a legközelebbi McDonald’s étterembe, venni egy sajtburgert, majd otthon kivenni egy uborkaszeletet és egy határozott mozdulattal a mennyezethez vágnunk. Ezzel 2,4 millió forintot megspórolunk. Habár a forint árfolyamát elnézve… Már azon sem lepődnénk meg, ha decemberben tényleg milliókat kellene fizetni egy gyorséttermi menüért.

Forrás: Dazed
Nyitókép: Claudia Totir/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: