Tanítsd meg a gyermekedet a lelki terhek megosztására – nem, nem elég, ha csak a házimunkából veszik ki a részüket

Sok szülő old meg mindent a gyermeke helyett, pedig nem ártana, ha minél hamarabb felkészítenénk őket a való életre. Ez hosszútávon az önbizalmuknak és az önbecsülésüknek is jó fog tenni.

Egy ismerősöm éveken át, kissé cinikusan Disney hercegnőnek hívta a kamasz lányát. Miközben ő volt az, aki úgy nevelte egészen kis korától kezdve, hogy a gyermek ebben a mesebeli állapotban létezzen. Mindig kiszolgálta, mindent megoldott helyette. És egyszer csak rácsodálkozott, hogy vajon miért nem gondol át bizonyos dolgokat a már szinte felnőtt gyermek. Hát azért, mert ez soha nem volt se kérés, se elvárás, így egyszerűen nem tanulta meg, hogy bizony vannak dolgok, amelyekért felelősséget kell vállalnia. Az teljesen természetes, hogy szemünk fényének igyekszünk mindent megadni, és próbáljuk őket óvni a csalódásoktól. De vajon ezzel valóban jót teszünk nekik?

Női dolog, férfi dolog

Régen egy családanyának nem volt más dolga, „csak” rendben tartani a házat, biztosítani a meleg ételt, a tiszta ruhát. Ez a nőkkel szembeni elvárás a legtöbb családban ma is tartja magát, annyi a különbség, hogy a háztartási teendőket ma már egy, de akár több állás mellett végzik a nők. Valószínű, hogy egy nő sem írta alá a házasságkötéskor, hogy mostantól minden otthoni feladatot magára vállal, mégis gyakori, hogy minden rájuk szakad. És itt nem csak és kifejezetten a házimunkákról van szó, hanem a hozzájuk szorosan kapcsolódó lelki terhekről is.

És ezen a ponton álljunk meg egy pillanatra. Azt vajon hány férj és gyerek gondolja végig, hogy a nőknek, a fizikai feladataik mellett, mennyi a lelki terhük naponta? Ugyanis ha kevés a tízórai vagy otthon marad a tornazsák, a rajzkészlet, vagy megfeledkezünk egy rokon születésnapjáról, az mind kimondatlanul is egy anya számlájára íródik. Miközben az apa ugyanúgy tisztában kell, hogy legyen a gyerek programjával, urambocsá’, egy iskolás gyereknek magának is kellene lennie annyi felelősségének, hogy összepakolja a saját dolgait. De ha nincs befizetve egy iskolai program, vagy az edzés díja, akkor is az anya érzi magát kellemetlenül, mert kimondatlan ugyan, de mégiscsak elvárás, hogy ezt mind ő tartsa fejben.

Elvárások tömkelege

Rengeteg dolog következik a neveltetésünkből, és mivel sokan otthon is a tyúkanyó effektust látták mintaként, maguk is eszerint cselekednek. Még akkor is, ha egyébként ez sokszor kényelmetlen a számukra. Mert egy apától azt talán simán el lehet várni, hogy néha ő vigye játszótérre a kicsiket, de azt már nem, hogy naptejet is vigyen, ha éppen hétágra süt a nap. Úgy vannak kódolva, hogy ez a tény egyszerűen eszükbe sem jut. S ha egy anya ezt szóvá teszi, akkor mi a reakció? Miért nem készítetted ki? Ezek azok a láthatatlan „lelki terhek”, amelyek folyamatosan tornyosulnak egy anya vállán, és ha éppen megjegyzi, akkor senki nem érti otthon, hogy miért akad ki ilyen apróságokon. És a gond azzal van, hogy ezekből az apróságokból rengeteg előfordul. Ráadásul nemcsak otthon, hanem a munkahelyen is. Mert ott ugyanúgy elvárás, hogy a nők fejben tartsák a főnök születésnapját vagy különböző rigolyáit, még akkor is, ha több a férfi kolléga.

A láthatatlan munka is lehet teher

Egy ausztrál doktornő, Dr. Robyn Miller, évek óta foglalkozik mentális terheléssel. Speciális programját azért hozta létre, hogy segítsen felismerni és egyensúlyba hozni az összes láthatatlan „munkát”, amely a háztartással, és a családdal jár. Nincsenek véletlenek, a doktornő is akkor jött rá, hogy egy nő sokszor „megfullad” a lelki terhekben, amikor már anyaként tért vissza dolgozni. „Sok estét töltöttem azzal, hogy tökéletesítsem a „zsonglőrködést” az időmmel, amikor rájöttem, hogy egyszerűen le kell tennem a mentális terhelés egy részét. Kerestem a megoldást, hogy mi a módja annak, hogy megosszam ezt a láthatatlan munkát. De amikor megkérdeztem a barátaimat, beszélgettem mentorokkal, vagy szakkönyveket olvastam, úgy tűnt, hogy minden nőnek ismerős a probléma, de senkinek nincs megoldása”.

A szakember 3 pontból álló módszert dolgozott ki, a lelki terhek felismerésének és megosztásának érdekében:

1. Modellezni kell a megosztott felelősséget

Ha úgy érzed, hogy mindent te tartasz fejben, a családban, akkor beszéljetek erről. Mond el, hogy nem szeretnéd, ha mindenki rád támaszkodna, ha minden változást vagy megoldást tőled várnának. És nem csak azért, mert ez neked sok, hanem azért mert meg kell tanulni a felelősségvállalást, még akkor is, ha ez erőfeszítésekkel jár. Ezt a beszélgetést akkor a legjobb megejteni, amikor kicsi egy gyerek, mert minél nagyobb, annál nehezebb lesz változtatnia a szokásain. „Legyen egy gyerek számára is automatikus, hogy vannak helyzetek, amikor nem tolhatja a döntést az anyjára. Ez egyébként fontos lesz a jövőbeli élete és kapcsolatai szempontjából is”.

2. Legyen egyenlősség a házimunkában

Természetesen a gyerek(ek) életkorát és képességeit figyelembe véve, de nekik is kell fix feladatokat adni. Teríteni a vacsorához, vagy elrakni a tiszta ruhákat egyáltalán nem nehéz, de mindennapi teendők. Jó, ha egy gyerekben rögzül, hogy bár a gép mos, de se be, se ki nem jönnek onnan maguktól a ruhák. „Sok családban bevált, hogy összeírják ezeket a teendőket, és havi szinten felcserélik, hogy ki mit csinál. Így nemcsak eloszthatók a terhek, hanem mindenki számára minden területen átláthatóak is a feladatok”.

3. A fizikai munka nem elég – hozzá kell rendelni a tervezést is

Ne csak a konkrét feladat elvégzése legyen szétosztva, hanem a hozzá tartozó „terhek” is. Aki például a fürdőszoba felelőse, ő figyeljen arra is, ha fogyóban van a mosószer. Vagy, aki a kutyát sétáltatja, az ő dolga ellenőrizni, hogy van-e még elég a kutyaeledel. „A gondolkodás és a feladattervezés felelősségének beépítésével segítesz megérteni a családtagok számára, hogy melyik feladathoz bármilyen ‘plusz lelki terhelés’ jár. Ezek apróságnak tűnhetnek, de megtanítják őket arra, hogy vannak dolgok, amelyeket nem saját magukért, hanem a család érdekében kell megtenni”.

Forrás: purewow.com
Nyitókép: Halfpoint Images/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: