Forró felüdülés a hideg téli napokon: kipróbáltuk a szaunaházat a Lupa-tónál

Nemcsak egy többkörös szaunaszeánszon vettünk részt, hanem meg is fürödtünk a tó jéghideg vizében.

A nyáron nyüzsgő bányató most nem mozdul. Vize különleges, azúrkék színű. Felszínén tompán megcsillannak a nap bágyadt téli sugarai. Balzsamosnak tűnik a vize, és magamban titkon megfogadom, hogy a szaunázás után csobbanok egyet benne. Persze a forró kabin biztonságában nagy a szám, és még azt sem tudom, vajon kibírom-e a szaunaszeánszot.

Téli berek

Furcsa látvány volt megérkezni a Lupa-tóhoz télen. Nyáron megnéztem párszor, mert a strandolás mellett rengeteg érdekes lehetőség van gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Akkor nevetgélés, zene és csobbanások hangja hallatszott mindenhol. Most csend volt. Csak a leszálló vadkacsák borzolták időnként a tó csillogó vizét. Mindent körülölelt a természet idillje. Ebben a nyugodt, pihentető környezetben nyílt meg nemrégiben a szaunaház, amely közvetlenül a víz fölé nyúlik. Hatalmas ablakaiból a tóra látni, miközben egyszerre akár 25 fő is szaunázhat benne. Egy rohanó nap lezárásaként érkeztem meg ide, és a tó csodás látványa, a nyugodt hangulat egyből kisimította az idegrendszeremet.

Papucs és törölköző

Túl sok mindent nem hoztam magammal, de ezt jól is tettem. Gyakorlatilag csak papucsra és törölközőre volt szükségem – és persze némi készpénzre -, mert amúgy minden van, ami szem szájnak ingere. Az első szeánsz 15 perce alatt mindenkiben beindult a szaunázás összes áldásos hatása. Ahogy szépen elkezdtek kiürülni a méreganyagok, úgy pihent meg mindenki. A csoport korábbi hangadói némán tűrték a szaunamester törölközőcsapásait és a szaunázás végén pacaként terültek el a pihenőben. Ezután a fekete öves szaunások csukafejessel vetették magukat a Lupába. Belőlem kicsit elszállt a lendület, bénultan álltam a téli hidegben. Gondoltam ez is megteszi hidegterápiás merülés gyanánt. Csakhogy nem volt más választásom, a légzőgyakorlatokhoz be kellett valahogy vergődni a vízbe. Egy elegánsnak korántsem nevezhető mozdulattal bemásztam a tóba, és az egész történetem itt fordult át.

A szaunaház belülről.

Csobbanás a jéghideg vízben

Az egész testem új életre kelt. Minden porcikámat átjárta a bizsergés, és a légzőgyakorlatok tovább fokozták szervezetem méregtelenítő mechanizmusait. Csodás érzés volt belemerülni a tó természetes, tiszta és jéghideg vizébe. Bevallom nem ma kezdtem a szaunázást, de a Lupa-tó vize teljesen más értelmet adott, nem hasonlítható a merülőmedencék steril vizéhez. A merülés megtette hatását, mert utána a pihenő kellemes melegében negyven percet aludtam úgy, hogy ez egyáltalán nem szerepelt a terveim között. Végül a dézsa tette fel az i-re a pontot. A fatüzelésű hordóban kényelmesen elhelyezkedve gyönyörködtünk a tájban, miközben figyeltük a ropogó tüzet és hallgattuk a békák brekegését. A csendet ekkor a beguruló büfékocsi hangja törte meg, és a rajta lévő finomságok –  tapasok, gyümölcsök és a pezsgő – osztatlan sikert arattak a korgó gyomrú társaságnál. Amíg érkezéskor még mindenki apró bosszúságairól mesélt, a szeánsz végén már csak nevetést lehetett hallani. A hely igazi kuriózum, és különleges feltöltődést jelent a hideg téli mindennapokban.

Pezsgőzés a lemenő nap fényénél.

Fotók: Beach Cafe Lounge (Budakalász, Tó utca 1.)

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: