A budapesti Mazit beválasztották a legjobb külföldi görög éttermek közé

Magyarország az elmúlt években felkerült Európa gasztrotérképre. Most egy újabb rangos díj irányítja a világ figyelmét csodás fővárosunkra, ugyanis a budapesti Mazi étterem nyerte el a legjobb külföldi görög étterem díját!

A görög konyhaművészet története 4000 éves múltra tekint vissza, így nyugodt szívvel kijelenthetjük, a görögöknek már a vérükben is tzatziki csörgedezik. A konyhájuk iránti lelkesedés nem véletlen, hiszen zseniálisan ötvözték az egészséges mediterrán étrendet a friss zöldégekkel, sajtokkal, olajjal.

A souvlaki és a tzatziki maga a történelem

A világ első szakácskönyvét a görög származású Acheastrusnak köszönhetjük, aki Kr.e. 350-ben azt a szerény címet tudta adni receptkönyvének, hogy Luxusélet. Ha mélyen egyetértesz a szerzővel, aki a görög fogásokat a luxussal azonosította, akkor bizonyára szívesen ülnél az asztal mellé, hogy átadd magad a görög ételek legjobbjainak. Szerencsére nem kell messzire utaznod, hogy fejest ugorj a görög élvezetekbe, hiszen már Budapesten is kiváló görög finomságokat kóstolhatsz, köszönhetően a Mazi étteremnek! A Mazi ízeit ráadásul a szakma is elismerte, a múlt héten nyerte meg az étterem a Greek Taste Beyond Borders Nemzetközi szervezet első díját!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Mazí Greek Kitchen (@mazibp) által megosztott bejegyzés

Evés közben jön meg az étvágy

A Mazi megálmodója és tulajdonosa Babaniszisz Ziszisz úgy gondolja, a görög konyha jóval több, pusztán az éhség kielégítésénél. A Mazi-életérzés. Számára a gasztronómia olyan élvezet, amely összehozza a családot és az embereket.

„A jó minőségű élelmiszer nem más, mint olcsó egészségbiztosítás.“

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Mazí Greek Kitchen (@mazibp) által megosztott bejegyzés

És mivel a legjobb party mindig a konyhában van, Kalantzis Andreas séffel együtt úgy gondolták, a jó hangulat és a minőség biztosításának legjobb módja, ha szakembereiket, legfontosabb alapanyagaikat egyenesen a napfényes, ásványi mineráliákban gazdag Görögországból szerzik be. Ez az ízvilág áthatja a legegyszerűbb összetevőket is, kicsúcsosodik a fogásokban. Amikor beleharapsz a görög föld táplálta grillezett padlizsános moussakába, szinte összecsordul a szíved, és nem mered kinyitni a szemed, mert képzeletben épp Rodoszon vagy Krétán érzed magad. És ki akarna kiszakadni egy ilyen ábrándból? Az ekmek megkóstolásakor át kellett értelmeznem mamám baracklekváros palacsintájához fűződő viszonyomat, és bár imádatom töretlen, mindenképpen erős versenyhelyzet alakult ki a két étel között.

Csakhogy a Maziban nemcsak az alapanyagok jöttek görögországból, hanem a szakácsok, és az ízhordók is. Így sűrűsödik a görög hangulat egybe az étterem letisztult bisztró-tavernára emlékkeztető belső terében. Az Authentic taste of Greece gasztro-seregszemle rangos díja egyébként azt jelenti, hogy a díj történetében először 2022-ben egy Magyarországon található étterem, a Mazi budapesti konyháját beválasztották a  külföldön található legjobb görög éttermek közé!

Nyitókép: Mazi

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: