A téli szezon legújabb gasztrotrendje, a forró csokoládétál garantáltan mindenkit lenyűgöz majd.
Az Instagramon és a Pinteresten már nemcsak sajtokkal, felvágottakkal, olajbogyókkal, kekszekkel, friss és aszalt gyümölcsökkel elhalmozott tálakkal találkozhatunk. A borús, téli napoknál nem is találnánk jobb időszakot arra, hogy kipróbáljuk, milyen például egy mesés forró csokitál. Már mutatjuk is, hogyan készülnek ezek a szédítő nyalánkságok. De valójában nincsenek kőbevésett szabályok, úgyhogy nyugodtan szárnyalhat a fantáziád! Ha igazán ünnepi hangulatba szeretnéd öltöztetni a kreációt, akkor használj karácsonyi bögrét, mézeskalácsot vagy mézes puszedlit is.
1. lépés: a tökéletes tál vagy deszka kiválasztása
Ha csak magadat szeretnéd kényeztetni – és az Instagram hírfolyamot is szívesen gazdagítanád egy szép gasztrofotóval – akkor elég egy kisebb tálra (akár egy fából készült vágódeszka is megteszi) felhalmoznod a hozzávalókat. Ha a párodnak vagy az egész családnak kedveskednél, akkor egy nagyobb méretű verziót válassz. Néhány üzletben kapható kifejezetten ünnepi tálaló, úgyhogy akár karácsonyfa vagy hóember alakra is pakolászhatsz!
2. lépés: jöhet a főszereplő, azaz a forró csoki
Ennél a lépésnél több lehetőség közül is választhatsz. A tálra helyezett bögrékben felszolgálhatod a már elkészített italt, ebben az esetben később csak az ízesítéssel és a díszítéssel kell majd foglalkoznod. De azt is választhatod, hogy egy kis tálban/bögrében feltálalod a forró csoki hozzávalóit, azaz a csokoládéport vagy az apró csokicseppeket – ezek szépen lassan feloldódnak majd a felforralt tejben.
3. lépés: az ízletes körítés
Ha egy ilyen tálat készítesz, akkor add meg a módját! A forró csoki szürcsölgetése közben jólesik majd valami finomságba beleharapni, vagy azt az italba mártogatni. Ezért a tálra rakj néhány kekszet, sütit, mézeskalácsot, mézespuszedlit vagy fánkot. Igazából bármit, ami finom és a táladon is jól mutat. Ne felejts el bekészíteni egy kis lekvárt, mézet, nutellát vagy mogyoróvajat, amikkel még tovább fokozhatod az élvezeteket.
4. lépés: az utolsó simítások
Végül kerüljenek fel a tálra a díszítőelemek és az evőeszközök. A pillecukor remek választás, hiszen remekül kitölti és feldobja a tálat. De emellett cukorgyöngyöket, ünnepi nyalókapálcikát (amit keverőkanálként is használhatsz), apróra vágott csokoládét, fahéjrudat vagy őrölt fahéjat, illetve magvakat is tehetsz. A tejszínhabról se feledkezz meg!
Nyitókép: @katieheatleyphotography/Instagram