Fogyás helyett jöhet pár egészségesebb újévi fogadalom?

Az újévi fogadalmak listáját évek óta a fogyás vezeti. De vajon hol a hiba, ha minden évben ez a listavezető?

Az újévnek sokan komoly és erős elhatározásokkal vágnak neki: lefogyok, leteszem a cigarettát, több időt szánok magamra és kevesebbet a munkámra… stb.. Unalomig és mindenki számára ismertek ezek a mondatok. De vajon miért gondoljuk, hogy egyik napról a másikra, csak azért, mert új évet írunk a naptárban, majd minden másképp lesz? Tapasztalatok igazolják, hogy semmi nem lesz máshogy, az edzőterem látogatottsága a felére esik vissza január végére, és a cigaretta is ugyanúgy ott lapul a táskák mélyén.

Ne vékony akarj lenni, hanem egészséges!

A vékonyságnak állandó és jelentős kultusza van, de gyakran hajlamosak vagyunk szem elől téveszteni a tényt, hogy nem az esztétikai szempontok, hanem az egészség miatt lenne fontosabb a testsúlyunkat bizonyos keretek között tartani. Természetesen, remek pozitív „mellékhatás”, ha jól mutatunk a tíz éve vásárolt szűk ruhában, de mielőtt nekiugrunk a sokadik nagy átalakulásnak, gondoljuk át, hogy mi a célunk. Ugyanis, ha sokadszor kezded elölről, akkor be kell látnod, hogy valami nem stimmel. Persze, sokszor a körülmények sem állnak csatasorban mellettünk, de hogy állunk a témával fejben?

Azt számos felmérés egyértelműen igazolta, hogy bármilyen (új) szokás elkezdéséhez, soha nincs jó időpont. Ha csak az étkezést vesszük alapul, mindig van egy családi, baráti születésnap, évforduló, amikor lehet (sokat) enni, inni, tehát joggal érezhetjük, hogy minden ellenünk van.

Viszont a média mindenhonnan ontja ránk a tökéletesség mítoszát, s bár amikor pontosan tudjuk, hogy amit látunk, az fényévekre van a valóságtól, akkor is hajlamosak vagyunk hinni a szemünknek. Hogy olyan testet látunk, amilyen a miénk soha nem lesz. És itt is a tökéletes csapda: vagy önsanyargató módon nekifeszülünk a lehetetlennek, vagy a kezeket feltéve hátradőlve summázzuk, hogy ez a hajó elment.

Ne függj a BMI értékedtől!

Itt az idő, hogy új szokásokkal vértezd fel magad, és engedd el a folyamatos fogyásra való törekvést! A súlyod és a testtömegindexed (BMI) önmagában csak számok, amelyek a magasságot, a súlyt és a kort veszik figyelembe. De nem foglalkoznak két hangsúlyos tényezővel: az egészségi állapottal, és az anyagcserével. Ha egy jó karban lévő, izmos sportolót veszünk alapul, akkor ő az izomtömege miatt a túlsúlyos kategóriába kerül, miközben egy deka felesleg nincsen rajta.

A testtömegindex kiszámítása tehát egy kicsit csapda, hiszen egy idealizált állapotra lett kifejlesztve, és több, a testfelépítés szempontjából kulcsfontosságú tényezőt is figyelmen kívül hagy.

Az anyagcsere a kulcs

A testsúly önmagában nem ad képet az anyagcseréről sem, pedig valójában a kulcs az egészséges testsúly megőrzésének kérdésében. „Az anyagcsere nem csak a súlyról szól. Valójában inkább ahhoz van köze, hogy a testünk hogyan használja fel az elfogyasztott táplálékot, és hogyan alakítja azt energiaforrássá” – foglalja össze Brooke Scheller, funkcionális táplálkozási szakértő.

De van még pár dolog, aminek fontos szerep jut a testsúly alakulásában: például a hormonális egészség, a vércukorszint, a nem, az izomtömeg, a bélrendszer egészsége, az egészségügyi állapotok és a genetika – mind óriási szerepet játszhatnak abban, hogy a szervezet hogyan, hol és miért tartja meg a zsírt.

Alternatív újévi fogadalmak

Ebben az évben ne görcsölj rá az álomsúlyra, és ne a legszűkebb farmerod legyen a mércéd! Lásd be, hogy sokkal több vagy a súlyodnál és a BMI-értékednél! Az évek óta kitűzött súly helyett inkább koncentrálj új célokra:

  • Dolgozz azon, hogy feltétel nélkül szeresd magad
  • Jobban figyelj a vércukor-egyensúlyra
  • Ha kell, akkor kérj segítséget endokrinológustól, hogy a hormonjaid is egyensúlyba kerüljenek
  • Mozogj többet – találd meg azt a mozgásfajtát, amit nem kötelességből, hanem örömmel csinálsz
  • Feküdj le időben, hogy aludj jól és eleget
  • Víz, víz víz! – igyál sokat
  • Fogyassz több gyümölcsöt és zöldséget
  • Tudj meg többet a különböző anyagcsere folyamatokról, amelyek befolyásolják a súlyod, hogy jobban támogassák az egész test egészségét
  • Próbálj ki egy anyagcsere-kiegészítőt, hogy ezzel is támogasd a testedet.

Forrás: mindbodygreen.com
Nyitókép: martin-dm/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: