Gesztenyenapok és tökfesztiválok: 5 kihagyhatatlan program a hétvégre

Nyílt lángon sült gesztenye, több száz töklámpással bevilágított utca, őszi csodasütemények. Kihagyhatatlan hétvégi programok várják a gasztronómia és az évszak szerelmeseit az ország leghangulatosabb településein.

Varázslatos, ahogy a táj és vele együtt a települések ősszel átalakulnak. Megérkeznek az évszak hírnökei, a sütőtök és a gesztenye, mi pedig nem győzünk ihletet meríteni a természet szépségéből. Októberben országszerte ünneplik az új évszak beköszöntét, így számos program közül válogathattok, ha szeretnétek kimozdulni a hétvégén. Várnak titeket a gesztenyenapok és tökfesztiválok!

Ágfalvi Gesztenyefesztivál

Itt tényleg minden a gesztenyéről szól! A Sopron közelében található községben közel két évtizede rendezik meg ezt a programot, ahol gesztenyéből készült különlegességeket kóstolhatunk, sétakocsikázással élvezhetjük az őszi tájat és forralt borral tehetjük még hangulatosabbá az októberi hétvégét. A gyerekek szórakozásáról az állatsimogató és a kézműves foglalkozások gondoskodnak. A program ingyenesen látogatható.

Mikor? Október 9-10.
Hol? Ágfalva, Vadon Lovas Club

Börcsi Tökfesztivál és Kézműves Vásár

Tökfaragás, diótörés, és kalapdobás mellett számos érdekes programot kínál ez a Győr vonzáskörzetében található település. A kézművesek utcájában elleshetjük a hagyományos mesterségek fortélyait, őszi csodasütiket kóstolhatunk és benevezhetünk a tökfaragó versenyre is. Az egynapos fesztivál minden korosztály számára élménydús kikapcsolódást kínál, ahova a belépés díjtalan.

Mikor? Október 9.
Hol? Börcs

Velemi Gesztenyenapok

A Vas megyei település és környékének egyik jellegzetes növénye a szelídgesztenye, aminek köszönhetően idén is megrendezik azt a gasztronómiai hagyományőrző ünnepet, amikor vásári forgatag lepi el a falu főutcáját. Lesz hagyományos gesztenyesütés, borkóstolás és különböző kézműves foglalkozások. A Stirling-villában pedig értékőrző előadásokkal, valamint filmvetítéssel – a Velemben élt Törőcsik Mari főszereplésével – várják az érdeklődőket. A parkolás ingyenes, a belépőket csak készpénzzel lehet megváltani. Felnőtt 1000 Ft, diák és nyugdíjas 700 Ft, Családi 2500 Ft, 6 év alatt ingyenes.

Mikor? Október 8-10.
Hol? Velem

Szőlőskiskali Töklámpás Fesztivál

A Balatonboglárhoz tartozó falut 700-an lakják, de október második hétvégéjén a töklámpás verseny rázza fel a kis települést a megszokott mindennapokból. A kézműves vásár és a szüreti felvonulás mellett, a tök kapja a főszerepet. Az amerikai hagyomány és a hazai kreativitás ötvözése kreatívnál kreatívabb töklámpásokat eredményez minden évben, a verseny ideje alatt pedig több száz töklámpás világítja be a település utcáit. A belépés díjtalan.

Mikor? Október 9.
Hol? Szőlőskislak

Patcai Gesztenye Napok


Aki szeretne minél többet megtudni a gesztenyéről, annak érdemes ezen a hétvégén ellátogatni a Kaposvár közelében fekvő Patcára. A kézműves foglalkozások középpontjában mi más állna, mint a gesztenye? A gyerekek figurákat és játékokat készíthetnek belőlük, a felnőtt pedig megkóstolhatják többek között a gesztenyéből készült gasztronómiai fogásokat. Az érdeklődőknek alkalmuk nyílik szurikáta etetésre, tehénfejésre, valamint gesztenyesütésre is. A belépés, néhány program kivételével, ingyenes.

Mikor? Október 9-10.
Hol? Patca, Katica Tanya Élményközpont

Nyitókép: Olivia Bauso/ Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: