Az ájurvédikus étrend nem egy trendi 21. századi diéta, hiszen már évezredek óta létezik. Ez a táplálkozásmód sok más diétától eltérően, az egyéni testtípus alapján határozza meg az étrendet.
Az ájurvéda az indiaiak holisztikus gyógyítási hagyományain alapszik, története több ezer évre nyúlik vissza. Az ájurvéda arra törekszik, hogy ne csak a testet tartsd egészségesen, de az elme is kiegyensúlyozott állapotban legyen. Az ájurvéda szerint minden anyag öt őselemből áll, ezek a föld, a víz, a tűz, a levegő és sz éter. Az őselemek kombinációi hozzák létre a természetet irányító rendező elveket. Ezeket a rendező elveket vagy energiákat dósáknak hívják. Az ájurvédikus diéta abban segít, hogy ez a 3 dósa, a vata, a pitta és a kapha egyensúlyban legyen.
Hogyan működik?
Az ájurvédikus étrend nem egy időszakos diéta, inkább egy étkezési terv, ami meghatározza, mikor, hogyan és mit érdemes enni, mindezt az egyéni testtípus alapján. Ugyanis mindannyiunkban az egyik dósa meghatározó a 3 közül, az étrend célja, hogy a 3 elemet kiegyensúlyozza. Éppen ezért lehetséges az, hogy két ember, aki ájurvédikus diétát folytat, teljesen mást eszik. Minden egyes típusnak megvan a maga ismertetőjele, ami alapján te is besorolhatod magad valamelyik csoportba.
- Pitta – tűz + víz – intelligens, szorgalmas és határozott. Ez a típus általában átlagos felépítésű, viszonylag nyugodt természetű és jellemző lehet rá, hogy emésztési zavaroktól szenved, de előfordulhat a szívbetegség vagy a magas vérnyomás is.
- Vata – levegő + tér – kreatív, energikus és élénk. Akire ez a dósa jellemző, általában vékony testalkatú és fáradékony. Jellemzően emésztési problémákkal és szorongással küzd.
- Kapha – föld + víz – precíz, nyugodt, és hűséges. Erre a dósára jellemző, az alacsony és hízásra hajlamos testalkat. Problémái lehetnek az asztmával, depresszióval vagy a cukorbetegséggel.
Az ájurvédikus diéta meghatározza, hogy milyen ételeket érdemes fogyasztani az egyensúly megteremtéséhez. A vörös húsok, mesterséges édesítőszerek és feldolgozott élelmiszerek mindhárom dósában „tiltott” élelmiszerek.
Fogyassz valódi alapanyagokat!

Ugyan az ájurvédikus diéta külön-külön étrendet javasol az egyes dósákba tartozóknak, mégis mindegyikre jellemző, hogy olyan alapélelmiszerek fogyasztását javasolja, amik jótékony hatással vannak a szervezetre. A vitamin- és tápanyagdús ételek fogyasztása javasolt. Ilyenek a zöldségek, a gyümölcsök, a gabonafélék és a hüvelyesek. Az étrend minimalizálja a feldolgozott ételek fogyasztását. Tanulmányok alátámasztják, hogy a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása nagyban fokozza a szívbetegségek és a rákos megbetegedések arányát. Az ajurvédikus diéta tehát nemcsak a testi és lelki egyensúly helyreállításában segíthet, de a krónikus betegségek kialakulásának esélyét is csökkenthetjük.
Elősegíti a fogyást
Ugyan még kevés kutatás áll rendelkezésünkre, néhány tanulmány megállapította, hogy az ájurvédikus étrend akkor is jó választás, ha fogyni szeretnénk. Egy kutatás során 200 ájurvédikus diétát folytató embert vizsgáltak, akik a pitta és a kapha csoportba tartoznak. Az eredmény azt mutatta, hogy 3 hónap alatt látványos fogyáson mentek keresztül. Egy másik tanulmány megállapította, hogy az ájurvéda alapú életmód – amelybe nemcsak az étrend betartása, de a rendszeres jóga is beletartozik – 9 hónap alatt átlagosan 6 kilogrammos fogyást eredményez.
Javítsd a kapcsolatod az ételekkel!
Ismerős érzés, hogy ebéd után hirtelen fáradság tör rád, és legszívesebben csak a kanapén pihegnél? Ilyenkor érdemes megvizsgálni, mi okozhatja ezt a hirtelen fáradságot, ugyanis sok esetben valamilyen intolerancia vagy allergia állhat a háttérben. Az ajurvédikus diéta egyik fontos alappillére, hogy olyan ételeket fogyassz, amelyek nem terhelik meg az emésztésedet. Az étrend nagy figyelmet fordít a lelki egészség fenntartására is, így a manapság egyre ismertebb mindfulness elveit követi. Ez azt jelenti, hogy próbáljunk a jelenben lenni, és megélni a pillanatot, ami az étkezés terén is fontos. Az, hogy milyen kapcsolatunk van az étellel, és hogyan fogyasztunk el egy-egy reggelit, ebédet vagy vacsorát szintén meghatározó.
Gondolj bele, hányszor ülsz le úgy ebédelni, hogy kapkodva eszed meg az ételt, és közben a telefonodat nyomkodod vagy dolgozol? Próbálj meg egy egészséges kapcsolatot kialakítani az étellel. Fókuszálj az illatokra, az ízekre, az étel állagára. Egy 10 embert vizsgáló kisebb tanulmány szerint a tudatos táplálkozás csökkentheti a depressziót, stresszt, a mértéktelen étkezést, ennek következtében pedig elősegíti a fogyást.
Melyik csoportba tartozok?
Az ajurvédikus diétában az egyik legnehezebb dolog talán az, hogy meghatározd melyik csoportba tartozol. Mivel az egész étrend ezen alapszik, így az a legfontosabb, hogy megtaláld melyik a legdominánsabb dósa, ami téged jellemez. Szerencsére számos irányelv és internetes kvíz segíthet ebben. Ha megvan, hogy melyik típusba tartaozol, akkor már csak egy dolog van hátra. Az ájurvédában az ételeket fizikai tulajdonságaik és a testre gyakorolt hatásuk szerint kategorizálják. Ez segít meghatározni, hogy mely ételek vannak jó vagy éppen rossz hatással a különböző dósákra. Íme egy kis segítség, hogy miket fogyassz, és miket érdemes elkerülnöd aszerint, hogy melyik csoportba tartozol.
Pitta – ajánlott ételek
Fehérje: baromfi kis mennyiségben, tojásfehérje, tofu
Tejtermék: tej, ghee (tisztított vaj), vaj
Gyümölcsök: édes, érett gyümölcsök, mint például a narancs, körte, ananász, banán, dinnye, mangó
Zöldségek: káposzta, karfiol, zeller, uborka, leveles zöldségek (saláták), édesburgonya, répa, sütőtök, csírák
Hüvelyesek: csicseriborsó, lencse, mungóbab, lima bab, fekete bab, vörös bab
Gabonák: árpa, zab, basmati rizs, búza
Magvak és diófélék: kis mennyiségben tökmag, lenmag, napraforgómag, kókusz
Fűszerek és gyógynövények: feketebors mértékkel, fahéj, kömény, kapor, koriander, kurkuma
Pitta – nem ajánlott ételek
Fehérje: vörös húsok, tengergyümölcsei, tojássárgája
Tejtermék: tejszín, sajt, író
Gyümölcsök: savanyú és érettlen gyümölcsök, úgymint a grapefruit, papaya, sárgabarack, szőlő, cseresznye
Zöldségek: chili paprika, paradicsom, hagyma, padlizsán, cékla,
Gabonák: barna rizs, kukorica, rozs
Magvak és diófélék: mandula, kesudió, mogyoró, pisztácia, fenyőmag, dió, szezámmag
Fűszerek és gyógynövények: semmilyen fűszer, kivéve az ajánlottak
Vata – ajánlott ételek
Fehérje: kis mennyiségű baromfi, tengergyümölcsei, tofu
Tejtermék: tej, joghurt, sajt, vaj, ghee
Gyümölcsök: érett és édes gyümölcsök, mint a banán, mangó, őszibarack, szilva, eper, grapefruit, áfonya
Zöldségek: gyökérzöldségek, főként megfőzve, mint például cékla, édesburgonya, répa és fehérrépa, de érdemes fogyasztani retket, zöldbabot, hagymát
Hüvelyesek: csicseriborsó, lencse, mungóbab
Gabonák: zab (megfőzve), rizs
Magvak és diófélék: mandula, dió, pisztácia, chiamag, lenmag, napraforgómag
Fűszerek és gyógynövények: feketebors, kardamom, gyömbér, kömény, szegfűszeg, bazsalikom, oregánó, kakukkfű
Vata – nem ajánlott ételek
Fehérje: vörös húsok
Gyümölcsök: aszaltgyümölcsök, mint például mazsola, aszalt vörös áfonya, illetve nem ajánlott a gránátalmamag, és a körte sem
Zöldségek: hagyd el a nyers zöldségeket, de nem javasolt a brokkoli, karfiol, káposzta, krumpli, gomba és a paradicsom sem
Hüvelyesek: fekete bab, vörös bab
Gabonák: hajdina, árpa, rozs, búza, kukorica, quinoa, köles
Fűszerek és gyógynövények: petrezselyem, kakukkfű, koriandermag
Kapha – ajánlott ételek
Fehérje: kis mennyiségben baromfi, tengergyümölcse és tojásfehérje
Tejtermék: sovány tej, kecsketej vagy az alternatív tejek közül a szójatej
Gyümölcsök: alma, áfonya, körte, gránátalma, cseresznye, szárított gyümölcsök, például a mazsola, aszalt füge, szilva
Zöldségek: spárga, saláták, hagyma, krumpli, gomba, retek, okra
Hüvelyesek: a legtöbb hüvelyes jó, mint például a fekete bab, csicseriborsó
Gabonák: zab, hajdina, kukorica, köles, rozs, árpa
Magvak és diófélék: kis mennyiségben tökmag, napraforgómag, lenmag
Fűszerek és gyógynövények: kömény, feketebors, gyömbér, fahéj, kurkuma, bazsalikom, oregánó, kakukkfű
Kapha – nem ajánlott ételek
Fehérje: vörös húsok, tojássárgája, garnélarák
Gyümölcsök: banán, mangó, kókuszdió, füge
Zöldségek: édesburgonya, paradicsom, cukkini, uborka
Hüvelyesek: szójabab, vörösbab
Gabonák: rizs, búza
Magvak és diófélék: kesudió, pekándió, fenyőmag, brazil dió, szezámmag
Szerző: Simon Eszter
Nyitókép: Anchiy/GettyImages