4 dolog, amit már ma megtehetsz, hogy gondtalan nyugdíjas éveid legyenek

Néhány tudatos döntéssel sokat tehetünk időskori önmagunkért, hogy a nyugdíjas éveink szebbek és békésebbek legyenek.

Az időskort körüllengi egy negatív felhő. Ha erre az időszakra gondolunk, mit látunk? Romló fizikai és mentális állapotot, mogorvaságot, magányt, kiszolgáltatottságot és rossz anyagi helyzetet. De tényleg csak ennyiről szólna az időskor? Hogy a nyugdíjas éveinket – miután végre magunk mögött hagyhatjuk a kötelességeket – csendes beletörődéssel átitatott letargiában töltjük? Szeretnénk azt hinni, hogy nem, hogy életünk ezen szakaszát is lehet aktív, produktív és életet élvező minőségben megélni. Ehhez azonban arra van szükség, hogy már a fiatal éveink alatt igyekezzünk olyan lépéseket tenni, amelyek közelebb visznek minket egy boldogabb időskorhoz. Minél hamarabb elkezdünk munkálkodni a jövőnkön, annál jobb. Ehhez adunk egy kis inspirációt a következő 4 tippel!

1. Gondolkozz hosszútávban

Az anyagi biztonságunk megalapozásához nélkülözhetetlen, hogy hosszútávban gondolkozzunk. Ha impulzívan vásárolunk fiatalkorunkban, annak időskorban látjuk kárát. Rengeteg felesleges dologról gondoljuk azt, hogy márpedig nekünk erre szükségünk van, holott csak múló hóbortról van szó. A legtöbbünk a mindennapi kiadások mellett eljut odáig, hogy biztonsági tartalékot tesz félre, azonban oda már kevesen, hogy a nyugdíjas évek anyagi biztonságát is megalapozzák. Ha mélyen magunkba nézünk, akkor hamar észrevesszük, hogy azt a néhány ezer forintot, amit szinte kidobunk az ablakon mindenféle felesleges árucikkre, könnyedén megtakaríthatnánk és befektethetnénk a jövőnkbe. Szuper, ha már eljutottunk odáig, hogy vannak vésztartalékaink, de arra is gondoljunk, hogy egy vészhelyzet kialakulása nem biztos, az öregkor viszont valószínűleg ránk köszönt.

2. Állítsd be a számodra optimális életszínvonalat

A húszas éveinkben örülünk, ha hónap végén nem kerülünk mínuszba, de ahogy telnek az évek úgy nő egyre inkább a bevételünk és ezzel egyidőben az életszínvonalunk is. A legtöbb ember ott rontja el, hogy egyenesen arányosan növeli a kiadásait a fizetésének emelkedésével, még akkor is, ha ez nem feltétlenül szükséges. Észrevetted már, hogy néhány évvel ezelőtt vígan megéltél fele ennyiből, mint most, mostanság pedig a duplája sem elég? Ez azért van, mert egyre feljebb és feljebb toljuk az igényeinket is. Éppen ezért az egyik legtudatosabb döntés, amit hozhatunk magunkért, hogy beállítjuk a számunkra optimális életszínvonalat bevételtől függetlenül. Határozz meg magadnak egy olyan összeget, ami mellett nem kell kuporgatnod, és beleférnek a költségvetéseidbe a számodra fontos dolgok, mint például egy utazás, wellnesshétvége vagy éttermi vacsora, majd tartsd magad ehhez hosszútávon. A luxuscikkeket, amik mondjuk neked nem is jelentenek olyan sokat, pedig építsd le. Ami ezek után megmarad azt viszont tedd félre.

3. Teremtsd meg a testet, ami nem szorul tolószékre

Az anyagi megfontoltságok mellett a legjobb döntés, amit hozhatunk az, ha elkezdünk odafigyelni magunkra és a testünkre. Persze jó, ha van az embernek idős korára egy kis plusz fedezete, de mindez mit sem ér, ha nincs fizikai egészségünk kiélvezni. A hosszútávú gondolkodásnak itt is nagy hasznát vehetjük. Ne azért menj el edzeni a 20-as, 30-as, 40-es éveidben, hogy utánad nézzenek a strandon, hanem azért, hogy 70 évesen szaladhass a homokban a tengerparton, hogy labdázhass az unokáiddal és ne szorulj mások gondoskodására.

4. Találj egy tartós hobbit

Sokkoló lehet azzal szembesülni a nyugdíj után, hogy a munka mennyire kitöltötte a napjainkat hosszú éveken keresztül. Hirtelen órák sokasága áll előttünk és nem nagyon tudjuk, hogyan töltsük hasznosan az időnket. Azt érezhetjük, hogy már nem sok szükség van ránk. Éppen ezért fontos, hogy idős korunkban se hagyjuk csak úgy pörögni a napokat egymás után, anélkül, hogy értelemmel töltenénk meg őket. Ahelyett, hogy csak tengenénk-lengenénk, jó, ha van egy olyan hobbi vagy tevékenység, amit szívesen csinálunk és értelmet ad a napjainknak. Minél korábban találod meg a szívednek kedves tevékenységet, annál magasabb szinten tudod azt űzni a későbbiekben és ez felbecsülhetetlen biztonságérzettel és életkedvvel tölthet el.

Nyitókép: Christopher Hopefitch/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: