Furfangos trükk: ez a fejtörő megmondja, hány éves vagy!

Napi 5 perc számolgatás

Furfangos fejtörő, mely tartogat egy nagy csavart: megmondja, hány éves vagy. Már ha jól matekozol! Belevágsz? Készülj fel a számolgatásra!

Csupán annyit kell tenned, hogy megválaszolod a következő 6 kérdést. Ez a matekpélda egyrészt az elmédet is edzi, továbbá trükkösen kiszámolja, hogy pontosan hány éves vagy. Ragadj tollat és papírt, vagy kapj elő egy számológépet, és figyeld, mit tud ez a trükk!

WooHoo-tipp:
Ha igazán megszeretnéd tornáztatni az elméd, akkor ne használj számológépet – csak az ellenőrzéshez.

A feladatod:

  1. Válassz egy számot 1 és 9 között. Lehet ez a szerencseszámod, vagy csak hozz egy random döntést! Ez a szám lesz az x.
  2. Szorozd meg 2-vel az x-et.
  3. Az eredményhez adj hozzá 5-öt.
  4. Szorozd meg 50-nel.
  5. Ha már volt születésnapod ebben az évben, adj az eredményhez 1769-at. Ha idén még nem volt, akkor adj hozzá 1768-et.
  6. Négyjegyű számot kaptál? Akkor vond ki belőle a születési évedet. Egy háromjegyű számot kell kapnod. Ennek az első számjegye az a szám, amelyet az első pontban kiválasztottál. A másik kettő pedig az életkorod.

 

Sikerült?

Nézd meg ezt a videót, melyben meg is csinálják a műveletet, és ámulj a varázslaton! Ha megtanulod ezt a 6 lépésből álló sorozatot, másokat is lenyűgözhetsz ezzel a trükkel!

A matematika előnyei:
Ez a szellemi tevékenység fejleszti az absztrakt gondolkodást, a logikát, a rendszerszerű gondolkodást és a problémamegoldó készséget. Utóbbi révén pedig az IQ-dat is növelheted. Ha teheted, végezz gyakran számításokat, és igyekezz mellőzni a számológépet!

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: