Fogadjunk, hogy még sosem hallottál a moringáról, pedig szuperegészséges!

A magyarul lóretekfaként ismert moringa oleiferát több évszázada használják gyógyításra, de csak az elmúlt években lett igazán népszerű étrendkiegészítő. Gyulladáscsökkentésben verhetetlen, de sok más egészségügyi problémára is megoldást nyújt.

A csodanövényként emlegetett moringát több ezer éve fedezték fel, világszerte már legalább 100 különböző néven ismerik. A Himaláján, India és Afrika bizonyos részein őshonos, hajóval szállítják Európába. 2008-ban az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézete az év növényének választotta, mostanra pedig már több mint 1300 tanulmányt írtak a jótékony hatásairól:

Elképesztően tápláló

A joghurtnál kétszer több fehérjét, a répánál négyszer több A-vitamint, a banánnál háromszor több káliumot, a tehéntejnél négyszer több kalciumot, és a narancsnál hétszer több C-vitamint tartalmaz. A harmadik világ több ezer gyermekének moringát szállítanak a segélyszervezetek az A-vitaminhiány kezelésére és az immunrendszerük erősítésére.

Antioxidánsokat tartalmaz és gyulladáscsökkentő

Esszenciális aminosavakat, a paradicsomban és a répában is megtalálható karotinoidokat, antioxidánsokat és természetes antibakteriális vegyületeket tartalmaz. Az anti-aging összetevői, mint a C-vitamin, a béta-karotin és a quercetin, csökkentik a gyulladást és az oxidatív stressz tüneteit, ezáltal mérséklik az időskori szembetegségek, a magas vérnyomás és a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát.

Javítja az emésztést

A moringát az ájurvédikus gyógyításban is használják, gyulladáscsökkentő hatása révén megelőzi és gyógyítja a gyomorfekélyt, a máj- és vesebetegségeket, az emésztési problémákat és a gombás fertőzéseket. A gyógynövényből készült olaj javítja a májfunkciót és méregteleníti a szervezetet. Húgyúti fertőzésekre, vesekőre, székrekedésre és hasmenésre is ajánlják.

Gondoskodik az agy egészségéről és a jókedvről

Rengeteg fehérjét és triptofán nevű aminosavat tartalmaz, amik segítik az ingerületátvivő anyagok, vagyis a neurotranszmitterek működését. Az idegrendszerben termelődő szerotonin nevű boldogsághormont is ezek a molekulák szállítják, így a moringa javítja a kedélyállapotunkat is. Hatóanyagai védik a pajzsmirigy egészségét, magasan tartják az energiaszintet és enyhítik a fáradtság, valamint a depresszió tüneteit. A hangulatingadozások kiküszöbölésére és természetes afrodiziákumként is használják.

Védi és táplálja a bőrt

Antibakteriális és gombaölő hatóanyagai védik a bőrt a különböző fertőzésektől. Lábgomba, tályog, korpa és akné kezelésére is használják. A fogíny-betegségeket, valamint a sebeket, az égési sérüléseket és a szemölcsöket is hatékonyan gyógyítja. Mivel véd a bakteriális megbetegedések ellen és semlegesíti a szagokat, ezért az élelmiszerek és a parfümök összetevői között is megtalálhatjuk. A moringából készül olaj pedig nemcsak tisztítja, de táplálja és hidratálja is a bőrt.

Egyensúlyban tartja a hormonokat és véd az öregedéstől

2014-ben a Journal of Food Science and Technology szaklapban megjelent egy kutatás, ami a lóretekfa hatásait mutatta be. A vizsgálatot végző kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy ez a szuperétel képes-e lelassítani az öregedés folyamatát és képes-e kiegyenlíteni a változókorú nők hormonszintjét. Az eredmények szerint a növény növelte az antioxidáns szintet, csökkentette az oxidatív stressz hatását, kiegyenlítette a vércukorszintet és serkentette a hemoglobin-termelést, vagyis valóban erős az anti-aging hatása, ráadásul a hormonszintet is képes stabilizálni. Növeli a libidót és a szexuális teljesítőképességet.

Így fogyaszd

A moringa minden része felhasználható: a levelét, a magját, a szárát, a virágát és a gyökerét is hasznosítják. Többnyire por formában vagy olajként kapható, de a magját, a szárított levelét és a teakeverékét is árulják. Az íze erőteljes és nem túl kellemes, a torma és a spárga kombinációjához hasonló. Mivel csupán növényi étrendkiegészítő, és nem alapvető tápanyag, ezért nincs pontosan meghatározva, hogy mennyit érdemes fogyasztani belőle, de az ajánlott napi adag nagyjából 29 milligramm testsúly kilónként. Ha kipróbálnád, érdemes fél teáskanálnyi porral kezdened 3-5 napon át. A következő két hétben szépen lassan emeld az adagot, hogy a szervezeted hozzászokhasson a hatásaihoz. Sokan csak kétnaponta szedik, mert túlfogyasztás estén felkavarhatja a gyomrot és hasmenést is okozhat.

Nyitókép: marekuliasz/iStock/Getty Images Plus
(thechalkboardmag.com)

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: