Franciaország egyes régióiban már megtették, most Barcelonában is korlátozzák a turisták számát

Egyre több európai nagyvárosban jelent problémát a turistadömping. Ezért több helyen döntött úgy a helyi önkormányzat, hogy szigorú szabályozásokat vezet be az overtourism visszaszorítása érdekében.

Az overturism kifejezést már a világjárvány előtti időszakban is gyakran hallhattuk, de amióta – a hosszú kényszerpihenő után – újra zöld utat kapott a turizmus, egyre súlyosabb méreteket ölt. Az angol fogalmat szó szerinti túlturizmusként vagy túlturistásodásként tudnánk lefordítani, de a magyar nyelvben is gyakran használjuk az eredeti formában. A jelentését nem nehéz kitalálni: azt írja le, amikor egy várost, egy régiót annyira elözönlenek a turisták, hogy az rontja a helyi lakosok életminőségét vagy veszélyezteti a természeti kincseket. A velencei tisztviselők például attól félnek, hogy a turisták túlzsúfoltsága miatt a város szó szerint elsüllyedhet a jövőben. A probléma enyhítésére Velence hamarosan idegenforgalmi adót vet ki, amelyet mindenkinek ki kell fizetnie, ha a városba szeretne látogatni. Néhány európai nagyvárosban viszont úgy döntöttek, inkább a turisták létszámát korlátozzák.

¡Adiós al ruido!

A legújabb példa erre Barcelona, ahol a látogatás helyszíne alapján határozzák meg, hány emberből állhat egy-egy turistacsoport. Az 1. kerületben – amely magába foglalja Barcelona nyüzsgő városközpontját és olyan népszerű negyedeket, mint a Gótikus negyed és a La Barceloneta – a turistacsoportok létszáma nem haladhatja meg a 30 főt. Más, kisebb területeken a létszám legfeljebb 15 fő lehet. A korlátozások mellett a város 24 utcájában egyirányúvá teszik a gyalogosforgalmat. Azt remélik, ez mozgásban tartja majd a tömeget és a bámészkodók nem lehetetlenítik el a közlekedést.

Emellett Barcelonában a zajszennyezés is sok fejfájást okoz a helyi lakosoknak. Ezt a problémát is igyekeznek enyhíteni azzal, hogy betiltják a megafonok használatát. Az idegenvezetők kötelesek rádiós eszközöket használni, ha információt szeretnének átadni a turistacsoport tagjainak. Ez a szabály nemcsak az utcán, hanem a tömegközlekedési eszközökön való kommunikációra is vonatkozik. „A cégek már elkezdték használni ezeket az eszközöket, hogy ne zavarják azokat, akik nem vesznek részt a csoportos utazásban. A turisztikai irodák szorgalmasan dolgoznak azon, hogy betartsák a csoportlétszámra vonatkozó korlátozásokat, de ez ne befolyásolja az utazások napi programjait” – mondta Melissa da Silva, a The Travel Corporation elnöke.

Franciaország már korábban bekeményített

A túlturizmus miatt nem csak a nagyvárosok lakói szenvednek: Franciaországban például a vidéki régiókat is elérte a jelenség. A pandémia időszaka alatt sok turista döntött úgy, hogy elkerüli a nyüzsgő, sűrűn lakott nagyvárosokat és inkább a vidéki településeket, természeti csodákat és nemzeti parkokat látogatja meg. Ez azt eredményezte, hogy néhány kisvárosban és faluban nagyobb volt a gyalogosforgalom, mint Párizsban. Többek között ilyen volt az északi partvidéken fekvő Étretat is. „Az elmúlt két évben emberek tízezrei érkeztek ebbe a két szikla között megbúvó kis faluba”mondta Ben Collier, a Normandie Tourisme marketing menedzsere. „Az itt lakók sokat panaszkodtak azokra az emberekre, akik Párizsból érkeztek, és nem törődtek a helyi közösséggel.”

Az önkormányzati tisztviselők napi limitet vezettek be annak érdekében, hogy ezekben a kisvárosokban és régiókban enyhítsék az overtourism okozta feszültséget. A Calanques Nemzeti Park például csak napi 500 látogatót enged be az egyik legnépszerűbb területére. Ez komoly korlátozás, hiszen korábban az sem volt ritka, hogy a napi látogatók száma meghaladta a háromezret. Ez természetesen azzal jár, hogy kötelező előre lefoglalni a látogatás időpontját. Valamint arra is figyelnek, hogy a foglalásnál a helyiek elsőbbséget élvezzenek a turistákkal szemben. Az új szabályok gyors megoldást nyújtanak a nyári csúcsidőszakban, de a jövőre nézve más előnyei is lehetnek. Abban reménykednek, hogy ezzel arra ösztönzik a turistákat, hogy ne csak a legforgalmasabb, legnépszerűbb időszakokban látogassanak el az országba, az egyes helyszínekre.


Forrás: Travel Awaits
Nyitókép: Jorg Greuel/Stone/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: