Sétaterápia: ezért kell napi 15 percet gyalogolnod

Úgy érzed, a bezártság mentálisan teljesen kifacsart? Próbáld ki ezt a módszert és meglátod, egy rövid séta is hatalmas segítség lehet!

A második hullám kellős közepén a közértből hazafelé megcsapott a szabadság szele, és a Duna-part felé vettem az irányt. Már félúton éreztem, hogy a ‚‚gyorsan leugrom a boltba és elég lesz ide a vékonyabb kabát’’ ötlet nem volt okos húzás, de ez sem akadályozott meg abban, hogy folytassam az utam. Milyen jól tettem. Ugyanis pont erre a sétára volt szükségem ahhoz, hogy valami visszarántson a megőrülés küszöbéről.

Azt rég tudjuk, hogy a sétának számos jótékony hatása van a szervezetünkre és a mentális egészségünkre. Több kutatás is bizonyította, hogy ez a mozgásforma kifejezetten jó stresszcsökkentő, alvásjavító és még hosszasan sorolhatnánk, miért érdemes naponta kisebb-nagyobb távot megtennünk gyalogosan. A karantén idején még nagyobb szerephez jutott a rendszeres testmozgás, a szakértők arra buzdítanak minket, hogy minden nap húzzunk cipőt (lehetőleg olyat, ami nem töri fel a sarkunkat) és induljunk útnak. Természetesen közben kerüljük a zsúfolt helyeket, és tartsuk be az előírt szabályokat. Az elmúlt hetekben egy új kihívás, az #OnMyWalkToday is elterjedt, ami arra ösztönöz, hogy a sétára ne csak mozgásként, hanem terápiaként is tekintsünk.

A #OnMyWalkToday sétaterápia

Miért? Mert most, hogy megnyomtuk a ‚‚szünet’’ gombot, és a normális életünk egy kicsit lelassult lehetőségünk van arra, hogy az önfejlesztésre és önmagunk megismerésére is fordítsunk némi időt. Nincs azzal semmi gond, ha két hónap után beleuntál a nyelvtanulásba, vagy nem olvasol el hetente 3 könyvet – az önfejlesztés nem csak ebből állhat. Az #OnMyWalkToday pontosan arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy a séta remek lehetőség, hogy egy kicsit magadra fókuszálj. A monoton tevékenység közben félreteheted minden problémád, és egy kicsit azt érezheted, minden visszatért a normális kerékvágásba. Még ha csak 15-20 percre is. Használd ki ezt az időt, hogy tiszta fejjel gondolkodhass – egy kicsit közelebbi kapcsolatba kerülj magaddal és tegyél a mentális jólétedért.

A #OnMyWalkToday megálmodói 10 olyan kérdést gyűjtöttek össze, amelyek segítségedre lehetnek az önismereti utazásban. Ha legközelebb sétálni indulsz, gondolkodj el egy-kettőn, az összesen vagy akár saját kérdéssel is előállhatsz. Utána akár le is jegyezheted egy naplóba az észrevételeidet, terveidet. A lényeg, hogy csak magadra fókuszálj, és zökkenj ki a valóságból.

  1. Ma azt vettem észre, hogy…
  2. Ma azt éreztem, hogy…
  3. Ma meglepett, hogy…
  4. Ma eldöntöttem, hogy…
  5. Ma észrevettem, hogy azon gondolkodom….
  6. Ma azt tapasztaltam, hogy…
  7. Ma inspirált, hogy…
  8. Ma hálás voltam, mert…
  9. Ma jót nevettem azon, hogy…
  10. Ma közelebbi kapcsolatba kerültem…

Forrás: psychologies.co.uk
Nyitókép: Westend61/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: