A forralt bor nemcsak finom, egészséges is

Esténként, amikor egy bögre forralt borral jutalmazzuk meg magunkat, a finom illat betölti az otthonunkat, a forró kortyok pedig átmelegítik a testünket. Miközben az aromás gőz fölé hajolunk, átjár bennünket a közeledő karácsony öröme.

A forrón kínált vörösbort citrusokkal és szezonális fűszerekkel ízesítjük. A tél egyik legkedveltebb italának eredete a 2. századra nyúlik vissza. A rómaiak kezdetben azért melegítették a bort, hogy a hideg ellen védekezzenek. A következő évszázad során meghódították Európát, és a forralt bor iránti rajongásuk elterjedt az egész birodalomban. Amellett, hogy többnyire jó közérzet és ünnepi hangulat kapcsolódik hozzá, a tradicionális italnak bizony számos rejtett pozitív hatása is van az egészségünkre nézve. Annie Gray, étkezéstörténész szerint a 19. században „egészséges italként” tartották számon, mert az akkori elméletek szerint a fogyasztásával az emberek megelőzhették a megfázást és az influenzát.

Antioxidáns-bomba

A tél népszerű fűszerei gyulladáscsökkentőek és antioxidáns tartalommal rendelkeznek. A klasszikus kombináció szegfűszegből, fahéjból, és gyömbérből áll. Ezek a fűszerek megfelelő mennyiségben támogatják a sejtek védelmét az oxidatív stresszel szemben, ami gyulladást okozhat a szervezetben, és hozzájárulhat a krónikus betegségek kialakulásához. Az előbb említett fűszerek olyan vegyületeket és flavonoidokat tartalmaznak, amik segítenek csökkenteni a gyulladást. A fahéj és a gyömbér pedig kiemelt szerepet kap az olyan gyógynövények csoportjában is, amik hozzájárulnak a szív- és érrendszer megfelelő működéséhez.

A narancs nem maradhat ki!

A narancs klasszikus összetevője a forralt bornak. Ez a citrusféle gazdag antioxidánsban, C-vitaminban és káliumban. Az emberi egészségére nézve olyan hasznos vegyületeket tartalmaz, amik segítenek csökkenteni a kardiovaszkuláris betegségek kockázatát. A citrusfélék számos egészségügyi előnye leginkább akkor jelentkezik, ha azt egészben fogyasztjuk.

Csak mértékkel!

Nem szabad megfeledkeznünk a mérsékelt vörösbor fogyasztás jótékony hatásairól sem. A szőlőből készült alkohol szintén nagyszerű antioxidáns forrás. Rendszeres fogyasztása elősegíti a HDL „jó” koleszterin szintjének emelkedését, az LDL „rossz” koleszterin csökkenését, segít megelőzni az elzáródott artériák kialakulását. A vörös nedűben található rezveratrol pedig lassítja a sejtek öregedését.

Titkos recept Katától

A forralt bor vitathatatlanul akkor a legfinomabb, ha mi magunk készítjük el, és a bolti fűszerkeverékek helyett olyan alapanyagokat használunk, amiket ízlés szerint variálhatunk.

A kedvenc forralt borom hozzávalói:

  • 700 ml víz
  • 4 ek cukor
  • 3-4 szem csillagánizs
  • 3 rúd fahéj
  • 2-3 cm friss gyömbér reszelve
  • 8-10 szegfűszeg
  • 1 db narancs kifacsart leve
  • fél vaníliás rúd kikapart magja
  • 1 üveg száraz vörösbor

Elkészítés:

Tegyük a vízbe a fűszereket és a gyümölcsöket, forraljuk fel, és 10 percig főzzük lassú tűzön. Ezután még hagyjuk állni 20 percet, és szűrjük le. Öntsük hozzá a bort, és melegítsük fel. De ekkor már ne forraljuk, nehogy az alkohol elpárologjon belőle.

Ha még több praktikára vagy kíváncsi, akkor kövesd Katát a Facebook-on is!

Nyitókép: istetiana/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: