Gondoltál már arra, hogy zero-waste konyhád legyen?

Szerzőnk megvalósította!

Egy zero waste konyha kialakítása körülményesnek tűnhet, különösen azért, mert kényelmesek vagyunk. De nem lehetetlen!

Talán középiskolás lehettem, amikor először hallottam az antarktiszi olvadó jégről, az UV sugárzás káros hatásairól, és a vékonyodó ózonrétegről. Már akkor, tizenévesen felmerült bennem a kérdés, hogy miért nem teszünk ellenük valamit? Kamaszként az aeroszolos izzadásgátlót golyós dezodorra cseréltem, a helyi tömegközlekedésről biciklire váltottam és majd kiugrottam a bőrömből, amikor a vidéki kisvárosban megjelent az első szelektív hulladékgyűjtő sziget.

Az érettségi után Finnországba költöztem és az ott töltött két év igazi mérföldkövet jelentett a ma már környezettudatosnak hívható életmódomban. A helyieknek mindig is fontos volt a természet szeretete és védelme, valamint az is, hogy egy hosszú távon fenntartható életmódot hagyjanak unokáiknak és azok unokáinak is örökül. A környezetbarát szemléletmód jelen van a legkisebb háztartástól kezdve, a kereskedelmen át, egészen a nagy ipari termelésig. Az egyik személyes kedvencem egy olyan házi praktika, amelyben én is kételkedtem, pedig tökéletesen működik, pénztárcakímélő és környezetkímélő.

Visszaváltott PET palackok és kincsvadászat a bolhapiacon

A finnek a mosdóikban drága és vegyszeres illatosítók helyett gyufát használnak a kellemetlen szagok ellen. És szó sincs szegénységtudatról! A finnek jóléti társadalomban élnek, de erős ökoszemlélettel. Fogalmam sem volt, hogy miért gyűjtik a gyerekek olyan lelkesen a PET palackokat és az üres sörös dobozokat. Finnországban már akkor is csekély készpénzért vissza lehetett váltani azokat az áruházakban. És a bolhapiacokról még nem is tettem említést. A megkímélt és tiszta bútorok, ruhák, háztartási felszerelések, könyvek ezeken a helyszíneken lelték meg második, vagy akár sokadik gazdájukat is. A finnek nem pazarlóak és nem nehezítik meg önmaguk és családjuk életét felesleges kacatokkal. A háztartási gépeiket, mobiltelefonjaikat és az autóikat nem cserélgetik – pedig akár meg is engedhetnék maguknak – hanem addig használják, amíg szinte teljes mértékben elavulttá nem válnak. A család, akinél laktam, egy velem egyidős Volvoval közlekedett, miközben több ingatlannal rendelkeztek és évente háromszor jártak külföldre nyaralni. A másik finn szokás, ami nagyon közel áll a szívemhez, az az ehető vadnövények és erdei bogyós gyümölcsök gyűjtögetése, tárolása és fogyasztása volt. Míg ma már egyre több étterem kezdi beemelni a kínálatába az ehető vadnövényeket, addig a finn családokban generációk óta őrzött receptek alapján készülnek a hasonló ételek. A hulladékmentes és környezettudatos életmód nem egy divatos trend, hanem örömteli, napi rutin a számukra. Az ott töltött két év alatt sikerült teljesen magamévá tenni az ő zöld szemléletmódjukat és hazatérve sikerült folytatnom a finn természetbarát életformát.

A finnek felforgatták a konyhámat

Azóta eltelt 15 év és azt tapasztalom, hogy sajnos már nem elég, hogy szelektíven gyűjtöm a szemetet, tudatosabban használom az otthonomban a vizet, vagy nem kérek szívószálat az italomba. Sokkal inkább azt érzem, hogy magára a hulladékra kell nemet mondanom. Ugyanis sokkal több szemetet termelünk, mint amennyit képesek felhasználni az újrahasznosítás folyamatában. Ezért döntöttem úgy két hónappal ezelőtt, hogy belevágok a zero waste konyha megvalósításába. És azért csak a konyha hulladékmentesítésébe, mert ez az a terület, ahol a legtöbb szemét keletkezik, és a legtöbb pazarlás történik. Másrészről egy zero waste háztartás többévnyi tapasztalatot és nagyon türelmes családtagokat igényel. A nyár szerintem ideális kezdet egy ilyen jellegű életmódváltáshoz, mert a piacok bővelkednek az idényzöldségekben és gyümölcsökben. Bár még így is akad kihívás az árusok hozzáállásában és a lemondással járó élelmiszer-vásárlásban, mégis én inkább úgy élem meg ezt a folyamatot a mindennapjaimban, mint egy egészséges diétát, amivel nemcsak a Földnek teszek jót, hanem a saját egészségemnek és lelkemnek is. És be kell vallanom, hogy mióta tudatosabban vásárolok és otthon főzök, bizony a kiadásaim is nagy mértékben csökkentek.

A hulladékmentes életmód alapos tervezést igényel

Jó, ha néhány napra előre tudom, hogy mit szeretnék enni, így sokkal könnyebb és egyszerűbb beszerezni az alapanyagokat. Ezennel vége az impulzus nasi vásárlásnak, a palackozott víz és üdítők fogyasztásának, valamint a nejlonzacskók értelmetlen használatának. Irány a Lehel téri piac és a 13. kerületi csomagolásmentes Ligeti Bolt, ahol szinte minden beszerezhető. Egyetlen feltétel, hogy legyen nálunk saját tároló- vagy befőttesüveg, különböző méretű vászonzsákok és saját bevásárlószatyor. Az elmúlt 8 hétben azt is megállapítottam, hogy szinte minden alapanyagot meg lehet vásárolni kimérve, csomagolásmentesen: pékárut, tejtermékeket, hentesárut, zöldséget, gyümölcsöt, hosszú lejáratú alapanyagokat. A választék pedig hatalmas! Ennek ellenére a zero waste életmódomat a glutén- és tehéntejmentes diéta tette igazán nehézzé. Sokat foglalkoztatott a kérdés, hogyan fogok növényi tejhez, illetve gluténmentes kenyérhez jutni csomagolás nélkül. Az utóbbira még nem találtam alternatívát, de az előbbire igen. Némi internetes böngészés és konyhai kísérletezés után megtaláltam a számomra tökéletes kókusztej receptjét. A házi kókusztejhez két hozzávaló szükséges: kókuszreszelék és víz, és bizony mindkettő beszerezhető csomagolásmentesen. Amit kifejezetten imádok ebben a házi készítésű növényi tejben, hogy tartósítószer- és adalékmentes. Valamint azt, hogy az előállítási költsége töredéke a boltban kaphatókhoz képest. Amiről lemondtam még, az az itthoni kávéfőzés volt, mert még nem találtam meg azt a helyet, ahol kimérve árusítanak őrölt vagy szemes kávét. Az elején akadt olyan eladó, aki furcsán nézett rám, amikor csomagolás nélkül kértem az árut a saját kis tárolómba, de ilyen helyzetekben mindig mosolyogva elmondtam, hogy miért is csinálom ezt.

Az én meglepetésemre pedig akadt olyan árus is a Balaton környéki barackosban, aki a hálós bevásárlótáskám láttán megdicsért és közölte, hogy a példámat minden vásárlójával szeretné megosztani.

Az életmódváltásban és a vásárlások során a következő támpontok segíthetnek:

  1. Mondj nemet arra, amire nincs szükséged.
  2. Csökkentsd, amiről nem tudsz lemondani.
  3. Komposztáld a maradékot.
  4. Keress alternatív megoldásokat.
  5. Készítsd el házilag.
  6. Csak annyit vásárolj, amit biztosan felhasználsz.

A zero waste élelmiszer-vásárlással csökken az általam termelt szemét mennyisége, egészségesebben étkezem és sokkal közelebb kerülök az ételekhez és azok történeteihez. Hiszek abban, hogy a vásárlásainkkal letesszük a voksunkat, és miért ne szavazhatnánk mi egy élhetőbb, zöldebb jövőre?

Szerző: Kovács Kata

Nyitókép: Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: