Greta Thunberget 1 millió euróval jutalmazták, ő a teljes összeget jótékony célra ajánlotta fel

A 17 éves svéd aktivistáról az elmúlt hónapokban kevesebbet hallhattunk, de Thunberg visszatért és újra példát mutatott az egész világnak. Hatalmas összegű pénzdíját több szervezet támogatására fordította.

Greta Thunberg a saját közösségi oldalain köszönte meg, hogy neki ítélték a Gulbenkian-díjat és bejelentette, hogy az ezzel járó 1 millió euró teljes összegét (körülbelül 345 millió forint) jótékony célokra ajánlja fel. Az 1956-ban alapított Calouste Gulbenkian Alapítvány minden évben több kategóriában osztja ki a kitüntetéseket és idén új díjjal bővítették az elismerések sorát. A Gulbankian Prize for Humanity-t kifejezetten azért hozták létre, hogy a klímaváltozás ellen harcoló egyéneket és szervezeteket jutalmazzák. Jorge Sampaio, a zsűri elnöke elmondta, azért Greta kapta meg az elismerést, mert senki sem képes úgy megmozgatni a fiatalabb generációt a klímaváltozás elleni harcban, mint ő.

View this post on Instagram

I’m extremely honoured to receive the Gulbenkian Prize for Humanity! We’re in a climate emergency, and my foundation will as quickly as possible donate all the prize money of 1 million Euros to support organizations and projects that are fighting for a sustainable world, defending nature and supporting people already facing the worst impacts of the climate- and ecological crisis — particularly those living in the Global South.
 Starting with giving €100.000 to the SOS Amazonia Campaign led by @FridaysForFutureBrasil to tackle COVID-19 in the Amazon, and €100.000 to the Stop Ecocide Foundation (@ecocidelaw ) to support their work to make ecocide an international crime. @fcgulbenkian #facetheclimateemergency

A post shared by Greta Thunberg (@gretathunberg) on

Már azt is tudni lehet, hogy a Fridays for Future lesz az első szervezet, amely megkapja Thunberg támogatását. A 100 ezer eurós összeggel az SOS Amazonia nevű kampányt finanszírozza. A fiatal klímaaktivistákból álló szervezet projektje az Amazonas-medencében terjedő koronavírus-járvány megállításáért küzd. A Stop Ecocide Alapítvány hasonló összegű támogatásra számíthat – a szervezet célja, hogy a környezetszennyezést az egész világon bűncselekménynek nyilvánítsák. 

„Ez a pénz több, mint amennyit el tudok képzelni. Az alapítványomon keresztül a teljes összeget felajánlom olyan szervezeteknek és projekteknek, akik a klímaváltozás és az ökológiai krízis ellen az élvonalban harcolnak.” – írta a fiatal aktivista a Twitter oldalán. Nem ez volt az első alkalom, hogy Thunberg nagyobb összegről mondott le önszántából – tavaly az Északi Tanács környezetvédelmi díját és az ehhez tartozó 54 ezer dollárt utasította vissza. Majd felhívta a világ vezetőinek figyelmét arra, hogy tegyenek további lépéseket a klímakatasztrófa megállításának érdekében. „A klímamozgalomnak nincs szüksége további díjakra. Arra van szükségünk, hogy politikusaink és a hatalommal bíró emberek meghallgassák a jelenlegi, a rendelkezésre álló legjobb tudósok szavát. ”

Nyitókép: Thierry Monasse/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: