Mindig megszeged az újévi fogadalmaidat? Idén próbáld ki ezt!

Minden út a tervezéssel kezdődik

Ha új év, akkor fogadalmak. Ezeket viszont elég nehéz betartani. Ha ez sosem volt az erősséged, akkor van egy ötletünk, amivel ezúttal sikeres lehetsz.

Hiába gondoljuk csak félkomolyan ezeket a magunknak tett ígéreteket, ha megszegjük őket, akkor rombolhatják önbecsülésünket, hiszen mindegyik egy kisebb-nagyobb kudarc.

A tiszta lap varázsa

Természetes, hogy sokakban az új év egyet jelent a tiszta lappal. Ilyenkor gyakran felerősödik a valódi igényünk a változtatásra, megfelelő időpontnak látjuk az év kezdetét, és erősnek is érezzük magunkat hozzá. Sajnos ez az erő a legtöbb embernél egy-két hónap, rosszabb esetben pár hét után alábbhagy. Nem is hibáztathatjuk magunkat igazán: január elsejével nem változik meg az életünkben valójában semmi, ugyanolyan nap, mint a többi. A problémáink nem párolognak el, a munkahelyünk, a családunk, az anyagi helyzetünk ugyanúgy ott van, mint december 31-én.

Amikor eljön az év vége, akkor a legtöbben összegezni kezdünk, és sokszor ekkor jövünk rá, hogy megint eltelt egy év különösebb nyom nélkül, és mi csak sodródunk. Tudjuk, hogy néhány, életünket meghatározó területen nem úgy állunk, ahogy szeretnénk, és látjuk hogy ez évek óta így megy. Szerintem sokszor épp emiatt kezdünk el fogadalmakat tenni.

Fogadalom helyett tudatos tervezés

Ülj le az asztalhoz, vegyél elő egy papírt és egy ceruzát. Képzeld magad elé, hogy hol szeretnél tartani egy év múlva, aztán írd fel a lapra életed fontos területeit. Párkapcsolat, család, karrier, egészség, és nálam szokott lenni egy egyéb oszlop is. Írd le magadnak, hogy miket szeretnél elérni ezekben a kategóriákban. Ha valamivel meg vagy elégedve, akkor azt is írd le, hogy szeretnéd megtartani. Ne csak a célt, hanem az oda vezető egyes lépcsőfokokat is rögzítsd, de figyelj a sorrendre!

Ha le akarsz szokni például a dohányzásról, akkor jegyezd fel, hogy ehhez milyen segítséget veszel igénybe: letöltesz egy applikációt a telefonodra, vagy a témával foglalkozó könyvet vásárolsz, esetleg elmész egy kezelésre. A listát azonban vedd komolyan, és ne a halogatásra használd: ha leírod a célod, akkor valóban tegyél érte, és ne a „majd holnap” eszköze legyen. Becsülendő és hasznos cél, hogy tegyél az egészségedért, de nem biztos, hogy pont az a mozgásforma lesz számodra élvezhető, aminek a gyakorlását amúgy megfogadtad szilveszterkor. Helyesebb, ha azt írod a papírra, hogy hetente legalább 3 alkalommal sportolni fogsz. Kipróbálhatsz új edzésformákat is, mi már eddig is rengeteg tippet adtunk, de idén is számíthatsz ránk!

Újévi meglepetés

Ha elkészíted a listádat, akkor jövőre ilyenkor, amikor újra előveszed, tisztábban fogod látni a helyzeted. Valódi sikerélményként fogsz tekinteni azokra a dolgokra, amiket megtettél magadért. Tudni fogod, hogy tartasz valamerre, hogy a kitűzött céljaidat elérted, de tanulhatsz azokból is, amiket nem, vagy csak félig sikerült teljesítened. Minél reálisabban méred fel a helyzeted a lista összeállításakor, annál kevesebb ilyen meg nem valósított terv lesz benne.

Nyitókép: Shutterstock

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: