Furcsa, bizarr és vicces újévi babonák a világból

Azt már biztosan hallottad, hogy Magyarországon a hagyományok szerint lencsét eszünk újévkor, mert ezzel megalapozhatjuk a szerencsénket. De mi a helyzet a világ többi részén?

Azt mondják, ahány ház, annyi szokás: és ez természetesen az újévi hagyományokra is igaz. Tehát más országokban egyáltalán nem a lencse kerül elő szilveszterkor, ahogyan nálunk. Sőt, egyes helyeken különösen megdöbbentő szokásokkal akarják bevonzani a szerencsét a következő 12 hónapra. Összegyűjtöttünk néhányat a legérdekesebbek közül, de előre szólunk, jó eséllyel egyiket sem akarod kipróbálni majd…

Anglia

Egy régi angol hagyomány szerint, amikor közeledik az éjfél, kinyitják a hátsó ajtót, hogy kiengedjék rajta az elmúlt évet, és megkérnek valakit, hogy jöjjön be a bejárati ajtón, sóval, szénnel és kenyérrel a kezében. Ez a szokás azt jelképezi, hogy a jövőben a házban mindenkinek lesz elegendő étele (kenyér), sok pénze (só) és sosem fog fázni (szén).

Dánia

Dániában régi tányérokat gyűjtenek egész évben, és megőrzik őket szilveszterig: aztán amikor eljön az új év, a tányérokat hozzávágják a barátaik bejárati ajtajához. A hagyomány szerint minél több törött edényt találunk a küszöbünkön, annál több igaz barátunk van. Na meg annál tovább kell söprögetni… de ezt már csak mi gondoljuk hozzá!

Ecuador

Ecuadorban úgy tisztítják meg az eljövendő évet az előző gondjaitól, hogy éjfélkor tűzre dobják a politikusok, vagy popsztárok és más ikonok képmásait. Sőt, az igazán bevállalósak 12 alkalommal át is ugorhatják a lángokat, hogy minden hónap szerencsés legyen.

Kolumbia

Kolumbiában szilveszterkor fognak egy üres bőröndöt, és azzal sétálgatnak pár percig a lakásban, hogy felkészüljenek az új év kalandjaira.

Olaszország

Vannak olaszok, akik szó szerint értelmezik, hogy ki kell dobni mindent az előző évből, amire nincs már szükségük – méghozzá az ablakon. Szóval, ha Olaszországban jársz, vigyázz az utcákon, mert akár bútorok is repülhetnek körülötted.

Spanyolország

Amikor éjfélt üt az óra, a spanyolok megpróbálnak minden kongatás alatt egy-egy zöld szőlőszemet megenni – akinek ez sikerül, igazán szerencsés 12 hónapra számíthat a jövőben. Ráadásul mindezt piros fehérneműben csinálják! Hogy miért? Rejtély.

Svédország

Akár szereted, akár nem, Svédországban heringet kell enni éjfélkor, hogy a következő évben is elkerüljön a balszerencse.

Svájc

Annak érdekében, hogy az újév tele legyen szerencsével, békével és gazdagsággal, a svájciak egy kanál fagylaltot ejtenek a földre. Furcsa szokás, annyi bizonyos…

Nyitó kép: LarisaBlinova/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: