Csodanövény a Távol-Keletről: te használod a ginzenget?

Kevesebb stressz, jobb memória, megnövekedett szexuális teljesítőképesség

Elsősorban immunerősítő hatása miatt ajánlják ezt a távol-keleti gyógynövényt, de emellett számos más előnye is van. Lássuk, mi mindenre jó a ginzeng?

A ginzeng egy, a Távol-Keletről származó sokoldalú növény, amelynek gyökeréből nyerik ki az értékes hatóanyagokat. Keleten a mai napig tisztelet övezi, az egyik leghatékonyabb növénynek tartják, ha az egészségmegőrzésről van szó. A különleges alakú, gyakran apró emberkére emlékeztető gyökér csak a hűvös, árnyékos helyeket szereti. Neve a formájára utal: mandarinul a „Jen-Shen” ugyanis „embergyökeret” jelent. A ginzeng 6-7 évet tölt a földben, mire hasznosítják. Miért fogyaszd rendszeresen? Legfontosabb összetevői az antioxidáns hatású ginzenozidok. Bővelkedik továbbá A-, C-, E-, K- és B-vitaminokban, valamint ásványi anyagokban is: nátriumban, káliumban, magnéziumban, kénben, foszforban, cinkben, vasban, kobaltban, mangánban és szelénben.

Miben segít?

Lassítja az öregedést, nagyszerű gyulladáscsökkentő. Alkalmazzák depresszió kezelésére is, hiszen megfelelően nyugtatja az immunrendszert, csökkenti a fáradtságot, növeli az életerőt és a teljesítőképességet. Emellett hatékony lázcsillapító, szabályozza a vércukorszintet, csökkenti a magas vérnyomást és erősíti az immunrendszert is. Évszázadok óta használják Ázsiában és Észak-Amerikában. Sokan a gondolkodás, a koncentráció, a memória és a fizikai állóképesség javítására használják. Kapszula, tabletta, por és tea formájában is találkozhatsz vele a boltok polcain.

Ginzengtea készítése:

Forralj fel fél liter vizet. A gyökeret vágd fel 1 cm vastag karikákra. Tedd a szeleteket a vízbe, majd lefedve pihentesd a főzetet 5 percig. Minél tovább ázik, annál erősebb lesz. Melegen vagy akár hidegen is fogyasztható.

Nyitókép: beemore/iStock / Getty Images Plus

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: