Gondoltad volna? A delfinek is imádják a wellnesst!

A kutatók megfigyelték, hogy egy bizonyos korallfajtához dörzsölik magukat a vízben, ami jó érzés számukra, és egészségesen is tartja a bőrüket. Vagyis a delfinek is imádják wellnesst!

Az indiai-csendes-óceáni delfinek nemcsak nagyon cukik, hanem mint egy nemrég publikált kutatásból is kiderül, az egészségük is fontos számukra – mondhatnánk úgy is, hogy a delfinek is imádják a wellnesst. A kutatók arra jöttek rá, hogy ezek a rendkívül okos és érzékeny állatok a víz alatt rendszeresen odadörzsölik magukat egy bizonyos típusú korallhoz.

Korallokhoz dörgölőző delfinek

Hogy mi ezzel a céljuk? A tudósok szerint a jelenség a mi reggeli vagy esti zuhanyzásunkhoz hasonlít leginkább, mások szerint viszont ez a delfinwellness egyfajta játék. Abban a szakértők sem kételkednek, hogy a delfineknek jó érzés is ez a víz alatti dörgölőzés, de hozzáteszik, hogy szerintük egészségmegőrző, illetve öngyógyító hatása is van: így vonnak ki a korallokból olyan anyagokat, amelyek egészségesen tartják a bőrüket.

delfin, fotó: Getty Images/Stephen Frink
A delfinek is imádják a wellnesst. Fotó: Getty Images/Stephen Frink

Hogy egészen pontosak legyünk, nem is a korallok bocsátják ki a gyógyhatású anyagot, hanem a korallközösséget alkotó apró polipok. Ezeket ingerlik fel a delfinek a korallokhoz való dörgölőzéssel, és ezek bocsátják ki azt a nyálkát, ami nagyon hasznosnak bizonyult a tengeri emlősök számára.

A nyálkából a kutatócsoportnak is sikerült mintákat gyűjteni, ezeket elemezték is, majd eredményeiket az iScience/Cell Press című folyóiratban publikálták. Azt írják, 17 féle aktív metabolitot találtak a mintákban, ezek többek közt antibakteriális és antioxidatív hatással is rendelkeznek. Ezek a bioaktív vegyületek a tudóscsoport szerint hozzájárulnak a delfinek bőrén a mikrobiom szabályozásához, illetve a fertőzések kezeléséhez, gyógyításához.

Mutatunk egy rövid videót is, amiben láthatod, hogy szinte sorban állnak a kezelésért.

Az pedig már csak apró részlet ezekkel a csodálatos állatokkal kapcsolatban, hogy a tudósok szerint a korallzátonyokat alvásra és játékra használják, ugyanúgy, mint mi, emberek a szobánkat. De nekik talán egy picit még jobb is, mint nekünk, hiszen gyakran csak egy uszonycsapásra van tőlük a saját wellnessrészlegük.

Forrás: Goognewsnetwork.org
Nyitókép: Stephen Frink/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: