Futópados edzés újragondolva: így állj neki, hogy tényleg égjen a zsír!

3 hatékony gyakorlat a feszes fenékért

Sokan csak esős időben választják a futópadot, vagy épp konkrét célok nélkül pattannak fel rá, pedig valójában számos lehetőséget tartogat ez a sokoldalú kondigép, ha a megfelelő edzéstervvel vágunk neki a kocogásnak!

Mindenki másra használja a futópadot: van, aki pár perces bemelegítésre, de akad olyan is, aki sorozatnézés közben gyalogol rajta rendületlenül. Akik fogyni szeretnének, értelemszerűen intenzívebb edzésre szavaznak. A kérdés csak az, hogy vajon a megfelelő gyakorlatsorra esik-e a választásuk? Egy 20-30 perces, egyenletes kocogással ugyan megindul a zsírégetés, de nem ez a leghatékonyabb módja annak, hogy búcsút mondj a kalóriáknak. Ha látványos eredményekre vágysz, dönts az intervall edzés mellett, amely során a magas (terhelési idő) és az alacsony intenzitású (aktív pihenőidő) szakaszok váltakoznak. Nem az a cél, hogy minden intervall edzés magas intenzitású legyen (mint például a HIIT = magas intenzitású intervallum edzés) csupán az, hogy a terhelési idő alatt nagyobb erőbedobással dolgozz, mint a pihenőidő során, ugyanis ezáltal pörög fel az anyagcseréd.

Mielőtt belevágsz, ismerkedj meg a géppel!

Minden futópad más és más, de a legújabb modelleken már te magad is megadhatsz specifikus beállításokat és egy gombnyomással válthatsz az edzésszakaszok között. Figyelj a sebességre/intenzitásra és a dőlésszögre is! Ha bizonytalan vagy, kérj segítséget a gép kezelésében. Ne feledd, sokan ott rontják el, hogy nem fordítanak elég időt a megfelelő beállításokra, pedig ez elengedhetetlen az intervall edzésnél!

Mérd fel a helyzeted:
Ha kezdő vagy, esetleg hosszabb ideje nem futottál, pattanj fel a gépre és vedd fel a ritmust, még mielőtt kipróbálnád ezeket az edzéseket. Ha rendszeresen futsz és jó kondiban vagy, végezd el mindhárom gyakorlatsort, majd építsd bele az edzéstervedbe a számodra legelőnyösebbet. Akár a kardió edzésed is helyettesítheted vele!

1. Az igazi fenékgyilkos edzés

Még nem késő rákapcsolni a strandszezon előtt! Ez a gyakorlat ráadásul nemcsak a hátsódat formálja, hanem tónusosabbá teszi a lábad és karcsúsítja a derekad, valamint erősíti a combodat és a vádlidat is. Az edzés eredményességéről nem a futópad sebessége, hanem a beállított dőlésszög gondoskodik – ne aggódj, erre egy remek izomláz biztosan emlékeztet majd!

2. Zsírégetés sprint szakaszokkal

Ez az egyik leghatékonyabb alakformáló edzésmód! Gyorsítja az anyagcserét és erősíti a láb-, hát- és hasizmokat. Arra viszont készülj, hogy a sprint itt sem sétagalopp, a körök mentálisan és fizikálisan is megterhelőek, a jó hír viszont, hogy hamarabb végükre érsz majd, mint gondolnád. Egy a fontos, ne téveszd szem elől a célod!

WooHoo-tipp:
Ha gombnyomásra váltogatni tudod az üzemmódokat a futópadon, tedd azt, vagy ha elég magabiztos vagy, kapaszkodj meg a gép karfájában, terpeszállásban ugorj le a szalagról, és hagyd, hogy járjon a gép a pihenőidőd alatt.
  • Bemelegítés: 2 perc: 6 km/h
  • 5 másodperc sprint maximum sebességgel
  • 45 másodperces pihenő (ilyenkor ne is sétálj)

-> 8-szor ismételd ezt a kört

1 perc teljes pihenő a következő gyakorlatsorig

  • 1 perc: 6 km/h a visszarázódáshoz
  • 30 másodperc sprint maximum sebességgel
  • 1,5 perc pihenő (ilyenkor ne is sétálj)

-> 4-szer ismételd ezt a kört

3. Vedd fel a harcot az emelkedővel

Itt az ideje rákapcsolni! Jöhet a hegymászó-üzemmód? Ha magasabb dőlésszöggel dolgozol, erősíted az állóképességed, formálod a lábad, javítasz a kardiódon, rengeteg zsírt égetsz el, és a kihívásnak köszönhetően még az unalomnak is búcsút inthetsz. Az igazsághoz viszont hozzátartozik az is, hogy a gyakorlat után a lábad remeg majd, mint a kocsonya, a tüdőd pedig szét akar majd robbanni. A kellemetlenségekért viszont kárpótol, hogy nemcsak edzés közben, hanem még azt követően is égnek majd a kalóriák.

Nyitókép: Leika production/Shutterstock

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: