Gyere velünk Horvátország Monte Carlójába: 5 látnivaló, amiért érdemes Opatija felé venni az irányt

Opatija Horvátország egyik legismertebb úti célja. Nem strandjairól, inkább bécsi stílusáról, szállodáiról és parkjairól ismert.

Mindig is imádtam Horvátországot, szerencsére többször is jártam már a tengernél, a kisebb városok épp úgy lenyűgöznek, mint a nyüzsgő turistaközpontok. Viszont van egy hely, ahova minden alkalommal ellátogatok, ez pedig Abbázia más néven Opatija. Ez a csodás város az egyik legelegánsabb és legrégebbi tengerparti üdülőhely. A gazdag osztrák és magyar nemességnek köszönhetően a 19. századtól kezdődően lendült fel itt a turizmus, aminek hatásai a mai napig tetten érhetők. Gyönyörű parkjai, csodálatos villái és szállodái, nem utolsó sorban a hosszú tengerparti sétány az, ami igazán különlegessé teszi a mai napig Abbáziát. A város büszkélkedhet a legrégebbi turisztikai hagyományokkal Horvátországban, továbbá az országban egyedüliként sikerült megőriznie előkelő báját és szépségét, amit most bemutatok nektek is. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Visit Opatija (@visitopatija) által megosztott bejegyzés

1. Szent Jakab Templom 

Szent Jakab templom. Fotó: Nagy Cintia

A város története szorosan kapcsolódik ehhez a bencés apátsághoz, az Opatija szó maga is horvátul apátságot jelent. A templom a 14. században épült, majd az évszázadok során bővítették. Ez az apátság adott otthont a társadalmi eseményeknek, sőt lakóházként is funkcionált, illetve iskola is volt egyben. A templomot Szent Jakab, Abbázia védőszentjének tiszteletére építették. A templom kertjében egy Madonna szobor áll, ami korábban a vízparti sétányon állt, de később lecserélték, a híres lány szoborra, aki egy sirályt fog a kezében. A templomot egy park veszi körül, ahol egy neobarokk szökőkút található, Héliosz görög napisten és Selene, a Holdistennő szobraival. A park a tengerig nyúlik, ahol egy művészeti pavilon is található. A pavilon eredetileg egy kávézó és cukrászda volt, amelyet még 1900-ban építettek. Ahogy az ember erre sétál körülveszi a történelem, és könnyedén visszautazhat az időben, cárok, grófok és királyok közé, akik bizonyára szívesen sétálgattak itt nyaranta.

2. Villa Angiolina

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Ozzy Blackbird (@byozzyblackbird) által megosztott bejegyzés

Abbázia évszázadokon át csak egy kis halászfalu volt egyetlen kis apátsággal, de az 1840-es években egy nemes, Iginijo Scarpa, aki a közeli Rijekában élt, úgy döntött, hogy megépíti a Villa Angiolia-t. A nevét Scarpa az elhunyt felesége után kapta. A hely gyorsan a társasági élet központjává vált. Scarpa itt fogadta a gazdag és befolyásos barátait, így a luxusvilla szépségének híre gyorsan terjedt. Abban az időben Abbázia az Osztrák-Magyar Monarchia része volt, és alig néhány évtized alatt gyorsan turisztikai és üdülőközponttá fejlődött a város. 1889-ben megkapta elit státuszát, innentől nyári és téli üdülőhelyként egyaránt népszerű lett. A fejlődés gyorsaságában nagyban közrejátszott az akkoriban épült vasútvonal, amely összeköti Rijekát, Béccsel és Budapesttel. 

3. Angiolina Park 

Fotó: Nagy Cintia

A turizmus értékes örökséget hagyott hátra, a gyönyörű parkokat. Két ilyen parkot műemlékeként védetté is nyilvánítottak. Az első park a már említett Angelina villa előtt található, amely az Adria egyik legszebb parkja, két részből áll: a déli részén egzotikus növények találhatóak, míg az északi részen fenyőkkel, cédrusokkal és levendulabokrokkal találkozhatunk. Érdekesség, hogy az első kaméliát Iginijo Scarpa ültette, aki a Villa Angiolina-t építette. Különösen érdekesek a japán kaméliák, bambuszok és banánok. Ez a park a leglátogatottabb, mivel a híres Lungomare sétány mellett található. 

Angiolina Park. Fotó: Nagy Cintia

4. Lungomare sétány

Lungomare sétány Fotó: Nagy Cintia

A sétányt az osztrákok építették Opátija aranykorában, amikor a híres elit gyógy- és turisztikai üdülőhelye volt. A sétány összeköti Abbáziát a festői halászfaluval Voloskoval. A sétány a legszebb strandok, öblök és építészeti csodák mellett halad el, beleértve a Hotel Kvarnert, a keleti part legrégebbi szállodáját.

5. Mediterrán hangulat az építészetben 

Fotó: Nagy Cintia

A városban az építészeti stílusok különleges egyvelegével találkozhatunk: a reneszánsz nyomait is megtalálhatjuk, de a gótika és a szecesszió stíluselemei is visszaköszönnek a szállodák és villák építészetében. A patinás épületek hűen közvetítik a mediterrán életérzést, a zöld spaletták, a sárgára meszelt épületek között valóban kikapcsolódhat az ember.

Nyitókép: Nagy Cintia

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: