Gyakran tör rád a szorongás? Vesd be ezt a tippet, pillanatok alatt segíthet

Ne hagyd, hogy úrrá legyen rajtad a szorongás, tippünkkel gyógyszerek nélkül is javíthatsz a helyzeten.

A szorongás sajnos egyre több ember mindennapjaiban van jelen. Nem kell ehhez extrán nagy vagy kifejezetten rossz dolgoknak történnie. A leghétköznapibb apróságok is kiválthatják. A világban zajló történések is bőven adnak okot az aggodalomra mostanában, a külső tényezőktől és a tudattól, hogy bizonyos szituációkban tehetetlenek vagyunk, nagyon nehéz elvonatkoztatni. A hosszabbideje fennálló szorongásos állapotot leggyakrabban valamilyen (szerencsés esetben gyógynövény alapú) készítménnyel kordában lehet tartani, de nem javasolt semmilyen szerhez hozzászoktatni a szervezetet.

A hideg víz élénkíti a szervezetet

A közösségi média térhódításának köszönhetően, ezeken a platformokon szinte minden problémára lehet találni praktikusnak tűnő megoldást. Bár a szakértők óva intenek mindenkit attól, hogy ezeknek feltétel nélkül bedőljenek, azt ők is elismerik, hogy van köztük olyan, amelyik akár hasznos is lehet. Az egyik ilyen az arc jeges vízbe történő merítése, amellyel még a tapasztalt szakemberek is egyetértenek. Ez a frissítő technika aktiválja a szervezet merülési reflexét, melynek köszönhetően kifejezetten segít a szorongásos tünetek enyhítésében. A hozzászólók pedig azzal a gyakorlati ténnyel is kiegészíttették, hogy ez a technika másnaposság és émelygés esetében is megoldást jelenthet.

De mi is az a búvárreflex? „A búvárreflex légzésleállásból, drámai szívritmus lassulásból és a perifériás érszűkület növekedésből áll. Ha olyan vészhelyzetekben aktiválják, amikor egy személy megfulladhat, akkor megőrzi a létfontosságú oxigénraktárakat, és fenntartja az életet azáltal, hogy a tevékenységet az élethez legfontosabb két szervhez – a szívhez és az agyhoz – irányítja” – fogalmaz  Dr. Judy Ho neuropszichológus. Azaz, a test fiziológiásan reagál a hideg vízben való alámerülésére a légzés leállításával és a pulzusszám lelassításával, hogy energiát takarítson meg a túléléshez.

Szorongásnál és pániknál is segít a hideg víz

A cél ilyenkor nem az, hogy leálljon a légzés vagy drámaian csökkenjen a pulzusszám, hanem a hideg vízzel való érintkezés, ami azonnal egyfajta üzenetet küld a vagus ideg számára. Ez az ideg felelős a paraszimpatikus idegrendszer irányításáért, amely pihenési és relaxációs rendszerként működik. „Amikor a paraszimpatikus idegrendszer aktiválódik, az szabályozza és lelassítja a szívritmust és a légzést, és ez egyfajta általános nyugalomérzethez vezet. Tehát azt is jelzi az agynak és a testnek, hogy itt most nincs vészhelyzet, és ezért segít ellazulni és kilábalni egy stresszes helyzetből” – teszi hozzá az orvos.

A technika nagy előnye, hogy könnyen kivitelezhető, hiszen semmi másra nincsen hozzá szükség, mint egy nagyobb tálra, vízre és jégre. A másik nem elhanyagolható tény pedig az, hogy pillanatokon belül hat.

Első lépésben egy nagyobb tálat töltsünk meg vízzel és jéggel. Majd tegyük bele a fejünket, 10-15 másodpercre. ha szükséges, akkor ismételjük meg még egyszer. Nem kell kapkodni, és csak addig a pontig tegyük bele a fejünket, amíg komfortosnak érezzük a szituációt. Nem ez a tevékenység az, ahol a határainkat feszegetni kell, ezért semmiképpen ne jussunk el addig a pontig, amikor olyan érzés kerít hatalmába, hogy már nem kapunk levegőt.

Ha valamilyen okból kifolyólag nem kivitelezhető a fej vízbe merítése, akkor jéghideg törölközővel vagy jégkockákkal is érdemes kísérletet tenni. Az is sokat segít, ha jégkockákkal átdörzsöljük a halántékot, csuklót, de ha van rá mód, a hideg zuhany is megfelelő.  A szakember nemcsak a szorongásos vagy pánikrohamos helyzetekben javasolja ezt a megoldást, hanem olyankor is, amikor túl feszültnek, vagy gondterheltnek érezzük magunkat.

Ez az apró villám trükk az emberek nagy részének segíthet, de nem árt némi óvatosság! Szívproblémák, pulzusingadozás, gyógyszeres kezelés vagy egyéb, súlyosabb egészségügyi problémák esetén mindenképpen érdemes a kezelőorvossal konzultálni!

Forrás: wellangood.com
Nyitókép: Smile/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: