Gelato, sorbet vagy granita? Lássuk, mi a különbség a jeges finomságok között!

Fagyi-kisokos

Be kell vallanom, eddig hadilábon álltam a jeges desszertek megkülönböztetésével: fogalmam sem volt, mi az a sherbet és a granita kifejezéssel is csupán pár hete találkoztam először. Most segítünk eligazodni ebben a gasztronómiai labirintusban.

1. Fagyi

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Levendula Fagylaltozó (@levendulafagylaltozo) által megosztott bejegyzés,

Ötezer éve a kínaiak jöttek rá, milyen remek édesség készíthető hóból, tejből és gyümölcsökből. A fagyi mai formájában osztrák közvetítéssel került Magyarországra a 18. században, tejből (rosszabb helyeken tejporból), tejszínbőlcukorból és tojássárgájából főzik, 5-15 % zsírt tartalmaz. Készülhet hideg eljárással és pasztőrözéssel is. Hőmérséklete nem emelkedhet – 8 Celsius-fok fölé, amíg át nem adják a vásárlónak! A kézműves fagyi a cukrászmester műve, az össztömegéhez képes akár 30-35 százalék is lehet a gyümölcstartalma.

2. Jégrém

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Get Fit Now (@getfitnowdotcom) által megosztott bejegyzés,


Időnként lefagyizod a jégkrémet? Akkor nézzük a különbséget! „A jégkrém csomagolt, szilárd vagy pépes szerkezetű készítmény, amelyet fagyasztott állapotban (legalább -18 Celsius-fokon) tárolnak, szállítanak, és árusítanak” – írja a Nébih. Hűtött állapotban végzett habosítással, fagyasztással állítják elő, így kerül a jégkrémpultokba, ezzel szemben a fagyi cukrászati technológiákkal készül, és általában ott, ahol árusítják. A jégkrém összetevői egyébként a fagyiéhoz hasonlóak, tejterméket, gyümölcsöt, zselatint és ízesítőanyagokat tartalmaz, de a pálcikás desszerteket még így sem hívhatjuk fagyinak.

3. A tejallergiások kedvence, a sorbet

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

naturalnienadiecie (@naturalnienadiecie) által megosztott bejegyzés,

A sorbet kifejezés a perzsa sherbet szóból ered. A magyarosan sörbetnek, franciásan szorbénak is ejtett jeges finomság nem tartalmaz tejterméket, friss vagy fagyasztott gyümölcsből, cukorból és vízből vagy jégdarából készítik. Állaga hasonlít a jégkására, keverőgépben forgatják, míg adagolható nem lesz az állaga. Magyarországra valószínűleg a törökök hozták be, azóta népszerű édesség hazánkban. Nemcsak desszertként kanalazhatjuk, éttermekben két fogás között is tálalják intenzív, gyümölcsös íze és gyomornyugtató hatása miatt. És ami a legjobb: tej- és gluténmentes, kalóriaszegény, valamint otthon is könnyen elkészíthető!

4. Sherbet

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

soo?? (@soo_stella) által megosztott bejegyzés,

Ez az édesség félúton helyezkedik el a sorbet és a fagyi között. Gyümölcsalapú, akár a sorbet, de egy kis tejet is kevernek hozzá, hogy krémesebb és gazdagabb legyen a textúrája.

5. Granita

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Emy Price (@bohemycake) által megosztott bejegyzés,

Olasz sajátosság, ami nem más, mint a jégkása szicíliai megfelelője. Cukorszirupból, gyümölcsléből és jégből készül, annyiban tér el a sorbet-tól, hogy ennél a desszertnél a jégkristályokat nem zúzzák össze. Gyakran citrommal készítik, de örök slágernek számít a kávés verziója is. Ha kipróbálnád, itt egy szuper recept.

6. Gelato

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

You may say I’m a dreamer, (@yoyo_jini) által megosztott bejegyzés,

A köznyelv egyszerűen csak olasz fagyiként emlegeti. Alacsonyabb a zsírtartalma a magyar fagyinál, 20 helyett 5-7 százalék. Lassabban keverik ki, így kevesebb levegő jut a keverékbe, ezáltal sűrűbb és krémesebb lesz az állaga, a készítést követően pedig magasabb hőmérsékleten tárolják. A minőségi olasz fagyinak intenzívebb az ízvilága, nem tartalmaz hozzáadott aromákat és tartósítószereket sem, így rövidebb a szavatossági ideje is, nagyjából három napig áll el.

7. Tojásalapú fagyi

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Dondurmacı Yunus (@dondurmaciyunus) által megosztott bejegyzés,

Szuperkrémes desszert, ami külföldön abban tér el a sima fagyitól, hogy tojássárgáját is kevernek a tejszín és a cukor mellé, ezáltal sűrűbb az állaga, valamint magasabb hőmérsékleten tárolják. Angolul frozen custard a neve, aminek azért nincs magyar megfelelője, mert hazánkban a főzött fagyi a legtöbb cukrászdában alapból tojássárgájával készül.

8. Fagyasztott joghurt 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Heidelberger Kneipenquartett (@kneipenaffe) által megosztott bejegyzés,

A tej vagy a tejszín helyett a joghurt adja a hűsítő finomság a krémes állagát, de ezt a különbséget leszámítva, ugyanúgy készítik, mint a fagylaltot. Friss gyümölccsel, cukorszórással, csokidarabokkal és más kalóriadús extrákkal díszítik a legtöbb helyen.

9. Parfé

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

only one (@__sky__blue__) által megosztott bejegyzés,


A francia parfait szó magyarosítása a parfé, ami egy tejszínhabbal dúsított, formában fagyasztott fagyiféle. Cukrászdákban pohárba töltve vagy tortaként árulják. A Nébih pontos definíciója szerint habbá vert natúr vagy ízesített, esetleg színezett, pasztőrözött tejszínből és fagylaltból egyneműsítéssel vagy rétegezéssel készített, formába töltött és fagyasztott édesség. A tejszíntartalma miatt sokkal jobban hizlal, mint a hagyományos fagyi.

Nyitókép: Georgijevic/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: