Fizikai vagy kémiai? Hány faktoros? Így válassz napozókrémet!

A leghatékonyabb napkrémek minden bőrtípusra

Ma már, ha a szépségápolásról esik szó, elkerülhetetlen a fényvédelem témaköre, hiszen tudjuk, hogy a káros sugarak ellen az év minden napján védekeznünk kell. Na, de melyik termék a legbiztonságosabb? Segítünk megtalálni!

Ugyan gyakran halljuk, hogy használjunk fényvédőt, de a hatalmas választékban sajnos könnyű elveszni. Cikkünkben a különböző típusú és faktorszámú termékekről írtunk!

Fizikai vagy kémiai?

A naptejeket alapvetően erre a két típusra oszthatjuk. A fizikai fényvédők szinte egytől egyig cink- illetve titaniumoxidot tartalmaznak, és ezek segítségével védőpajzsot húznak a bőrünk és a napsugarak közé. Működési elvük, hogy visszaverik a káros UVA és UVB sugarakat. Ennek a típusnak nincsenek negatív élettani hatásai, problémás bőrűek is bátran használhatják, ám kevésbé tartósak, ezért gyakrabban kell őket újraapplikálni, sőt egyes termékek enyhe, fehér színt hagynak maguk után egy rövid ideig. Óriási előnyük viszont, hogy amint felkened őket, már indulhatsz is a strandra, nem kell várnod, hogy kifejtsék hatásukat.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

La Roche-Posay USA (@larocheposayusa) által megosztott bejegyzés,

Ezt ajánljuk: Anthelios Ultra-Light ásványi naptej SPF 50, La Roche-Posay  4150 Ft

Ezzel szemben a kémiai napvédők a bőrben felszívódva fejtik ki hatásukat. Elnyelik a káros UV sugarakat, de víz hatására egy idő után lebomlanak. Ezek jóval tartósabbak mint az előbb említett kategóriába tartozó krémek,  de sajnos nem védenek a rendkívül veszélyes UVA sugarak ellen, és sokaknál allergiás reakciókat válthatnak ki. Ráadásul a felvitel után 20 percet várnod kell, hogy az összetevők (avobenzone, octinoxate, és oxybenzone) kifejtsék védőhatásukat.

Hányas faktorszámút válassz?

Az SPF szám az  UVB-sugarak elleni védelem mértékét mutatja. A bőr saját védelmi rendszerének köszönhetően felnőttként legfeljebb 20 percet tölthetünk el a napon anélkül, hogy leégnénk (de ez a nagyon világos bőrűek esetében akár 5 perc is lehet!). Az SPF mellett szereplő szám az ezen felül a szabadban eltölthető időt jelzi. Tehát, ha általában 10 perc elég ahhoz, hogy megpiruljunk, akkor egy 15-ös faktorszámú napkrémmel 10×15=150 percig , vagyis 2 és fél órán át tartózkodhatunk a napon anélkül, hogy leégnénk.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Kiehl’s Since 1851 (@kiehls) által megosztott bejegyzés,

Ezt ajánljuk: Super Fluid Daily UV Defense SPF 50+, Kiehl’s 10 847 Ft

Önmagában az UVB elleni védelem nem elég, bőrödet ugyanis az UVA-sugarak ellen is óvnod kell. Néhány országban már bevezették az UVA-védelemről szóló kötelező megjelölést. Vizsgáld meg az összetevőket, és ha a termék tartalmaz cink-oxidot, titánium-dioxidot, avobenzone-t, vagy ecamsule-t, akkor tudhatod, bőröd biztonságban van.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

SkinCeuticals (@skinceuticals) által megosztott bejegyzés,

Ezt ajánljuk: Physical Eye UV Defense Sunscreen, SkinCeuticals  8500 Ft

Nyitókép: RossHelen/Shutterstock

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is olvasd el:

Legnépszerűbb cikkek: