A főtt kukoricánál és a hozzá kapcsolódó nosztalgikus élményeknél nincsen jobb. Ha viszont szívesen kipróbálnál a hagyományos helyett valami újat, akkor elő a fűszerekkel, mert 3 király grillezett kukorica receptünk is van!
A gyerekkori emlékeim között élénken élnek azok a nyári napok, amikor a családommal a Szelidi-tó partján töltöttük az időnket. Az élmény nem lett volna az igazi főtt kukorica nélkül, amit ha nem otthonról vittünk magunkkal, akkor a helyi árustól szereztünk be. A „kukoricás bácsi” a környéken igazi hírességnek számított. Már kilométerekről hallottuk, hogy közeledik gurulós standjával. Hangos skandálással jelezte, hogy itt az idő előkészíteni a pénztárcákat. „Itt a finom, mézédes kukkkkorica. Jöjjenek, kettőt vegyenek” – zengett tőle a strand.
Hát van ember a Földön, akiben a főtt kukorica nem elevenít fel hasonló emlékeket és egy kis nosztalgikus hangulatot? Ez az egyszerű finomság nem véletlenül számít még ma is a kerti partik, a nyaralások vagy az egyszerű hétköznapok sztárjának. Viszont, ha egy kicsit kezdünk ráunni a hagyományos változatra, akkor érdemes néhány új receptet is kipróbálni!
Grillezett kukorica, amit a mexikói street food inspirált
Hozzávalók:
- 12 cső friss kukorica
- 1 csésze kesudió (legalább 4 óráig vízben áztatva)
- 1/3 csésze limelé
- 3 evőkanál kókusztej
- 1 csipet tengeri só
- 1/4 csésze víz
- friss koriander felaprítva
- szezámmag a tálaláshoz (opcionális)
Elkészítés:
- Távolítsd el a kukorica héját.
- Készítsd el a szószt. A már beáztatott kesudiókat töröld szárazra és tedd őket egy aprítógépbe. Add hozzá a limelevet, a kókusztejet, a sót és a vizet. Egy krémes állagú szószt kell kapnod. Ha túl sűrűnek találod, nyugodtan öntsd fel egy kis vízzel, de óvatosan, nehogy túl sokat adj hozzá.
- Az előmelegített grillrácson készítsd el a kukoricákat. Folyamatosan forgasd őket, amíg egy picit meg nem pirulnak (kb. úgy nézzenek ki, mint a képen).
- Ha elkészültek, jöhet a tálalás. A kukoricákat locsold meg az elkészített szósszal, szórd meg egy kis szezámmaggal és friss korianderrel. Ez a fogás egyébként vegán és gluténmentes, szóval bárki nyugodtan fogyaszthatja.
Grillezett kukorica a keleti ízek rajongóinak
Hozzávalók:
- 6 cső kukorica
- 1/2 csésze osztrigaszósz
- 6 evőkanál rizsecet
- 1/4 csésze gochujang (koreai chili paszta)
- 2 evőkanál Worcestershire-szósz
- 2 evőkanál szezámolaj
- 4 evőkanál friss koriander (apróra vágva)
- 1 evőkanál szezámmag
Elkészítés:
- Egy közepes méretű tálban keverd össze az osztrigaszószt, a rizsecetet, a gochujangt, a Worcestershire-szószt, a szezámolajat és 2 evőkanálnyi koriandert.
- A kukoricacsuhéból ne távolítsuk el mindet, néhány maradjon a csöveken.
- Így süsd őket az előmelegített grillen kb. 15 percig, de 4-5 percenként ne felejtsd el megforgatni őket. Az elkészült kukoricákat tedd félre és ha kihűltek, távolítsd el a héjukat.
- A kukoricákat újra tedd a grillrácsra, de ezúttal kend meg őket az elkészült szósszal. Folyamatos forgatás mellett pirítsd őket kb. 5-7 percig. Ha szükségesnek látod, közben újra megkenheted őket a szósszal.
- Fogyasztás előtt szórd meg őket egy kis szezámmaggal és a maradék korianderrel.
Karibi sült kukorica
Hozzávalók:
- 6 cső kukorica
- 1 tojássárgája
- 1 teáskanál dijoni mustár
- 3/4 csésze olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál tengeri só
- fél teáskanál bors
- 1 evőkanál citromlé
- 3 evőkanál aprított petrezselyem
- paprika és parmezán a tálaláshoz
Elkészítés:
- A megpucolt kukoricákat csomagold alufóliába és így tedd őket az előmelegített grillrácsra. Ha nem szeretnél alufóliát használni, akkor csak néhány réteg héjat hagyj a kukoricán és így tedd őket a grillre.
- Nagyjából 15-20 percre lesz szükség, de közben ne felejtsd el megforgatni a csöveket kb. 5 percenként.
- Amíg a kukoricára vársz készítsd el az aioli szószt. A fokhagymát és a sót egy mozsárban törd össze.
- A tojássárgáját és a mustárt keverd össze egy tálban és apránként add hozzá az olívaolajat. Ha ezzel megvagy, csavarj hozzá citromlevet és ízesítsd a fokhagymás sóval. Szórj bele 2 evőkanál aprított petrezselymet. Kóstold meg és ha szeretnéd, ízesítsd tovább sóval, borssal vagy citromlével.
- Közben a kukorica is elkészült. Tálalás előtt locsold meg 2 evőkanál aioli szósszal, majd szórd meg paprikával, reszelt parmezánnal és a maradék petrezselyemmel.
Nyitókép: from my point of view/Shutterstock