Fogyni szeretnél, de nehezen megy a mozgás? Csináld lépésről lépésre!

A tartós siker titka, ha nem gyorsan akarsz látványos, de drasztikus változást.

Régóta folytatsz küzdelmet a túlsúllyal és eddig egyik módszer és diéta sem vezetett eredményre? Ne csüggedj, helyezd új alapokra az egészet! A fogyás legnagyobb buktatója, amikor gyorsan akarunk látványos eredményt elérni. Ilyenkor nagy reményeket támasztunk az elvárásunkhoz, de ez a lendület hamar elfogy, jó példa erre az újévi fogadalomként kitűzött fogyási elhatározás, ami január második felére többnyire már csak illúzió.

A jó hír, hogy ha most állsz neki, akkor még időben vagy és nyárra tényleg a legjobb formádban tündökölhetsz. A titok „mindössze” annyi, hogy lépésről lépésre csináld. Ezt pedig veheted szó szerint is, úgyis a tempós sétával is lehet látványos eredményeket elérni. A mozgás ugyanis még a személyre szabott diéta mellett is elengedhetetlen!

A fogyással kapcsolatban a legnagyobb tévhit, hogy „bele kell dögleni” ahhoz, hogy működjön. Persze, lehet úgy is, és az is biztos, hogy eredményt is fogsz vele elérni, de hogy nem jön meg a kedved hosszú távon és nem is lesz tartós az eredmény, az is borítékolható! Egy bizonyos túlsúly felett pedig kifejezetten kihívás megtalálni a megfelelő mozgásformát, ami úgy tud hatékony lenni, hogy közben nem okoz szenvedést. Vagyis ha húsz kilótól szeretnél megszabadulni, akkor egyáltalán nem jó ötlet a nulláról elkezdened futni, mert nemcsak nem fogod bírni, hanem még árthatsz is vele a szervezetednek.

A fogyáshoz elegendő a legegyszerűbb és legspontánabb mozdulatok elvégzése, vagyis a szimpla gyaloglás is. Ezt támasztja alá a Walking Diet, az az életmód, amely éppen e jó szokás és az egészséges táplálkozás szinergiáján alapul, hogy megtanuljuk azokat a lehető leghelyesebb, ugyanakkor legkönnyebb döntéseket meghozni, amelyek nem igényelnek túl sok erőfeszítést és komoly elkötelezettséget.

A rendszeresség a séta esetében is ugyanolyan fontos, mint az intenzív edzések esetében, tehát ha tényleg eredményekre vágysz, akkor nem elég naponta mindössze egy buszmegállónyit sétálni. Táplálkozási szakértők és edzők kidolgoztak egy olyan étkezési tervet, amely a sétával kombinálva kifejezetten hatékony.

Testsúlytól és kortól függetlenül ideális sport

A Fitwalking, vagyis a gyors séta, sokak által különösen kedvelt edzés, mert lehetővé teszi az egész test egyszerű és azonnali megmozgatását. Kezdőknek is alkalmas, bármikor űzhető, progresszív intenzitású sport, amely fokozatosan javítja a teljesítményt, sebességben és megtett kilométerben. Ezenkívül nincs ellenjavallata, nem igényel különösebb anyagi befektetést és családdal, barátokkal is végezhető. Nincs időhöz és helyhez kötve, bárhol és bármikor végezhető, így egy esetleges utazás sem lehet kifogás ellene. Egyetlen egy olyan kritérium van, amit fontos szem előtt tartani: a megfelelő cipő! Vagyis olyan, ami jól tartja a lábat, sehol nem szorít, nem ázik át, ha változna az időjárás és kényelmes.

Mire figyelj, hogy hatékony legyen a séta?

Alapvetően akkor sem tudsz hibázni, ha rendszeresen „csak” sétálsz, mert a szabad levegőn való tartozódásnak is rendkívül sok fizikai és mentális előnye van az egészség szempontjából. De ahhoz, hogy eredményes is legyen, érdemes az alábbiakat betartani: a kezdeti időszakban heti 2-3 alkalom elég és a séta minimum félórás legyen. Ahogy a szervezet hozzászokik ehhez, lehet emelni egy órára a gyaloglás idejét, és amikor már ez is simán megy, akkor kell heti ötször megismételni.

Ilyenkor a gyaloglásnak alapvető eleme a sebesség, tehát a tempónak nem beszélgetős, nézelődősnek, hanem gyorsnak kell lennie. Ez ugyanis nem egy pihentető, romantikus séta, hanem egy gyors és kitartó menet, amivel fél óra alatt 3 km-t kell megtenni.

A gyors séta hatásai

A kitartó és állandó tempójú gyors séta, hetente többször végezve, segíti a felhalmozódott zsírraktározást, oxigénnel látja el a szöveteket, a mozgásszervi és ízületi rendszereket, végül serkenti az anyagcserét. Alapvetően sokan kétkedve fogadják a gyors séta hatékonyságát. Ez leginkább a korábban is említett, „ha nem döglesz bele, nem is hatásos” tévhitnek köszönhető. A szakemberek azonban azt javasolják, hogy ilyenkor érdemes egy hónapnyi próbát tenni és meg fog változni a „hitetlenek” véleménye. Én azért is szoktam javasolni azoknak az ismerőseimnek, akik nehezen tudják a rendszeres sportot beilleszteni az életükbe, esetleg nem engedhetik meg maguknak, hogy folyamatosan edzőterembe járjanak, mert van olyan barátom, aki 27 kilótól szabadult meg úgy, hogy naponta sétált. Igen, az étrendjén is változtatott, miután végre megértette, hogy a mozgás és az étkezés szorosan összefügg.

Mikor sétálj?

A megfelelő edzésidőről megoszlik a szakemberek véleménye, de ahogy egy barátom fogalmazott: a megfelelő idő akkor van, amikor be tudod magadnak illeszteni a napirendedbe! Ha van hozzá kedved, mehetsz reggel, amikor a kortizolszint a csúcson van, ilyenkor több zsírt égethetsz és jó érzés lesz napközben, hogy már túl vagy az edzésen. De ha nehezen megy a kelés és nem esik jól munka előtt elfáradni, vagy nincs rá elég időd, akkor inkább a délutáni vagy esti időszakban menj. Bármelyik napszak jobb, mintha kihagynád a sétát!

Tele, vagy üres gyomorral?

Van, aki a reggeli fizikai aktivitás előtt szeret egy könnyű reggelit elfogyasztani és van, aki éhgyomorral edz, majd utána eszik. Táplálkozási szakemberek szerint az utóbbi az ideális. Ha reggelente, éhgyomorral végzed a gyors sétát, az arra kényszeríti szervezetedet, hogy a testzsírt energiaforrásként használja.

Hallgass a testedre

Ne feledd, hogy ez nem verseny, nem kell senkit legyőznöd! Figyeld a tested reakcióit, ne ess túlzásokba, lépésről lépésre haladj! Szokd meg a rendszeres mozgást és csak akkor emelj a távon és az időn, ha bírod tüdővel, energiával.

Forrás: vogue.it

Nyitókép: Bartek Szewczyk/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: