Be kell vallanom, eddig hadilábon álltam a jeges desszertek megkülönböztetésével: fogalmam sem volt, mi az a sherbet és a granita kifejezéssel is csupán pár hete találkoztam először. Most segítünk eligazodni ebben a gasztronómiai labirintusban.
1. Fagyi
Ötezer éve a kínaiak jöttek rá, milyen remek édesség készíthető hóból, tejből és gyümölcsökből. A fagyi mai formájában osztrák közvetítéssel került Magyarországra a 18. században, tejből (rosszabb helyeken tejporból), tejszínből, cukorból és tojássárgájából főzik, 5-15 % zsírt tartalmaz. Készülhet hideg eljárással és pasztőrözéssel is. Hőmérséklete nem emelkedhet – 8 Celsius-fok fölé, amíg át nem adják a vásárlónak! A kézműves fagyi a cukrászmester műve, az össztömegéhez képes akár 30-35 százalék is lehet a gyümölcstartalma.
2. Jégrém
Időnként lefagyizod a jégkrémet? Akkor nézzük a különbséget! „A jégkrém csomagolt, szilárd vagy pépes szerkezetű készítmény, amelyet fagyasztott állapotban (legalább -18 Celsius-fokon) tárolnak, szállítanak, és árusítanak” – írja a Nébih. Hűtött állapotban végzett habosítással, fagyasztással állítják elő, így kerül a jégkrémpultokba, ezzel szemben a fagyi cukrászati technológiákkal készül, és általában ott, ahol árusítják. A jégkrém összetevői egyébként a fagyiéhoz hasonlóak, tejterméket, gyümölcsöt, zselatint és ízesítőanyagokat tartalmaz, de a pálcikás desszerteket még így sem hívhatjuk fagyinak.
3. A tejallergiások kedvence, a sorbet
A sorbet kifejezés a perzsa sherbet szóból ered. A magyarosan sörbetnek, franciásan szorbénak is ejtett jeges finomság nem tartalmaz tejterméket, friss vagy fagyasztott gyümölcsből, cukorból és vízből vagy jégdarából készítik. Állaga hasonlít a jégkására, keverőgépben forgatják, míg adagolható nem lesz az állaga. Magyarországra valószínűleg a törökök hozták be, azóta népszerű édesség hazánkban. Nemcsak desszertként kanalazhatjuk, éttermekben két fogás között is tálalják intenzív, gyümölcsös íze és gyomornyugtató hatása miatt. És ami a legjobb: tej- és gluténmentes, kalóriaszegény, valamint otthon is könnyen elkészíthető!
4. Sherbet
Ez az édesség félúton helyezkedik el a sorbet és a fagyi között. Gyümölcsalapú, akár a sorbet, de egy kis tejet is kevernek hozzá, hogy krémesebb és gazdagabb legyen a textúrája.
5. Granita
Olasz sajátosság, ami nem más, mint a jégkása szicíliai megfelelője. Cukorszirupból, gyümölcsléből és jégből készül, annyiban tér el a sorbet-tól, hogy ennél a desszertnél a jégkristályokat nem zúzzák össze. Gyakran citrommal készítik, de örök slágernek számít a kávés verziója is. Ha kipróbálnád, itt egy szuper recept.
6. Gelato
A köznyelv egyszerűen csak olasz fagyiként emlegeti. Alacsonyabb a zsírtartalma a magyar fagyinál, 20 helyett 5-7 százalék. Lassabban keverik ki, így kevesebb levegő jut a keverékbe, ezáltal sűrűbb és krémesebb lesz az állaga, a készítést követően pedig magasabb hőmérsékleten tárolják. A minőségi olasz fagyinak intenzívebb az ízvilága, nem tartalmaz hozzáadott aromákat és tartósítószereket sem, így rövidebb a szavatossági ideje is, nagyjából három napig áll el.
7. Tojásalapú fagyi
Szuperkrémes desszert, ami külföldön abban tér el a sima fagyitól, hogy tojássárgáját is kevernek a tejszín és a cukor mellé, ezáltal sűrűbb az állaga, valamint magasabb hőmérsékleten tárolják. Angolul frozen custard a neve, aminek azért nincs magyar megfelelője, mert hazánkban a főzött fagyi a legtöbb cukrászdában alapból tojássárgájával készül.
8. Fagyasztott joghurt
A tej vagy a tejszín helyett a joghurt adja a hűsítő finomság a krémes állagát, de ezt a különbséget leszámítva, ugyanúgy készítik, mint a fagylaltot. Friss gyümölccsel, cukorszórással, csokidarabokkal és más kalóriadús extrákkal díszítik a legtöbb helyen.
9. Parfé
A francia parfait szó magyarosítása a parfé, ami egy tejszínhabbal dúsított, formában fagyasztott fagyiféle. Cukrászdákban pohárba töltve vagy tortaként árulják. A Nébih pontos definíciója szerint habbá vert natúr vagy ízesített, esetleg színezett, pasztőrözött tejszínből és fagylaltból egyneműsítéssel vagy rétegezéssel készített, formába töltött és fagyasztott édesség. A tejszíntartalma miatt sokkal jobban hizlal, mint a hagyományos fagyi.
Nyitókép: Georgijevic/GettyImages
Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:
- Amiről a forró nyári estéken álmodozol: villámgyors koktélok fagyival
- 5 fővárosi fagyilelőhely, ahol örömmel kanalazunk a kánikulában
- Hűsítő krémes finomság: Így készíts isteni vegán csokifagyit