Füllentésen kaptad? Így kezeld, ha hazudik a gyerek

Mindannyian azt szeretnénk, ha a gyerekeink őszinte emberekké cseperednének, de tény, hogy a kicsik, akárcsak a felnőttek, olykor-olykor hazudnak. Rajtunk, felnőtteken múlik, hogyan kezeljük ezt.

Jellemzően a gyerekek apróbb füllentéseket hintenek el, de előfordulhat, hogy komolyabb lódításon kapod a csemetédet, amit elsőre lehet le sem tudsz reagálni a meglepettségtől. Ilyenkor normális, hogy minél hamarabb véget szeretnél vetni ennek a rossz szokásnak. Frusztráló lehet, ha a gyermek elferdíti az igazságot, hogy megpróbálja megszerezni, amit akar (legyen az egy fizikai dolog, több figyelem, vagy hogy kijusson a bajból), azonban a kutatások szerint akár pozitív jelnek is vehetjük ezt.

Nem olyan borús a helyzet

A Journal of Experimental Child Psychology című folyóiratban közzétett kutatás szerint a hazugság megtanulása kognitív előnyökkel jár. Dr. Kang Lee professzor kifejtette: „Szülőként és tanárként – és az egész társadalomban – mindig attól tartunk, hogy ha egy gyerek hazudik, annak szörnyű következményei lesznek. De kiderült, hogy nagy különbség van a korábban és a később hazudó gyerekek között. Azok a gyerekek, akik korábban hazudnak, általában sokkal jobb kognitív képességekkel rendelkeznek”.

Dr. Lee több, mint 20 éve tanulmányozza, hogyan és miért hazudnak a gyerekek, és kutatásai szerint kétéves korukra a gyerekek körülbelül 30 százaléka képes meggyőzően hazudni. Hároméves korukra körülbelül 50 százalékuk, négyéves korukra pedig körülbelül 80 százalékuk képes rá.

A meggyőző hazugságra való képesség pedig a gyermek fejlődésének két fontos mérföldkövét jelzi: megérti, hogy az elméje és az abban zajló események elkülönülnek egy másik személy elméjétől, és képes szabályozni a viselkedését és a cselekedeteit. Ezért a fiatal korban meggyőzően hazudni tudó gyermek néhány nagyon pozitív tulajdonsággal, többek között az intelligenciával, az individualizációval és a kreativitással rendelkezik.

A hazugság mögött

Az Instagramon Dr. Becky Kennedy gyermekpszichológus elmagyarázta, hogy a dühöngés vagy kiabálás normális reakció a szülő részéről, azonban ritkán vezetnek oda, hogy a gyerek igazat mondjon. Ehelyett ez általában azt eredményezi, hogy a gyerekek megduplázzák a hazugságukat vagy visszaüvöltöznek.

Szerinte ehelyett kíváncsinak kell lennünk arra, mért hazudnak a gyerekeink egyáltalán. Mi az igazság? A gyerekek azért hazudnak, hogy megőrizzék a velünk való kapcsolatukat. Úgy vannak bedrótozva, hogy nagyon figyelnek arra, mi tartja közel a szüleiket és mi taszítja el őket.

Tehát ahhoz, hogy a gyerekek őszinték legyenek a szüleikkel, azt kell érezniük, hogy az igazmondás több kapcsolatot hoz, mint távolságot. Ezért az, ahogyan a hazugságra reagálunk, bizalmat és kapcsolatot építhet és csökkentheti a hazugság valószínűségét a jövőben.

Hogyan reagáljunk?

Dr. Becky ad néhány példát a gyermekek által gyakran elmondott hazugságokra, és arra, hogyan reagálhatnak a szülők:

Hazugság: „Nem én döntöttem le a tornyot! Csak leesett.”

Válasz: A torony nem esett le: „ha valaki, nem te, de ha valaki feldöntötte volna a tornyot, azt hiszem, megérteném. Nehéz dolog testvérrel/testvérekkel együtt élni.  Sőt osztozkodni is nehéz. Lehet, hogyha mérges lennék én is ledönteném a tornyot. De utána biztosan bocsánatot kérnék és elmondanám az anyukámnak.”

Hazugság: „Igen, megcsináltam az összes házimat!”

Válasz: „Nem! Kaptam egy e-mailt a tanárodtól, hogy a legtöbb feladat hiányzik. Figyelj, nem vagy bajban. Engem a kapcsolatunk érdekel, nem a házi feladatod. Gondolom, valamit a munkával kapcsolatban éreztél trükkösnek, valamint azt is nehéznek érezted, hogy ezt elmondd nekem. Szerintem meg tudjuk beszélni, mindenképp meg szeretnélek érteni.”

Ha megértjük, hogy a gyerekek milyen motivációból hazudnak, akkor sokkal könnyebb higgadtan reagálni. Ugyanis nem azért csinálják, hogy minket bosszantsanak, hanem azért, mert azt érzik, csak így tudnak kapcsolódni és jó színben feltűntetni magukat.

Nyitókép: Thanasis Zovoilis/Getty Images
Forrás: Goodtoknow

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: