Gluténmentes reggelire vágysz? Készíts mogyoróvajas zabkekszet!

A délutáni kávé mellé is tökéletes

A reggeli szendvicsen túl is van élet. De még milyen! Sőt, ételallergia esetén is változatossá tudod tenni a nap első étkezését ezzel a sütés nélküli gluténmentes, mogyoróvajas zabkeksszel.

Néha nem árt felturbózni egy kicsit az egyhangú sonkás-sajtos szendvicsekből álló reggeliket. Az elmúlt hetekben ezért volt, hogy fehérjedús bagelt ettem, különböző zöldség és gyümölcs shake-et turmixoltam, de indítottam a napot nagy tál joghurtos-müzlis reggelivel is.

Amikor kifogytam az ötletekből természetesen a kimeríthetetlen virtuális térbe menekültem, így találtam rá az Eating Well egyik receptjére. Ezt a gluténmentes kekszet pofonegyszerű elkészíteni és mindösszesen 6 hozzávalóra lesz szükséged hozzá – plusz csoki darabkákra, ha egy igazán édes élményre vágysz!

Hozzávalók 24 darabhoz:

¾ csésze mogyoróvaj
1/3 csésze barna cukor
¼ csésze vaj
¼ csésze tej
1 és ¾ csésze nagy szemű zab
1 tk. vaníliaaroma
½ csésze csokipasztilla

Elkészítés:

Tedd egy közepes lábasba a mogyoróvajat, a barna cukrot, a vajat és a tejet, majd kezd el közepes lángon melegíteni. Főzd össze úgy, hogy a cukor és a vaj megolvadjon. Keverd hozzá a zabot és a vaníliaaromát, majd húzd le a tűzről. Ha használsz csokipasztillát, akkor várd meg, amíg a lábas tartalma szobahőmérsékletűre hűl, csak ezután keverd hozzá.

Bélelj ki sütőpapírral egy nagyobb tepsit, vagy egy tálcát, majd evőkanálnyi adagokban porciózd a keveréket. Lapítsd ki kissé a gombócokat, 5 cm átmérőjű korongokká. Végül tedd hűtőbe legalább 30 percre, hogy megszilárduljanak.

WooHoo-tipp:
Dobd fel a zabkekszedet különböző alapanyagokkal. Használj kakaóport, különböző magvakat, aszalt gyümölcsöt, fahéjat. Kezeld ezt alapreceptként, és turbózd fel az ízlésed szerint.

Kerülnöd kell a glutént?

Ez a recept ideális számodra, viszont figyelj arra, hogy a zab, amit használsz, gluténmentes legyen. Ha már régóta nélkülözöd a glutént az étrendedből, bizonyára megvannak a termékek, amelyekhez ragaszkodsz, de ha frissen diagnosztizálták nálad az érzékenységet, akkor a vásárláskor légy körültekintő. A zabban nem található gluténtartalmú prolamin, viszont gyakran keverik búzával és árpával, amelyek nem gluténmentesek, így árthatnak a szervezetednek. Keresd bioboltokban, vagy kérdezd meg az eladótól, mit tartalmaz az adott kiszerelés, fogyaszthatod-e, ha így étkezel. A csomagoláson feltüntetett információkat mindig olvasd el, hogy meggyőződj róla, még nyomokban sem tartalmaz gluténszármazékot az adott termék.

Nyitókép: iuliia_n/Shutterstock

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: