Gyakran felejtesz el dolgokat? Ezek a gyümölcsök hatékonyak memóriavesztés ellen

Nemcsak az egészségedért, a memóriádért is fontos, hogy rendszeresen fogyassz gyümölcsöket.

Az évek előre haladtával nemcsak a ráncaink száma növekedhet meg, hanem azoké a dolgoké is, amelyek hirtelen nem jutnak eszünkbe. A rossz, vagy romló memória sajnos az öregedés természetes velejárója, de ez egyáltalán nem ok arra, hogy feltartott kézzel várjuk a bekövetkeztét.

Ezek a természetes változások sokszor nehezíthetik meg a mindennapjainkat, azonban fontos tudni, hogy a táplálkozásunkkal bizonyos mértékben ezeket tudjuk befolyásolni. Természetesen a komolyabb problémák, az esetleg örökletes hajlamok a legnagyobb odafigyelés mellett is sújthatnak bárkit, azonban egyáltalán nem mindegy, hogy mekkora mértékben. Nemzetközi kutatások egyértelműen alátámasztották, hogy ha nem is fordítható vissza teljesen a memóriavesztés folyamata, bizonyos gyümölcsökkel hatékonyan lehet felvenni ellene a küzdelmet.

feledékenység memória emlékezet
fotó: nicoletaionescu / Getty Images

Hol is van a…?

Nem tudom hova tettem, a…, jaj, mit is? Azt szeretném mondani, hogy… uhhh, annyira akartam pedig mondani, és most mégsem jut eszembe! Így kezdődik, mert a korral először csak apróbb, sokszor teljesen jelentéktelen dolgok nem jutnak eszünkbe. Aztán következnek a szintén apró, de fontosabb dolgok, amikor nincs meg a lakás, vagy a kocsikulcs, és ez szinte mindig olyankor következik be, amikor a legjobban kéne sietni. Emiatt egy adag stressz is adódik hozzá, ami aztán könnyen ingerlékenységbe válthat, és rányomja a bélyegét az egész napra is.

Ha nem először fordul elő ez a szituáció, akkor egyértelmű, hogy eljött a cselekvés ideje. Egy nemrég készült tanulmány szerint a flavonoidok és a resveratrol szerepe óriási a memória vonatkozásában. Ezek ugyanis képesek lassítani a kognitív romlást, ami viszonylag gyakori egy bizonyos életkor után. A zöldségek és gyümölcsök alapjáraton is kiemelkedően fontosak a kiegyensúlyozott táplálkozás szempontjából, de az egészségünk, szépségünk és vitalitásunk érdekében is elengedhetetlenek.

A kutatások azonban nemcsak általánosságban erősítették meg a zöldségek, gyümölcsök jótékony hatásait, hanem kifejezetten a 60 év felettiek korcsoportjában, akik leginkább hajlamosak a memóriavesztésre. Az egyik kritikus probléma, amely ahhoz vezet, hogy nem emlékszünk egyszerű dolgokra, az a flavonoidok fokozatos csökkentése. Ezek a gyógyhatású vegyületek antioxidáns és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkeznek, védik a keringést, erősítik az érfalat, valamint gomba-, fekély- és allergiaellenes hatásúak. Ezek miatt alapvető fontosságúak az emberi szervezet számára. A terápiás potenciál végtelen, köztudott hogy hozzájárulhatnak a neurodegeneratív betegségek, például az Alzheimer-kór megelőzéséhez.

A szőlőben és a vörösborban nagymértékben megtalálható erős, természetes hatású antioxidáns vegyület a resveratrol, ami pedig az oxidatív károsodástól segít megvédeni az agyat.

szőlő, ősz, őszi hangulat, piknik
Fotó: Guido Mieth / Getty Images

Memóriavesztés elleni gyümölcsök

Különösen gazdag flavonoidban a gyümölcsök közül: az áfonya, a szőlő, a banán, a körte, és a citrusfélék, míg a zöldségek között a káposzta, a paradicsom és a hagyma rendelkezik kimagasló értékkel. Jó hír, hogy ezek a teában, a természetes gyümölcslevekben és a vörösborban is megtalálhatók. A flavonoidok mindegyik típusa sajátos funkcióval rendelkezik, és lehetővé teszi bizonyos teljesítmények javítását, a romló memória esetében pedig ez elengedhetetlen.

Az egyoldalú táplálkozás sajnos szinte végigkíséri az életünket, nagyon kevesen vannak azok, akik évtizedeken keresztül tudatosan figyelnek arra, hogy csak hasznos élelmiszereket vigyenek be a szervezetükbe. S bár a táplálék-kiegészítők sokszor nagy segítséget jelentenek, és a flavonoid pótlására is léteznek lehetőségek, szerencsésebb megoldás „rendes” gyümölccsel és zöldséggel biztosítani a napi szükségletet. Való igaz, hogy a mai élelmiszeripari eljárások már korántsem olyanok, mint évtizedekkel korábban, de még így is tartalmaznak annyi vitamint, ásványi anyagot, rostot, ami naponta többször fogyasztva bőségesen fedezi a memóriavesztés elkerüléséhez szükséges mennyiséget.

Forrás: semana.com

Nyitókép: nicoletaionescu/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: