Gyerekek és a káromkodás: engedjük vagy tiltsuk?

„Hülye vagy!” – hangzik el a négyéves gyerektől az első csúnya szó. Hogyan reagáljon ilyenkor a szülő? Mutatjuk, hogyan lehet elejét venni a trágár beszédnek.

A legtöbbünk száján időnként akaratlanul is kicsúszik egy-két csúnya szó. Azonban amikor a gyerekektől halljuk ugyanezt, az nagyon megdöbbentő lehet. Sőt, akár azt is tapasztalhatjuk, hogy a gyerekek mintha különös érzékenységgel figyelnének fel a trágár beszédre és extra gyorsasággal ragadna rájuk a rossz szokás. Természetesen nem szeretnénk, ha egy kocsis veszne el a gyerekünk szájában, ugyanakkor az is egyértelmű, hogy ha otthon nem is, de az oviban vagy iskolában bizonyára találkozni fognak káromkodással. Az, hogy ezek a szavak mennyire kerülnek be a hétköznapi szótárukba, attól is függ, hogy a szülők miként reagálnak erre.

Tényleg rossz a káromkodás?

Akárhogy is, de a káromkodás a nyelvünk részét képezi. Erős érzelemkifejező jellege van és mi magyarok méltán híresek vagyunk a kacifántos szitokszavainkról. Ugyanakkor a káromkodás kapcsán fontos megjegyezni, hogy valójában funkciója is lehet annak, ha kicifrázzuk a mondandónkat. Azontúl, hogy feszültségoldó hatással bír, kutatások alapján a káromkodás elviselhetőbbé teszi a fájdalmat. Mi több, néhány vizsgálat arra jutott, hogy a fizikai teljesítményünket is fokozza: például hosszabb ideg bírjuk a magasabb fordulatszámú kerékpározást vagy éppen erősebben tudunk megszorítani tárgyakat, ha közben intenzívebb verbális kifejezéseket használunk − avagy káromkodunk. Gyerekeknél a hatalom gyakorlásának, az erőfitogtatásnak vagy az elfojtott agressziónak a kiélését is szolgálhatja. Viszont a legtöbb esetben, amikor egy gyerek csúnyán beszél, az valójában a határok kitapogatásáról szól. Felméri, hogy meddig mehet el.

A tiltás értelmetlen

A társadalmi normáinkba nem fér bele, hogy ami szűrő nélkül átmegy a gondolatainkon, azt ki is mondjuk. Szülőként érdemes példát mutatni ebben is, hiszen ameddig mi otthon lehordjuk a csillagos eget is, addig a gyerek sem fog másként tenni. Ha egy gyerek káromkodni kezd, fontos megértetni vele, hogy ez nem elfogadható viselkedés és hogy van jobb módja annak, hogy kifejezze az érzéseit vagy gondolatait. Helyette pozitív kommunikációs stratégiákra kell összpontosítani, amelyek segítenek a gyereknek megfelelő módon kifejezni azt, ami bennük zajlik. Például tanítsuk meg nekik, hogyan tudják kifejezni szavakkal vagy más konstruktív módszerekkel a dühüket vagy frusztrációjukat. A tiltás vagy a büntetés azonban teljességgel felesleges, mert csak ellentétes hatást érünk el velük. Felértékelődik és még izgalmasabbá válik a káromkodás akkor, ha a gyerek azt látja, hogy ez indulatokat kelt a szülőben.

Kutyaharapást szőrével…

A kutyaharapást szőrével kell gyógyítani – tartja a népmondás. Igaz ez a káromkodásra is. Ez azt jelenti, hogy megengedjük a káromkodást még a legkisebbek számára is, viszont fegyelmezett keretek között. Az elfojtás helyett hasznos feszültségoldó lehet, ha helyet és alkalmat kerítetek a csúnya szavak kimondására. Futótűzként terjed annak az anyukának a TikTok videója, aki a fürdőszobába „zárva” engedi meg a kislányának, hogy cenzúra nélkül kimondjon bármit, ami csak az eszébe jut. Az óvodás korú kislány persze mindössze két szót ismer és ezeket ismételgeti, de látszik az arcán a megkönnyebbülés és a huncut kacagás, hogy ezt megteheti következmények nélkül.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Inside History (@insidehistory) által megosztott bejegyzés

Egy másik hasznos technika, ha átfogalmazzuk, és gyermekbarátabbá tesszük a káromkodást. A klasszikusok helyett használhatjuk a terembúráját, a kutyafáját, vagy kitalálhatunk saját, vicces „csúnya szavakat” is. Ezek elveszik az élét a dolognak, de megadják a verbális szabadságot. A másokat sértő, diszkriminatív, vagy szexuális tartalmú obszcén szavak esetében azonban teljes elhatárolódás szükséges és az, hogy megértessük a gyerekekkel, hogy ezek semmilyen célt nem szolgálnak, azon kívül, hogy megbántjuk velük egymást.

Nyitókép: Cavan Images/ Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: