Greta Thunberg új rövidfilmjében a vegán életmód mellett kampányol

A 18 éves svéd aktivista For Nature című kisfilmjében arra figyelmeztet mindenkit, ha nem hagyjuk abba az állatok kizsákmányolását, katasztrofális következményekkel kell számolnunk.

A Mercy for Animals (MFA) állatvédő csoport május 22-én, a biológiai sokféleség nemzetközi napján mutatta be For Nature című rövidfilmjét, amelynek főszereplője Greta Thunberg, svéd aktivista. „Szeretnék valamiről beszélni: a természettel való kapcsolatunk megromlott. De a kapcsolatok megváltozhatnak” – kezdi Thunberg. Ezután az ötperces kampányvideóban felsorolja, az emberek hogyan zsákmányolják ki az állatokat és a bolygót, illetve azt, hogy ez milyen súlyos egészségügyi válsághelyzeteket teremtett a múltban. Példaként a Covid-világjárványt és a környezeti katasztrófákat említi, majd hozzáteszi, a következő pandémia még ennél is veszélyesebb lehet – de tehetünk ellene. „Az éghajlati válság, az ökológiai válság, az egészségügyi válságok mind összefüggenek egymással” – magyarázza a fiatal aktivista. „Már nem látjuk a köztük lévő kapcsolatot. (…) A nevem Greta Thunberg és szeretném összekötni a pontokat. Mert szembe kell néznünk ezzel: ha nem változtatunk, akkor elb***tuk.”

Az állattenyésztés sötét oldala

A For Nature-ben Thunberg rámutat arra, hogy általában a fosszilis tüzelőanyagokat tartjuk a legnagyobb ellenségnek, ha a klímaváltozásról van szó, de az állattenyésztést – amely az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának egynegyedéért felelős -gyakran figyelmen kívül hagyjuk. A videóban olyan sokkoló adatokat sorakoztat fel, amelyek elgondolkodtatják a nézőt. Például felhívja a figyelmet arra, hogy a világ (jégmentes) szárazföldjeinek körülbelül 30 százalékát állattenyésztésre használják, a világ összes termőterületének 33 százalékán pedig ezeknek az állatoknak a táplálékát termesztik. Thunberg végül azt is felvázolja, ha mindenki növényi eredetű étrendet követne, akár 8 milliárd tonnával kevesebb szén-dioxid kerülne a légkörbe és 76 százalékkal kevesebb termőföldre lenne szükség.

„Iparosítottuk az életet a Földön, és megszakítottuk a természettel való kapcsolatunkat” – mondja Thunberg. „A gyakoribb és pusztítóbb járványok, a biodiverzitás csökkenése és az éghajlati válság mind ehhez kapcsolódnak, ez a kiváltó okuk. Ezért át kell gondolnunk, hogyan tekintünk a természetre és hogyan bánunk vele. Természetesen mindannyian más lehetőségekkel és felelősséggel bírunk, de a legtöbben legalább tehetünk valamit – bármennyire is kicsi az.”

Greta Thunberg víziója

A biodiverzitás védelmének világnapján bemutatott videó koncepciójával és forgatókönyvével a fiatal aktivista állt elő, az MFA pedig támogatta a gyártás költségeit, felvételeket ajánlott neki és kutatásokkal is segítette a munkáját. Thunberg ezután megkereste Tom Mustill díjnyertes rendezőt – aki korábban olyan természetvédő aktivistákkal dolgozott együtt, mint Sir David Attenborough –, így ő is csatlakozott a projekthez. „A Mercy For Animals büszke arra, hogy együttműködésbe lépett Gretával, és felhívja a figyelmet a bolygó minden lényének kapcsolatára” – mondta John Seber, az MFA érdekképviseletért felelős alelnöke. „Mindannyian részesei lehetünk a táplálékrendszerünk átalakításának és a természettel való kapcsolatunk javításának. Ehetünk úgy, mintha a világunk ettől függne. Megállíthatjuk az egészségtelen és a környezetet károsító állati termékek gyártását és segíthetjük a termelőket, hogy áttérjenek egy olyan gazdálkodási modellre, amely a környezet és az állatok számára is kedvezőbb. Mindannyian a természet részei vagyunk, és támogathatjuk, hogy a természet megvédje önmagát.”

Forrás: VegNews
Nyitókép: mercyforanimals/YouTube

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: