Főtt kukorica háromszor: nincs mese, ki kell próbálni!

A grill az új sikk

A főtt kukoricánál és a hozzá kapcsolódó nosztalgikus élményeknél nincsen jobb. Ha viszont szívesen kipróbálnál a hagyományos helyett valami újat, akkor elő a fűszerekkel, mert 3 király grillezett kukorica receptünk is van!

A gyerekkori emlékeim között élénken élnek azok a nyári napok, amikor a családommal a Szelidi-tó partján töltöttük az időnket. Az élmény nem lett volna az igazi főtt kukorica nélkül, amit ha nem otthonról vittünk magunkkal, akkor a helyi árustól szereztünk be. A kukoricás bácsi” a környéken igazi hírességnek számított. Már kilométerekről hallottuk, hogy közeledik gurulós standjával. Hangos skandálással jelezte, hogy itt az idő előkészíteni a pénztárcákat. Itt a finom, mézédes kukkkkorica. Jöjjenek, kettőt vegyenek” – zengett tőle a strand.

Hát van ember a Földön, akiben a főtt kukorica nem elevenít fel hasonló emlékeket és egy kis nosztalgikus hangulatot? Ez az egyszerű finomság nem véletlenül számít még ma is a kerti partik, a nyaralások vagy az egyszerű hétköznapok sztárjának. Viszont, ha egy kicsit kezdünk ráunni a hagyományos változatra, akkor érdemes néhány új receptet is kipróbálni!

Grillezett kukorica, amit a mexikói street food inspirált

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Sarah (Yates) Mora (@sarahyatesmora) által megosztott bejegyzés,

Hozzávalók:

  • 12 cső friss kukorica
  • 1 csésze kesudió (legalább 4 óráig vízben áztatva)
  • 1/3 csésze limelé
  • 3 evőkanál kókusztej
  • 1 csipet tengeri só
  • 1/4 csésze víz
  • friss koriander felaprítva
  • szezámmag a tálaláshoz (opcionális)

Elkészítés:

  1. Távolítsd el a kukorica héját.
  2. Készítsd el a szószt. A már beáztatott kesudiókat töröld szárazra és tedd őket egy aprítógépbe. Add hozzá a limelevet, a kókusztejet, a sót és a vizet. Egy krémes állagú szószt kell kapnod. Ha túl sűrűnek találod, nyugodtan öntsd fel egy kis vízzel, de óvatosan, nehogy túl sokat adj hozzá.
  3. Az előmelegített grillrácson készítsd el a kukoricákat. Folyamatosan forgasd őket, amíg egy picit meg nem pirulnak (kb. úgy nézzenek ki, mint a képen).
  4. Ha elkészültek, jöhet a tálalás. A kukoricákat locsold meg az elkészített szósszal, szórd meg egy kis szezámmaggal és friss korianderrel. Ez a fogás egyébként vegán és gluténmentes, szóval bárki nyugodtan fogyaszthatja.

Grillezett kukorica a keleti ízek rajongóinak

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

177 Milk Street (@177milkstreet) által megosztott bejegyzés,

Hozzávalók:

  • 6 cső kukorica
  • 1/2 csésze osztrigaszósz
  • 6 evőkanál rizsecet
  • 1/4 csésze gochujang (koreai chili paszta)
  • 2 evőkanál Worcestershire-szósz
  • 2 evőkanál szezámolaj
  • 4 evőkanál friss koriander (apróra vágva)
  • 1 evőkanál szezámmag

Elkészítés:

  1. Egy közepes méretű tálban keverd össze az osztrigaszószt, a rizsecetet, a gochujangt, a Worcestershire-szószt, a szezámolajat és 2 evőkanálnyi koriandert.
  2. A kukoricacsuhéból ne távolítsuk el mindet, néhány maradjon a csöveken.
  3. Így süsd őket az előmelegített grillen kb. 15 percig, de 4-5 percenként ne felejtsd el megforgatni őket. Az elkészült kukoricákat tedd félre és ha kihűltek, távolítsd el a héjukat.
  4. A kukoricákat újra tedd a grillrácsra, de ezúttal kend meg őket az elkészült szósszal. Folyamatos forgatás mellett pirítsd őket kb. 5-7 percig. Ha szükségesnek látod, közben újra megkenheted őket a szósszal.
  5. Fogyasztás előtt szórd meg őket egy kis szezámmaggal és a maradék korianderrel.

Karibi sült kukorica

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Sharon Chen (@streetsmartkitchen) által megosztott bejegyzés,

Hozzávalók:

  • 6 cső kukorica
  • 1 tojássárgája
  • 1 teáskanál dijoni mustár
  • 3/4 csésze olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál tengeri só
  • fél teáskanál bors
  • 1 evőkanál citromlé
  • 3 evőkanál aprított petrezselyem
  • paprika és parmezán a tálaláshoz

Elkészítés:

  1. A megpucolt kukoricákat csomagold alufóliába és így tedd őket az előmelegített grillrácsra. Ha nem szeretnél alufóliát használni, akkor csak néhány réteg héjat hagyj a kukoricán és így tedd őket a grillre.
  2. Nagyjából 15-20 percre lesz szükség, de közben ne felejtsd el megforgatni a csöveket kb. 5 percenként.
  3. Amíg a kukoricára vársz készítsd el az aioli szószt. A fokhagymát és a sót egy mozsárban törd össze. 
  4. A tojássárgáját és a mustárt keverd össze egy tálban és apránként add hozzá az olívaolajat. Ha ezzel megvagy, csavarj hozzá citromlevet és ízesítsd a fokhagymás sóval. Szórj bele 2 evőkanál aprított petrezselymet. Kóstold meg és ha szeretnéd,  ízesítsd tovább sóval, borssal vagy citromlével.
  5. Közben a kukorica is elkészült. Tálalás előtt locsold meg 2 evőkanál aioli szósszal, majd szórd meg paprikával, reszelt parmezánnal és a maradék petrezselyemmel.

Nyitókép: from my point of view/Shutterstock

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked: