6 felhasználási mód, amire sosem gondoltál még a gyömbérrel kapcsolatban

Fűszernövény, ami felpezsdíti a napod

Ha szereted a gyömbér enyhén csípős ízét, ezentúl egy percig sem kell gondolkodnod azon, hogy hogyan illeszd be az étrendedbe. 6 tippet adunk arra, hogyan fűszerezd meg vele a reggeleid!

Ódákat lehet zengeni a gyömbér egészségügyi hatásairól (ezt már meg is tettük ebben a cikkünkben), miszerint erős antioxidáns, gyulladáscsökkentésben verhetetlen, csillapítja a fájdalmat, felveszi a harcot a vírusok ellen és gyorsítja az anyagcserét. De nemcsak fogyasztani érdemes, ugyanis szépítő csodaszerként is ismert. Főként aknés bőrre ajánlott, de a hidratáló pakolásokba is előszeretettel kevernek gyömbért. Bűn lenne mellőznünk a mindennapok során, nem igaz? Összeszedtünk néhány ötletet, hogyan építheted be ezt a gyógyító fűszernövényt a napjaid legfontosabb étkezésébe, a reggelidbe.

1.  Tuningold fel az első kávéd

A kávé már önmagában is az egyik leggazdagabb antioxidáns forrás, ha viszont gyömbérrel párosítod, egy igazán ütős duó hatástalanítja a szabadgyököket. Tegyél egy teáskanálnyi őrölt gyömbért egy csészényi feketéhez, vagy próbáld elkészíteni a jemeni qishr nevű italt, ami egy gyömbéres-fahéjas kávézaccfőzet. Ez a tradicionális közép-keleti kuriózum nemcsak csípős és ínycsiklandó, de az emésztést is segíti.

2. Indíts egy C-vitamin-bombával

Ki mondta, hogy csak télen lehet sláger a gyömbértea? Ha időnként rakoncátlankodik a gyomrod, egy reggeli csípős főzet csodákat tehet. Enyhíti az émelygést és a terhesség során fellépő reggeli rosszulléteken is segít. Reszelj egy kis gyömbért, áztasd vízbe, majd forrald 10 percig. Édesítsd ízlés szerint.

3. Gyümölcslekvár helyett gyömbérdzsem

Ugyan egyik sem a legegészségesebb kísérő a süteményedhez, de a gyömbér szuper hatásai miatt szemet hunyunk a cukortartalom felett. Nézz szét a boltokban vagy készíts házi dzsemet és élvezd a fűszeres aromát.

Ha mindenképp kerülnöd kell a cukrot:
Daráld le a gyömbért és keverd össze vajjal. Nem feltétlenül kell ahhoz cukor, hogy feldobd a péksüteményedet!

4. Viszlát juharszirup, helló pikáns ízvilág!

Hallottál már a gyömbérszirupról? Ha nem, vár rád egy igazi gasztrokaland: ki kell próbálnod palacsintával, zabkásával, gofrival, különböző péksüteményekkel, sőt még italokba is keverheted! Megjött a kedved hozzá? Készítsd el házilag!

Szükséged lesz hozzá:

  • 11 dkg meghámozott, vékonyra szeletelt gyömbérre
  • 1 csésze cukorra
  • 1 csésze vízre

30 percig forrald a hozzávalókat, majd a kapott keveréket passzírozd át egy szűrőn, hogy még lágyabb legyen az elkészült szirup textúrája.

5. Gyulladáscsökkentő granola tál? Naná!

Egy tálnyi ropogós, rostban gazdag granola remek választás reggelinek. Ha még izgalmasabb fogásra vágysz, bolondítsd meg egy kis gyömbérrel! Mézzel vagy kókuszolajjal keverd össze a reszelt gyömbért, a kapott mixet pedig forgasd bele a granolába. Ez a kombináció gyógyír lehet a gyulladásos panaszokra, ízületi fájdalmak esetén pedig különösen ajánlott!

6. Gyömbérlé + smoothie kombó

Igen-igen, felturbózza az emésztést és természetes baktériumölő, de azt tudtad, hogy például a menstruációs görcsök és az izomláz ellen is hatásos? Spékeld meg a reggeli smoothie-d egy kis gyömbérlével, vagy csempészd az edzés utáni fehérjekoktélodba!

Nyitókép: MateuszSiuta/Shutterstock
(healthline)

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: