Fogszabályzás felnőtt korban – érdemes belevágni?

A ragyogó mosoly és gyönyörű fogsor kétség kívül növeli az önbizalmat. De vajon mindenkinek ajánlott a fogszabályzó viselése? Az előnyökről és hátrányokról fogorvos szakértőnket kérdeztük!

A fogszabályzót többnyire a gyerekek és tinédzserek esetében használják, de ma már az sem ritka, hogy valaki felnőttként dönt a kezelés mellett. Évtizedekkel ezelőtt még tartotta magát az a tévhit, hogy a felnőttek esetében már nincs értelme a beavatkozásnak. De mit mond erről a fogorvos?

Az egészséges fogsor növeli az önbizalmat

Bár a legideálisabb kor 8-20 év között van, de tulajdonképpen a fogszabályzáshoz soha nincs késő! Van, aki kezeletlen fogsora esztétikai állapotán szeretne felnőttként javítani, de sokan különböző fogászati beavatkozások, implantátumok, héjak után döntenek az igazítás mellett. Gyakran olyan esetben is szükség lehet a felnőttkori fogszabályzásra, ha gyerekként is volt, de a fogak az idő múltával fokozatosan elmozdultak, vagy nem illeszkednek tökéletesen. Sok esetben felnőttként derül ki, hogy a gyerekkori – kivehető – készüléket nem használták megfelelően, emiatt nem hozta a várt hatást.

Manapság egyáltalán nem számít ritkaságnak, ha egy felnőtt fogszabályzót visel. Ők elsősorban az önbizalmuk javítása érdekében kérik a kezelést. A fogak megfelelő beállítása megkönnyíti a szájhigiéniát, és javítja az általános egészséget is. Nem utolsósorban pedig esztétikailag is jobban mutat” – mondja dr. Gubicsák Szilvia, a Humánus Fogászat szakorvosa.

A kezeléssel kapcsolatban fontos különbség, hogy felnőttkorban már kevesebb kezelési lehetőség van a korrekcióra. A felnőttek állkapcsa teljesen kifejlődött, míg a gyerekeké még növekszik, ami megkönnyíti a fogszabályozási kezelések során a fogak helyretolását. Felnőttek számára jelenleg 4 fogszabályzó típus érhető el. Ezekből az igényeknek és elképzeléseknek megfelelően a páciens és a szakorvos közösen dönti el, hogy melyik az életvitelébe a legjobban illeszthető, legkevésbé zavaró. A megfelelő fogszabályzó megtervezése nagyon összetett folyamat, mivel nemcsak a fogak helyzetét kell felmérni, hanem az anatómiai és a csontozati állapotot is.

Ha nem akarod, nem is látják

A hagyományos fém fogszabályzók tartósak, erősek, és a leghatékonyabbak. Többek között javítják a fogak összeszorulását, a legtöbb harapási problémát és az egymástól távol lévő fogakat is közelebb húzzák. A kerámia fogszabályzók hasonlóak a hagyományos fémből készültekhez, népszerűségüket annak köszönhetik, hogy átlátszó vagy fehér színűek, ezáltal kevésbé feltűnőek, jobban illeszkednek a fogakhoz. A nyelvzáró készülék szintén fémből készül, és a fogak hátsó részére helyezik őket. Ennek előnye, hogy szinte egyáltalán nem látszik, viszont ez a legkényelmetlenebb, mert közel van a nyelvhez. Az úgynevezett igazító, az Invisaglin pedig a láthatatlan kezelések legmodernebb verziója, amely kiváló lehetőség, hogy bármely életkorban rendezzük a fogainkat helyzetét. A kivehető sínt egy digitális szoftver segítségével tervezik, sem fém, sem ragasztó nem kerül a fogakra.

A felnőtt fogszabályzás előnyei

A felnőtt fogszabályzóknak számos előnye van. Elsődlegesen javítják a fogak megjelenését, ezáltal az arc szerkezetét és nagyon fontos tényező, hogy növelik az önbizalmat. „Javíthatják fogak egészségét, valamint általános egészségi állapotát. Az egyenes fogakat könnyebb megmosni, ami segít megelőzni a fogszuvasodást és az ínybetegségeket. Ezenkívül a fogak és az íny egészsége hatással lehet a test többi részére is. Kezeletlen fogínybetegség esetén nem lehet igénybe venni fogszabályozó kezelést, ugyanis bármilyen fogszabályozási kezelés súlyosbíthatja az ínybetegséget. Az ínybetegség okozta károsodások kezelése nélkül a fogszabályzók és az igazítók ronthatják a helyzetet. A fogszabályozási kezelés kívánt eredményének elérése érdekében először az ínybetegség kezelése, és a fogak rendbetétele az elsődleges feladat” – mondja a szakorvos.

 Meddig kell viselni a fogszabályzót?

Felnőtt korban a teljesen kifejlődött állkapocs miatt hosszabb lehet a kezelési idő, mint a gyerekek esetében, de természetesen ez is egyén és állapotfüggő. „Általánosságban elmondható, hogy 18 hónap a minimális idő, de ez kitolódhat három évig is felnőttek esetében. Fontos tényező a fájdalom is, mert a kezelés nem mindig kellemes. Különösen az első napokban fájhat, amíg hozzászokunk a készülékhez, de pár nap után ez a kellemetlen érzés elmúlik. Ám ez a rövid ideig tartó kellemetlenség eltörpül amellett, hogy a fogszabályzással a fogak jóval tovább épek maradnak” – teszi hozzá a fogorvos.

Nyitókép: KrisCole / GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: