Őrült trend lett a több száz éves hagyomány: hódít a mennyezetről lógatott, fordított karácsonyfa

Bármilyen karácsonyi hagyományt tanulmányozzunk, legyen szó a fagyöngy alatti csókokról, vagy az ünnepi asztalra tett almákról, régre visszatekintő, történetek fognak kibontakozni előttünk. És ez alól a fejjel lefelé lógatott karácsonyfa sem kivétel!

A karácsonyfa állítás szokása pogány eredetű. Az ókori rómaiak örökzöld fákkal díszítették templomaikat Saturnalia ünnepén, a téli napforduló idején. Így tisztelegtek Szaturnusz isten előtt, akinek uralkodása alatt boldog aranykorban éltek az emberek. Hosszú évszázadok teltek el és a pogány hagyomány elterjedt egész Európában, amit végül átszőttek és átformáltak a keresztény szokások is. Szent Bonifác, a VII. században élt szerzetes, a fenyő háromszög formájával magyarázta a Szentháromság misztériumát a germán pogányoknak. Később, a XII. században a kelet-európai keresztények a mennyezetről lógatták le fáikat karácsonykor, hogy így szimbolizálják a feszület alakját.  

A karácsonyfa feltalálása

Egyesek szerint az invertált karácsonyfa lengyel hagyomány, ami podłaźnikiem néven terjedt el. Az emberek az otthonok közösségi helyiségeiben a plafonra lucfenyőt akasztottak fejjel lefelé, és gyümölcsökkel, dióval, szalmadíszekkel, szalagokkal, és festett fenyőtobozokkal díszítették. A furcsa szokásnak azonban praktikus oka is volt. Bernd Brunner A karácsonyfa feltalálása című könyvében azt írja, hogy a kevésbé tehetős családokban egyszerűen nem volt elegendő hely, így az ünnepi örökzöldet a mennyezetről lógatták le.

 Egy régi tradíció modern napjai

A fordított karácsonyfa még mindig hagyomány néhány kelet-európai otthonban, bár már inkább tradicionális dekorációként, a konvencionális ünnepi örökzöld mellett. Azonban néhány éve, új divathullámként, teljesen lázba hozta a tengeren túliakat. Bevásárló központok, hotelek és otthonok százaiban jelentek meg a szokatlan, plafonra erősített, invertált fenyők, amiknek láttán úgy érezték magukat a kíváncsiskodók, mintha szó szerint feje tetejére állt volna a világ az ünnepek közeledtével. A csúccsal lefelé lógó fák olyan hatást keltettek, mintha lebegnének.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Matthew Garsha (@matthewgarsha) által megosztott bejegyzés

Habár ez a meglepő csavar feldobhatja az otthonunk hangulatát, érdemes néhány nem kívánatos dolgot is számba venni. Egyrészt a gravitáció és a meleg levegő hatására valóságos tűlevél zuhany alakulhat ki, ami nem kímél se karácsonyi frizurát, se ünnepi ételt. A megfelelő kivitelezést és rögzítést sem szabad elhanyagolni, érdemes fontolóra venni szakember tanácsát vagy segítségét. Az interneten már hozzájuthatunk műfenyőből készült változatokhoz is, mondjuk elég borsos áron.

Amellett, hogy a szembeszökő dizájn emlékezetes látványt nyújt, még hasznos is. Nem foglal helyet, és biztonságos távolságban tudhatjuk a kisgyerekektől és a négylábú házi kedvencektől is. Ráadásul, így még több karácsonyfadísz kerülhet szemmagasságba.

Forrás: goodhousekeeping.com
Nyitókép: Mike Kemp/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: