Felesleges volna a fogselyem? Ne gondold! A fogorvosok létfontosságúnak tartják, méghozzá ezért

Ha félsz a fogorvostól, és elkerülnéd, hogy idő előtt szuvasodjanak a fogaid, akkor a fogselyem legyen a mindennapi rutinod része. Többet segíthet az egészséges fogak és a ragyogó mosoly elérésében, mint elsőre hinnéd!

Megfigyelted már valaha, hogy evés után mennyi ételdarab marad a fogaid között? Na, nem a mákra gondolunk, ami szabad szemmel, messziről is jól látható, hanem minden másra. Nem véletlen, hogy a valamit magára adó éttermek asztalán ott van, és nem kell külön kérni a fogpiszkálót. Óvódásként még az ideális állapotot éltük, a délutáni alvás előtt kötelező volt a fogmosás. Aztán idővel megváltozik az életünk és a körülmények is, és felmérések alapján az ajánlott háromszori fogmosásból felnőttkorban gyakran csak egy lesz. Ez már önmagában is elég szomorú tény, de segít arra is rávilágítatni, hogy miért olyan elkeserítő a fogaink állapota. Ha ugyanis az alapvető fogápolási kritériumoknak sem felelünk meg, akkor nyilván a rendszeres fogorvosi ellenőrzés sem az életünk része…

Kicsi a fogselyem, de erős

A fogselyem annak ellenére nem dönget eladási rekordokat hazánkban, hogy nem új keletű dolog. Sokan nincsenek tisztában azzal a ténnyel, hogy a legalaposabb és legtrendibb elektromos fogkefe mellé is elkel a használata. Ugyanis a fogközöket nem feltétlenül lehet a fogkefével tökéletesen tisztítani. „A rendszeres fogselyem-használat segít eltávolítani a szájüregben lévő apró, nehezen látható helyeken megbúvó lepedéket. Ha ezek a láthatatlan lepedékek nem kerülnek eltávolításra, az a fogíny betegségeihez, gyulladáshoz vezethet. A fogselyem rendszeres használatával megelőzhetőek lehetnek az olyan ‘népbetegségek’, mint a fogínyvérzés, a visszahúzódó íny, vagy a komolyabb esetek, mint a fog- és csontvesztés” – mondja dr. Gubicsák Szilvia.

A fogaink épsége és a szájhigiénia nemcsak esztétikai szempontból óriási jelentőségű. Az ínybetegségekkel kapcsolatban ugyanis számos kutatás igazolta, hogy a szívbetegségek kialakulásában is jelentős szerepe van.

Fogszuvasodás ellen kötelező!

A fogorvosi vizsgálat még akkor sem tartozik a kedvenc elfoglaltságaink közé, ha gondosan ápoljuk a fogainkat, és nincs problémánk, csupán ellenőrzési céllal megyünk. Ha pedig tudjuk, hogy van olyan fogunk, ami kezelésre szorul, akkor sokszor a végletekig toljuk a vizsgálatot. A fogselyem használata sokat segíthet, hogy ne rettegéssel menjünk orvoshoz, ugyanis a rendszeresen fogselymet használók körében jóval kisebb mértékben fordul elő fogszuvasodás.

Természetesen a fogselyem önmagában nem elég, mert nem helyettesíti, hanem kiegészíti a fog és szájápolást. A fogselyem egy vékony, puha fonal, látszólag veszélytelen, de ha először használod, akkor nem árt némi óvatosság. Könnyen fel lehet vele sérteni a fogínyt és a szájat, és nem érdemes gyorsan vagy kapkodva sem végezni. Ne érezd magad kellemetlenül, ha nem áll a kezedre, nem bonyolult művelet, de kell egy kis idő, mire a napi rutinod részévé válik.

A legnagyobb óvatosság mellet is előfordulhat, hogy vérezni kezd az ínyed. Ettől nem kell megijedni, hiszen ez sokszor a fogmosáskor is megtörténhet. Ha viszont rendszeresen vérzik, akkor valamit nem jól csinálsz, vagy nem megfelelő méretű fogselymet használsz. S mielőtt abbahagynád, inkább kérj segítséget a fogorvostól. Biztos lehetsz abban, hogy szívesen segít, hiszen ők egybehangzóan állítják, hogy a fogselyem létfontosságú.

Nyitókép: eclipse­_images/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: