Fogyás, forróság és energia: ez a bikram jóga

A Bikram jóga jónéhány kedvező hatással bír. A fentieken kívül például csodássá varázsolja a bőrt és csökkenti a stresszt is. De azért van néhány dolog, amire oda kell figyelni, ha belevágsz.

Azt sokan tudják, hogy a bikram jóga melegben történik, de azt már kevesen, hogy nem minden melegben történő jóga bikram jóga… Akkor hogy is van ez? Az igazi, eredeti bikram jógában 90 perc alatt 26 különböző gyakorlat és 2 légzőgyakorlat szerepel, ezeket pedig csak képzett oktató vezetheti. Ha ez a négy feltétel nem egyesül, akkor nem nevezhetjük bikramnak a jógaórát.

Mozaikhatás

A bikram egyébként egy viszonylag új jógastílus és sokan ellentmondásosnak tartják a hátterét. A stílust Bikram Choudhury alapította meg az 1900-as évek végén és ez nagyon kötött módszer. Forró, 30 Celsius fok körüli környezetben, és 40 százalékos páratartalom mellett kell elvégezni azt a 26 konkrét pózt, amelyeknek a sorrendje sem cserélhető fel. A ciklusokban semmi sem változtatható, semmi sem térhet el. A bikram jóga, alapjait a kundalíni és a hátha jógából meríti, amelyben szintén nagyon szigorú a pózok végrehajtásának sorrendje és ideje, illetve a légzőgyakorlatok pontossága is kiemelt jelentőséggel bír. Nem véletlenül. Ha a gyakorlatokat a megfelelő ideig és sorrendben végezzük, akkor azok extra oxigénhez juttatják a testet, így kihatnak a hormon- és idegrendszerre, valamint biztosítják, hogy a vér egyenletesen tudjon áramolni a testünkben. A Bikram-hatás ugyanezekre az elvekre épül.

Forr a levegő

A bikram jóga körüli viták azok miatt a jógastúdiók miatt alakultak ki, amelyek bár forró környezetben kínálják óráikat, módosították a pózok sorrendjét. Choudhury jógi szerint pedig ezek nem nevezhetőnek bikramnak, így ezeknek a stúdióknak Hot Yogára kellett átnevezniük stílusukat. De az alapító nemcsak a többi jógastúdióval küzdött meg az elmúlt években, hanem egy komolyabb botránnyal is, amelyben inzultálással vádolták meg. Mivel a bikram Amerikából indult, ahol már azért is beperelhetnek, ha valakihez hozzáérsz, a bikram órákon ne csodálkozz, ha a tanár nem végzi a gyakorlatokat és csak szóbeli instrukciókat ad.

Egészségre gyakorolt hatásai

A magas hőmérséklet már eleve hozzájárul a bikram különlegességéhez, de a helyes testtartás és a légzőgyakorlatok is nagyon fontos tényezők mindabban, amit a bikram jóga nyújtani tud. A jógának ez a formája éppen ezért valakinek vagy nagyon bejön, vagy soha többé hallani sem akar róla. Tény, hogy annak nem való, aki top sminkben, belőtt hajjal, izzadás nélkül szokott a konditeremben pompázni, mert egy bikram végére a tengeri szörny hozzád képest simán elmehet szépségkirálynőnek. Cserébe viszont olyan előnyökkel jár, amit nehéz überelni. Az egyik ilyen a fogyás. Ha növelni szeretnéd a kalóriaégetést, akkor bikramnál kevés jobb testmozgás létezik. Ezen kívül csökkenti a stresszt, növeli a rugalmasságot, csodássá varázsolja a bőrt és kedvezően hat a csontok ásványi sűrűségre is. Egyes leírások szerint javitja a glükóztoleranciát, a vér lipidprofilját és az artériás merevséget is, éppen ezért hatalmas lehetőségeket rejteget gyakorlása.

Mire figyelj?

Erre az órára ne a hagyományos jógaruhádban készülj. Célszerű rövid shortot és egy kis topot viselni csak. Az ízületeidet speciális matracok védik, ami szintén a profi bikramok jellemzője, ugyanis a védjegyes helyeken az egyensúlyt segítő padlózat van lerakva. Ne lepődj meg, de ezeknek olykor, hát… kicsit ázott kutya szaguk lehet. De attól még tiszták és minden alkalom után fertőtlenítik őket. Mindazonáltal, ha valaki nincs top formában, a bikram számos veszélyt is rejtegethet. Ezért mielőtt belépsz egy bikram órára, légy óvatos. Mindig hallgass tested jelzéseire és ha a legkisebb jelét is észleled annak, hogy dehidratálttá válsz, vagy hőkimerülés ér, azonnal hagyd abba. Ha az alábbi 5 tünet bármelyikét tapasztalod, szintén fejezd be a gyakorlást és jelezd a tanárnak a problémádat:

  • hirtelen megemelkedett pulzusszám
  • szédülés, fejfájás, hányinger
  • zavarodottság, homályos látás
  • gyengeség, fáradtság
  • csökkent izzadás

Az első óra előtt – de a későbbieknél is célszerű – próbálj akklimatizálódni a meleghez. Óra előtt tölts el pár percet bent, majd gyere ki. Nézd meg, hogy érzed magad, és ha már megszoktad, akkor is csak könnyedén végezd a gyakorlatokat, ne erőltesd túl magad. Víz mindig legyen nálad, és kifejezetten figyelj oda rá, hogy már az óra előtt is megfelelően hidratálj. És közben. És utána is.

 

Nyitókép: Tom Werner/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: