Forradalmi újítások, amiket női feltalálóknak köszönhetünk

Egy kis történelem

Mindenki tudja, hogy kinek köszönhetjük a C-vitamint, sőt abban is biztosak vagyunk, hogy a legtöbben tisztában vagytok azzal, kinek a nevéhez köthető az első telefon. De vajon hány női feltalálót tudtok fejből felsorolni?

A történelem során rengeteg olyan találmány született, amit női feltalálóknak köszönhetünk. Sok-sok évtizeddel ezelőtt ezek a feltalálók a társadalmi megkülönböztetéssel járó nehézségek ellenére is hatalmas sikereket értek el. A hölgyek nemcsak a szépségápolás vagy konyhai újítások terén alkottak maradandót, hanem a ‚‚férfiasnak’’ titulált innovációk megalkotásában is fontos szerepet játszottak.

Az első melltartó

A huszadik század elején Mary Phelps Jacob megelégelte a halcsontokkal merevített fűző viselését, ezért megalkotta a melltartó ősét. A prototípus két selyemzsebkendőből és néhány rózsaszín szalagból állt, de remek alternatívaként szolgált a kényelmetlen fűző helyett. Szabadalmát később el is fogadták, de az ötletet végül eladta a Warner-testvéreknek, akik az egész világgal megismertették az új fehérneműt.

Hívásazonosító és hívásvárakoztatás

Dr. Shirley Ann Jackson volt az első afroamerikai nő, aki a Massachusetts Institute of Technology elvégzése után megkapta a doktori címet. Jackson az AT&T Bell Laboratories telekommunikációs kutatásainak fontos részvevője volt, aki segített kifejleszteni a telefonok hívásazonosító és hívásvárakoztató funkcióját. 2016-ban Barack Obamától még a legrangosabb kitüntetést, a Nemzeti Tudományos Érmet is átvehette.

Racionális gyógyszertervezés

Derek Hudson / Getty Images

Gertrude Elion társával, George Hitchings-szel közösen fejlesztette ki a racionális gyógyszertervezés modelljét. Ez később olyan gyógyszerek előállításához adott alapot, amivel olyan krónikus betegségek kezelését tették lehetővé, mint például a leukémia, a herpeszvírus és az AIDS. A párost 1988-ban az orvosi Nobel-díjjal is kitüntették.

Golyóálló szintetikus anyag

Stephanie Kwolek 1964-ben kezdett a DuPont Company-nél dolgozni, ahol azt a feladatot kapta, hogy olyan anyagot állítson elő, amiből könnyű, mégis strapabíró szövet készíthető. A kutatásokban egy év után váratlan áttörést ért el – sikerült olyan szálat előállítania, ami ötször erősebb volt, mint az acél. A kevlár néven ismertté vált alapanyagból ma golyóálló mellényeket, katonai sisakokat és vitorlákat is készítenek.

Kávéfilter

A lipcsei származású Melitta Bentz minden napját egy csésze kávéval indította, de utálta, hogy a zacc mindig a pohár alján maradt. Egy tölcsér alakúra tekert itatóspapírral orvosolta a problémát és ezzel meg is alkotta a kávéfilter ősét. A találmányt Melittának keresztelte és hamarosan forgalmazni is kezdte sokak nagy örömére. 

COBOL programozási nyelv

Dr. Grace Murray Hopper az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészetének tisztjeként szolgált, ám a számítástechnika területén is letette a névjegyét. Ő volt az, aki felvázolta a számítógéptől független programnyelv ötletét, majd később részt vett a COBOL – az egyik első modern programozási nyelv – megalkotásában is. A magas szintű programozási nyelvet elsősorban az üzleti, pénzügyi élet rendszereiben használják és sok intézetben még ma is ezt használják.

A Monopoly őse

1904-ben Elizabeth Magie megtervezte, majd megalkotta a ‚‚The Landlord’s Game’’ névű társasjátékot. A játék alapjaként a kapitalizmus, a monopóliumok, valamint a gazdasági versengés szolgált és az lett a győztese, aki felülkerekedett a vetélytársakon. 30 évvel később, Charles Darrow lemásolta Magie ötletét, amit eladott a Parker Brothers-nek és hihetetlenül meggazdagodott belőle. A cég ugyanebben az évben a szabadalmat is megvásárolta, de a játék eredeti ötletgazdája csak 500 dollárt kapott.

Ablaktörlő

1903 januárjában Mary Anderson éppen New York felé tartott, amikor megfigyelte, milyen gyakran kell az embereknek kiszállniuk a járműből azért, hogy a szélvédőn felgyülemlett havat letakarítsák. Ez az utazás adta az ötletet a kocsiból irányítható gumival ellátott karhoz, amit 1904-ben szabadalmaztatott. A Ford T-modell elterjedésével az ablaktörlő népszerűsége is hatalmasat ugrott, 1916 óta pedig minden autó kötelező tartozékának számít.

Spray az égési sérülések kezelésére

Dr. Fiona Wood a ’90-es évek elején forradalmasította az égési sérülések kezelésének formáját. Marie Stoner segítségével egy olyan spray-t fejlesztette ki, ami az égési sérülésekkel közvetlenül érintkezve felgyorsítsa a hámsejtképző folyamatokat. A ReCell 1995-ben került a piacra, de csak 2002-ben vált igazán ismertté, miután Indonéziában egy terrortámadás áldozatainak kezeléséhez használták.

Tükröződésmentes üveg

Dr. Katharine Burr Blodgett volt az első nő, aki a Cambridge-i Egyetem fizikus szakán doktorált. Ő volt az, aki megalkotta a tükröződésmentes üveget, valamint újszerű kamera lencséinek a filmkészítés területén is hasznát vették. A második világháború alatt kifejlesztett füstfüggöny továbbfejlesztésében is fontos szerepet játszott. Ezt a trükköt leggyakrabban az álcázás során vetették be, de a mérgező gázok ellen is nagy segítséget nyújtott a katonáknak.

Nyitókép: bettmanm/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: