Gyerek nélkül is teljes élet: ők a DINK párok

Míg egyesek erős késztetést éreznek a szülővé válásra, mások kétkedhetnek abban, hogy ez a megfelelő út számukra. A két nézőpont különböző családi struktúrákhoz és életmódokhoz vezet, ideértve a „DINK” családok egyre növekvő jelenségét is.

A gyermekvállalás nem egy olyan elhatározás, amit félvállról vehet az ember.  Sok pár számára a szülővé válás mélyen személyes döntés, amelyet számos tényező befolyásol, a társadalmi elvárásoktól kezdve a személyes vágyakon át a körülményekig. Mára már eljutott a gondolkodásmódunk arra a szintre, hogy megértsük nem mindenkinek kell anyává válni és nem a szülőség az egyetlen út a kiteljesedés felé. Gyermek nélkül is lehet teljes életet élni, méghozzá boldog párkapcsolatban.

Neve is van ennek az életstílusnak, ők az úgynevezett DINK családok. A rövidítés az angol Dual Income No Kids (kettős jövedelem gyerek nélkül) kifejezésből ered és azokra a párokra utal, akik tudatosan maradnak gyermektelenek. Nem meglepő módon a DINK családok gyakran vita tárgyát képezik, azonban a pszichológiai kutatások feltárták a motivációkat, és felfedték, hogy milyen váratlan előnyökkel járhat ez a családmodell.

Miért vonzó ez a lehetőség?

Ha belegondolunk, a klasszikus életút során a párok nagyon kevés időt töltenek abban a „luxusban”, hogy már mindketten kenyérkeresők, de még a gyerekvállalás előtt állnak. Ez legfeljebb 1-2 év szokott lenni, azonban a DINK párok esetében ez a szakasz egy egész életre kiterjed. Ez megteremti annak a lehetőségét, hogy nagyobb jövedelemmel és több szabadidővel rendelkezzenek, mint a hagyományos családok.

Egy 1241 japán pár megkérdezésével végzett felmérésből kiderült, hogy minden ötödik család a DINK életmódot választja. E párok 46%-a osztozik a megélhetési költségeken, több mint fele évente akár két utazást is tesz a házastársával, és nagy többségük, 93%-uk könnyedén tölti a hétvégéket és a nyaralásokat a barátaival anélkül, hogy aggódnia kellene a gyermekgondozási kötelezettségek miatt.

A pénzügyi megfontolásokon túl a DINK párok aggodalmakra is hivatkoznak a világgal kapcsolatban, amelybe esetlegesen gyereket szülnének, beleértve a politikai instabilitást, a környezeti kihívásokat és az olyan társadalmi kérdéseket, mint a bűnözés. Emellett sokan úgy tekintenek a döntésükre, mint egy lehetőségre, hogy a karrierjükbe és a személyes fejlődésükbe fektessenek be, a szülői feladatoktól függetlenül. Ez jelentősen eltér a tradicionális értékrendtől és emiatt sokan sekélyesnek és hedonistának tartják a DINK életmódot folytatókat. Azonban a kutatók szerint egyedülálló előnyöket és lehetőségeket kínál, amelyek gyakran nem érhetők el a szülőség révén.

A közelmúltban az Egyesült Államokban végzett felmérésekből kiderül, hogy a DINK párok 33%-a a pénzügyi szabadságot nevezi meg elsődleges motivációként a gyermekmentességre, míg mások a rugalmasságot (28%), a gyakorlati akadályokat, például a pénzügyi korlátokat (26%) vagy az egészségügyi okokat (22%) tartják elsődlegesnek. Csak egy kisebbség, 21% fejezi ki kifejezetten, hogy nem vágyik a szülőségre.

A DINK életmód előnyei:

  1. Pénzügyi szabadság. Mivel nincs eltartandó gyermekük, a DINK párok nagyobb pénzügyi rugalmassággal rendelkeznek. A gyermekgondozással járó pénzügyi korlátok nélkül kényeztethetik magukat, megtakaríthatnak a nyugdíjra, vagy befektethetnek személyes élményekbe.
  2. Szabadidő. A szülőség gyakran jelentős időt és energiát igényel, a gyermekek szükségleteinek kielégítésétől a háztartási feladatok irányításáig. Ezzel szemben a DINK családoknak bőséges idő áll rendelkezésre a hobbira, utazásra vagy egyszerűen csak pihenésre és feltöltődésre. A szabadidejüket általában kedvük szerint tölthetik, ami a spontaneitás és a kalandvágy érzését táplálja az életükben.
  3. Karrierépítés. A DINK-eknek lehetőségük van arra, hogy a karrierjükre összpontosítsanak szülői szerepvállalás nélkül. Ambiciózus karriercélokat követhetnek, kihívást jelentő projekteket vállalhatnak, vagy új szakmai lehetőségeket fedezhetnek fel, miközben szabadon fordíthatnak időt és energiát a munkájukra. Ez az autonómia lehetővé teszi a DINK-ek számára, hogy a szakmai fejlődést és előrelépést helyezzék előtérbe, ami nagyobb kiteljesedést és elégedettséget eredményez a szakmai életükben.
  4. Személyes fejlődés. A szülői felelősség nélkül a DINK-eknek megvan a szabadságuk, hogy saját személyes fejlődésüket helyezzék előtérbe. Időt és energiát fektethetnek olyan önfejlesztő tevékenységekbe, mint a továbbtanulás, a készségfejlesztés vagy a személyes szenvedélyek és érdeklődési körök követése. Ez elősegíti a kiteljesedés és az önmegvalósítás érzését, lehetővé téve a DINK-ek számára, hogy értelmes életet éljenek a saját feltételeik szerint.

Önzőség vagy bátorság?

Az, hogy önzőség vagy bátorság ilyen életet élni és szembe menni a társadalmi normákkal, azt ki-ki maga eldöntheti. Azonban tény, hogy a DINK családmodell nem való mindenkinek. Tudatosságra és valós önismeretre vall az, ha el tudjuk dönteni, hogy melyik életet választva leszünk elégedettek és boldogak. Hiszen gyerekkel az életünkben is élhetünk megkeseredett életet és gyerek nélkül is. Az a fontos, hogy a saját választásunk, mások véleményétől függetlenül, megelégedéssel töltsön el.

Nyitókép: Paul Brandbury/Getty Images
Forrás: Forbes

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: