Folyamatosan menstruációs görcsöktől szenvedsz? 5 tipp, amivel könnyebbé teheted a nehéz napokat

Pár apró változtatással sokat segíthetsz magadon a nehéz napokban.

Ahogy semmiben nem vagyunk egyformák, úgy a menstruációnk tekintetében sem. Van, aki szinte észre sem veszi, és semmilyen kellemetlen tünettel nem küzd abban a pár napban, míg sokan mások pedig valóságos kínszenvedésként élik meg, a nem véletlenül nehéz napoknak nevezett menstruáció időszakát. Ráadásul a kísérő tünetek nemcsak kellemetlenek, hanem gyakran fájdalmasak is, és az sem ritka, hogy mind az 5, esetleg még több napot is végigkísérik.

Emlékszem, hogy az utolsó általános iskolás éveimben volt egy osztálytársam, aki konkrétan suliba sem tudott jönni ezeken a napokon. Ezért aztán nem csak a saját nőiességéből adódó problémáival kellett havonta megküzdenie, hanem azzal a „szégyennel” is, hogy az egész osztály tudott róla, és emiatt céltábla is lett.  Ő volt az első, aki „nagylány” lett az osztályból, ezért a többiek, akik elképzelni sem tudták, hogy mit él át, esetleg mi vár majd rájuk is, jól szórakoztak rajta. Azóta is folyamatosan hálát adok a sorsnak, hogy nem kellett hónapról hónapra ezzel a nehézséggel együtt élnem.

A menstruáció legáltalánosabb kísérő tünete a hasi görcs, ami széles skálán mozog, az éppen hogy valamilyen mocorgó érzéstől kezdve egészen a kínzó fájdalomig. De a folyamatos fáradtság és levertség érzés is „normális” ilyenkor, ritkább esetben pedig előfordulhat szédülés, vagy akár ájulás is.

Nem csak személyenként változó a menstruáció és a kísérő tüneteiknek erőssége, hanem egy adott nő esetében is sokat változik a kezdetektől a menopauza időszakáig. Ezt befolyásolhatja az életkor, az étrend, a fogamzásgátlók és az életvitel is. A kellemetlen tünetek pedig már a menstruációt megelőző napokban is előfordulhatnak. Felmérések és vizsgálatok alapján a dohányosok nagyobb számban érintettek, illetve azok a nők is, akik korán, 10-12 éves koruk körül kezdtek menstruálni.

Az antibiotikumok segíthetnek a probléma kezelésében, a fájdalom csökkentésében, de az alábbi javaslatokat is érdemes kipróbálni a görcsoldók rendszeres szedése helyett:

Fitoterápia

Léteznek olyan gyógynövénykészítmények, amelyek nagymértékben hozzájárulhatnak a menstruációs görcsök csökkenésében. Ilyen a cickafark, a kamilla, a fehér fagyöngy vagy a palástfű is.

Fizikai aktivitás

Kétségtelen, hogy, ha elviselhetetlen fájdalmat érzel, akkor az esik a legjobban, ha a legkényelmesebb pózt megtalálva, csak fekszel az ágyban. A rossz hír viszont az, hogy ez a legkevésbé segít abban, hogy a fájdalom elmúljon. Tapasztalatok alapján, bármilyen fizikai aktivitás viszont segíthet az általános közérzet javulásában. Természetesen nem kell nagytakarítást végezned ilyenkor, de nullára sem érdemes redukálni az aktivitást. Legpraktikusabb, ha valami olyan nem megerőltető, de hasznos dolgot végzel, ami segít a figyelmed elterelésében is.

Hőhatás

Sokat segíthet, már a menstruációt megelőző napokban is, ha meleg borogatást teszel a hasadra. Nem kell hosszasan, és az sem cél, hogy megégesd magadat, inkább rövidebb ideig, de többször csináld. Például egy forró vízbe mártott törölközőt hagyj a hasadon addig, amíg ki nem hűl.

Étrend-kiegészítők

A B-6, B-1, E vitaminok, az omega-3 kifejezetten hatásosak a görcsoldásban. De segíthet a magnézium is, illetve léteznek kifejezetten a női problémák kezelésére összeállított készítmények is, mint például az ashoka.

Csökkentsd a stresszt!

Bizony, bizony, minden bajok egyik legfőbb okozója a stressz, még a női ciklusba is bezavarhat. Ezeken a napokon különösen fontos lenne, hogy minimalizáljuk a stressz hatást, mert sajnos nagymértékben felerősítheti a görcsöket. Jót tesz a friss levegő, a pozitív gondolkodás, de a már rövid ideig tartó meditáció is nagyon hasznos ilyenkor.

Forrás: quien.com
Nyitókép: Martin Dimitrov/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: