Nemcsak az egészségedért, a memóriádért is fontos, hogy rendszeresen fogyassz gyümölcsöket.
Az évek előre haladtával nemcsak a ráncaink száma növekedhet meg, hanem azoké a dolgoké is, amelyek hirtelen nem jutnak eszünkbe. A rossz, vagy romló memória sajnos az öregedés természetes velejárója, de ez egyáltalán nem ok arra, hogy feltartott kézzel várjuk a bekövetkeztét.
Ezek a természetes változások sokszor nehezíthetik meg a mindennapjainkat, azonban fontos tudni, hogy a táplálkozásunkkal bizonyos mértékben ezeket tudjuk befolyásolni. Természetesen a komolyabb problémák, az esetleg örökletes hajlamok a legnagyobb odafigyelés mellett is sújthatnak bárkit, azonban egyáltalán nem mindegy, hogy mekkora mértékben. Nemzetközi kutatások egyértelműen alátámasztották, hogy ha nem is fordítható vissza teljesen a memóriavesztés folyamata, bizonyos gyümölcsökkel hatékonyan lehet felvenni ellene a küzdelmet.

Hol is van a…?
Nem tudom hova tettem, a…, jaj, mit is? Azt szeretném mondani, hogy… uhhh, annyira akartam pedig mondani, és most mégsem jut eszembe! Így kezdődik, mert a korral először csak apróbb, sokszor teljesen jelentéktelen dolgok nem jutnak eszünkbe. Aztán következnek a szintén apró, de fontosabb dolgok, amikor nincs meg a lakás, vagy a kocsikulcs, és ez szinte mindig olyankor következik be, amikor a legjobban kéne sietni. Emiatt egy adag stressz is adódik hozzá, ami aztán könnyen ingerlékenységbe válthat, és rányomja a bélyegét az egész napra is.
Ha nem először fordul elő ez a szituáció, akkor egyértelmű, hogy eljött a cselekvés ideje. Egy nemrég készült tanulmány szerint a flavonoidok és a resveratrol szerepe óriási a memória vonatkozásában. Ezek ugyanis képesek lassítani a kognitív romlást, ami viszonylag gyakori egy bizonyos életkor után. A zöldségek és gyümölcsök alapjáraton is kiemelkedően fontosak a kiegyensúlyozott táplálkozás szempontjából, de az egészségünk, szépségünk és vitalitásunk érdekében is elengedhetetlenek.
A kutatások azonban nemcsak általánosságban erősítették meg a zöldségek, gyümölcsök jótékony hatásait, hanem kifejezetten a 60 év felettiek korcsoportjában, akik leginkább hajlamosak a memóriavesztésre. Az egyik kritikus probléma, amely ahhoz vezet, hogy nem emlékszünk egyszerű dolgokra, az a flavonoidok fokozatos csökkentése. Ezek a gyógyhatású vegyületek antioxidáns és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkeznek, védik a keringést, erősítik az érfalat, valamint gomba-, fekély- és allergiaellenes hatásúak. Ezek miatt alapvető fontosságúak az emberi szervezet számára. A terápiás potenciál végtelen, köztudott hogy hozzájárulhatnak a neurodegeneratív betegségek, például az Alzheimer-kór megelőzéséhez.
A szőlőben és a vörösborban nagymértékben megtalálható erős, természetes hatású antioxidáns vegyület a resveratrol, ami pedig az oxidatív károsodástól segít megvédeni az agyat.

Memóriavesztés elleni gyümölcsök
Különösen gazdag flavonoidban a gyümölcsök közül: az áfonya, a szőlő, a banán, a körte, és a citrusfélék, míg a zöldségek között a káposzta, a paradicsom és a hagyma rendelkezik kimagasló értékkel. Jó hír, hogy ezek a teában, a természetes gyümölcslevekben és a vörösborban is megtalálhatók. A flavonoidok mindegyik típusa sajátos funkcióval rendelkezik, és lehetővé teszi bizonyos teljesítmények javítását, a romló memória esetében pedig ez elengedhetetlen.
Az egyoldalú táplálkozás sajnos szinte végigkíséri az életünket, nagyon kevesen vannak azok, akik évtizedeken keresztül tudatosan figyelnek arra, hogy csak hasznos élelmiszereket vigyenek be a szervezetükbe. S bár a táplálék-kiegészítők sokszor nagy segítséget jelentenek, és a flavonoid pótlására is léteznek lehetőségek, szerencsésebb megoldás „rendes” gyümölccsel és zöldséggel biztosítani a napi szükségletet. Való igaz, hogy a mai élelmiszeripari eljárások már korántsem olyanok, mint évtizedekkel korábban, de még így is tartalmaznak annyi vitamint, ásványi anyagot, rostot, ami naponta többször fogyasztva bőségesen fedezi a memóriavesztés elkerüléséhez szükséges mennyiséget.
Forrás: semana.com
Nyitókép: nicoletaionescu/GettyImages