Folyamatosan fejtörést okoz, hogy mit egyél? Szuper vacsoraötletek márciusi estékre

A tavasz beköszöntével teljesen érthető, ha nem akarod az egész estét a tűzhely mellett tölteni.

A március egy fura átmenet az évszakok között, hiszen a reggelek ilyenkor még sokszor csípősek, napközben pedig már a teraszokra is ki lehet ülni. Ebben az időszakban már nem csak azon van a fókusz, hogy otthon begubózva túléljük a napokat, ezért egyre kevesebben vágynak arra, hogy esténként a konyhában hosszasan készülődjenek.

Szerencsére tartalmas, laktató, és egészséges fogásokat nem csak szakácsnő üzemmódban lehet készíteni, és érdemes előre is gondolkodni, ha esetleg menet közben változna a programod. Krémlevesekből például érdemes nagyobb adagot készítened, mert a hűtőben több napig eláll, de legyen otthon mindig saláta, zöldség és gyümölcs, amiből egy-egy feltéttel bármikor összedobhatsz egy ízletes, de kímélő salátát. A tésztás fogások is gyorsan elkészíthetők, ráadásul még extra előkészületeket sem igényelnek, de ajánlunk három szuper ötletet, ha kicsit újítanál.

Grillsajtos szendvics

fotó: Pinterest

A klasszikus lusta vacsora, vagyis a melegszendvics újragondolt verziója, a fűszeres, fokhagymás, sajtos változat.

Hozzávalók:

  • 50 g enyhén sós vaj
  • 400 g mozarella
  • 12 szelet bacon
  • 1 nagy gerezd fokhagyma
  • 8 szelet kenyér
  • oreganó
  • petrezselyem
  • menta
  • só, bors

Elkészítés:

Tegyük egy kisebb tálba a vajat, adjuk hozzá a préselt fokhagymát, egy csipet sót és borsot. Jól összekeverjük és félretesszük. Egy másik kis tálban keverjük össze a petrezselymet, az oregánót és a mentát. A vajas keverékkel kenjük be a kenyérszeleteket, és négyet a vajazott oldalával lefele fordítva tegyünk egy vágódeszkára. Mindegyikre tegyünk reszelt mozzarellát, és hintsük meg őket a fűszerkeverékkel, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A tetejére tegyük rá a maradék kenyérszeleteket, vajas oldalukkal felfelé.

Melegítsünk elő egy nagy serpenyőt közepes lángon. Fogjunk meg a szendvicseket és csomagoljuk őket be a baconszalonnával. Amikor a serpenyő felforrósodott, tegyük bele a becsomagolt szendvicseket, úgy, hogy az a részük legyen lefelé fordítva, ahol a bacon szelet végei összeérnek. 3-4 percig süssük, amíg a sajt olvadni nem kezd. Majd fordítsuk meg, és a másik oldalán is süssük pár percig. Önmagában is fenséges, de a látvány és az egészségünk érdekében tálaljuk rukkola salátára téve.

Sült feta kelkáposztával és csicseriborsóval

fotó: Pinterest

A változatosság és az egészséges fogások jegyében született meg ez a recept, de természetesen ízlés és igény szerint (és függően attól, hogy éppen mi van otthon) az alapanyagok cserélhetők. Ha nem rajongsz a kelkáposztáért, akkor cseréld spenótra, mángoldra, a medvehagymát pedig bármelyik másik hagymára. Egyedül a fetán ne változtass, mert a pikáns ízt ennek köszönheti az a finomság.

Hozzávalók:

  • 1 csomag feta sajt
  • 1 konzerv csicseriborsó – lecsepegtetve, leöblítve
  • 2 maroknyi kelkáposzta
  • 1 mogyoróhagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 tk. pirospaprika pehely
  • só, bors
  • extra szűz Olívaolaj
  • 1 citrom leve
  • Pita a tálaláshoz

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Egy közepes serpenyőben melegíts fel néhány evőkanál olívaolajat közepes lángon. Add hozzá a medvehagymát, és párold, amíg puha és áttetsző nem lesz, ez körülbelül 5 perc. Tedd bele a kelkáposztát a serpenyőbe, ízesítsd sóval, borssal, és addig főzd, amíg fonnyadni, és puhulni nem kezd. Add hozzá a fokhagymát és a zúzott pirospaprika pelyhet, majd a csicseriborsót. A tetejére pedig rendezd el a fetaszeleteket.

Tedd át a serpenyőt a sütőbe és süsd 10-15 percig, amíg a sajt megpuhul és olvadni kezd. Ha kész, locsold meg citromlével, és pitaszeletekkel tálald.

Pad thai

fotó: Pinterest

Kisebb vagyonokért rendelsz állandóan pad thait? Akkor itt az idő, hogy szeretett tésztaételedet te magad készítsd el. Természetesen több időre lesz szükség, mintha összedobnál egy melegszenyát, de hidd el, hogy jó érzés lesz, ha rájössz, hogy nem ördöngösség az elkészítése!

Hozzávalók:

  • 1 kg széles rizstészta
  • 2 ek növényi vagy földimogyoró olaj
  • 1 cs zöldhagyma, vékonyra szeletelve
  • 1 ek reszelt gyömbér
  • 1 kg darált sertéshús
  • ½ csésze csirkehúsleves (alaplé)
  • 2 ek szójaszósz vagy tamari
  • 2 ek rizsecet
  • 3 csésze mustárzöld
  • ½ csésze babcsíra
  • ½ csésze apróra vágott földimogyoró

Elkészítés:

Tölts meg egy közepes edényt vízzel, és forrald fel közepes lángon. Tedd a tésztát egy nagy tálba és öntsd fel a forrásban lévő vízzel. Hagyd állni, amíg megpuhul, ez nagyjából 5-7 percig. Közben egy nagy serpenyőben forrósítsd fel az olajat. Add hozzá a hagymát és a gyömbért, főzd körülbelül két percig, amíg megpuhul. Add hozzá a sertéshúst, és főzd tovább pirulásig.

Add hozzá a csirkelevest, a szójaszószt és a rizsecetet. Forrald fel a keveréket közepes lángon és főzd még kisebb lángon körülbelül 3 percig. Majd add hozzá a durvára tépett mustárzöldet, vigyázz, mert ez nagyon hamar megfonnyad, és végül mehet a tészta, és jó alaposan keverd össze. Tálalás előtt babcsírával, és mogyoródarabokkal díszítsd.

Forrás: bbcgoodfoods.com

Nyitókép: Povozniuk /Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: