Gyerekek két tűz között: válás egy bántalmazó kapcsolatból

Vajon hogyan élik meg a gyerekek azt, amikor egy válás során az egyik szülő sarat dobál a másikra, pocskondiázza, esetleg fizikailag is bántalmazza őt? És hogyan védhetjük meg őket?

A bántalmazó kapcsolatok „korát éljük”. Valahogy, mintha kiveszett volna az emberekből egymás tisztelete. Rendre lépnek át olyan határokat, amellyel ilyen vagy olyan módon bántalmazzák egymást. Férfiak, és igen, nők is.

Az ilyenfajta kapcsolatok és a nárcizmus kezelése még a szakemberek számára is összetett és sokrétű feladat, hiszen nehéz terápiát létrehozni a tagadással és az öntudat hiányával szemben. A grandiózus egók mögött rejtőző, valójában sebzett és szégyenérzetükkel birkózó emberek pedig itt járnak közöttünk, és családokat, gyermekeket tesznek tönkre. Főleg váláskor.

Bátran kijelenthető: egy nárcisztikussal való kapcsolódás után egy ponton zavartnak, frusztráltnak, dühösnek, idegesnek és kihasználtnak érezheti magát az ember. Iszonyatosan kimerítő velük együtt élni, de az igazi meglepetések akkor érnek, amikor megpróbálunk róluk leválni. Ez egy felnőttnek is mélyrepülés, de egy gyermek számára maga lehet a pokol. Mit tehetünk tehát a gyermekünkért, ha a válás során két tűz közé reked? Sajnos nem tudjuk őket megóvni a problémáktól, de eszközöket adhatunk a kezükbe, hogy megtanulják helyén és jól kezelni őket.

Hidegvér

Tipikus, hogy a toxikus fél érzelmi reakciót próbál kiváltani, olykor manipulációval, hazugságokkal, személyes támadásokkal, zsarolással azért, hogy irányítást szerezzen. Rettenetesen nehéz, de szülőként, ha ilyen támadás ér téged vagy gyermekedet, higgadtnak kell maradnod minden áron, és később a gyermek szintjén elmagyarázni a történteket, felkészíteni őt is, hogyan kezelje az ilyen sértő megjegyzéseket.

Ne csak nézz, láss is

Erre a legjobb módszer, ha megkérdezed, hogy ő érzi-e szükségletét másokat szóval vagy tettel bántalmazni? Ha a válasz nem, akkor egyszerű megértetni, hogy a bántalmazónak azért van szüksége sarat dobálni a másikra, mert ez van az ő belső világában. Akiben szeretet és szépség van, az azt terjeszti, akiben gonoszság, az pedig azt. Ezen felül célszerű azt is eloszlatni a gyermekben, hogy ez a fajta felnőttkori viselkedés egy trauma következménye, amit nem dolgozott fel az illető. Nem is gonoszság tehát feltétlenül, és legfőképp nem ellene irányul. A gyermek szemét fel kell nyitni akkor is, ha valamelyik szülője az érintett. Így megérti, hogy nem arról van szó, hogy őt nem szeretik, vagy azonosulnia kell a hozzávágott sértésekkel, hanem arról, hogy a másik csak ezt képes nyújtani. Természetesen ez korántsem legalizálja az illető tetteit.

Mi a helyzet, ha a gyermek válasza igen arra, hogy néha úgy érzi, jól esne megbántani másokat? Nyugodtan bevallhatjuk, hogy néha nekünk is megfordul a fejünkben, hogy szívesen adnánk pacsit egy székkel valakiknek az arcába, de ilyenkor belül dühösnek vagy frusztráltnak érezzük magunkat. Tehát amikor sértegetni vagy megütni támad kedvünk valakit, akkor van egy belső feszültség bennünk, ez pedig kezelhető, ha azt az utat választjuk, hogy foglalkozunk a problémával. Vagy van a másik opció, hogy görgetjük magunk előtt a feszültségünk okait és minden embert megpróbálunk tönkretenni, lenyomni a környezetünkben, reménykedve abban, hogy egyszer majd csak jobban fogjuk magunkat érezni.

Kérdezd meg a gyermekedtől, milyen érzés dühösnek, idegesnek, frusztráltnak lenni? Nem jobb megtanulni, hogyan kezelhetőek ezek az indulatok, mint mindig a hatalmuk alá kerülni? Erre pedig már egy kétéves is fogja tudni a választ. A feldühödött, ordibáló, zsaroló ember általában nagyon hatalmasnak érzi magát ilyenkor belülről, de külső szemlélő számára visszataszító és szánalmas az ilyen viselkedés. Érdemes minden esetben erre gondolni, amikor valakit elragadtatnak az indulatok.

A kevesebb több

Ha mérgező kapcsolatot tapasztal a gyermek maga körül, az a legjobb, ha megtanítjuk a szürke kő vagy szürke szikla technikára. A nárcisztikusokkal szemben a legjobb a minimális információt tartalmazó, asszertív kommunikáció.

Mivel a nárci szülők általában túlzott elvárásokat támasztanak úgy partnerük, mind gyerekeikkel szemben, jó, ha mielőbb megtanítod a gyermekednek meghúzni a határait. Természetesen ez akkor fog menni, ha ebben te is jó példával jársz előtte, a példabeszédeknek semmi értelme. Beszéljetek sokat arról, hogy mi a realitás. Akár más barátokkal, normálisan funkcionáló családokkal is, és akár írjátok le őket, hogy senkinek ne legyen kérdés, amikor zaklatásra kerül a sor. Mivel a manipulációt olykor nehéz észlelni, az alábbi kérdések segíthetnek abban, hogy ki tudjátok ti is bogozni a helyzeteket és fel tudjátok állítani a határokat:

  • Mi lenne a tisztességes ebben a helyzetben?
  • Ha a másik fél helyzetében lennél, akkor is igazságos ez a megoldás?
  • Te döntöttél így vagy a másik ember nyomására, elvárása miatt teszed/tennéd meg?
  • Van másik megoldás, ami előnyösebb lehet?
  • Mi okoz több stresszt: megtenni most ezt vagy azt a dolgot vagy a határok felállítása?
  • Egy év múlva vajon mi lesz az eredménye a mostani állapotnak?
  • Ha valaki ésszerűtlen indokok miatt nem hajlandó betartani a határaidat, hajlandó lennél engedni belőlük?

Szép az üzenet és hasznos

A manipulatív emberek számára az írásban történő kommunikáció már komoly szorítást jelent – persze a hardcore nárcik ezt is simán kikerülik –, ezért érdemes minden fontosabb dolgot írásban intézni. „Bocsi (szülő) épp edzésen vagyok/tanulok/különórám van leírnád, amit szeretnél?” Küldd el üzenetben, hogy nehogy félreértsen.

Megtisztul a tudat

Ne felejtsd el gyermekedet mindig emlékeztetni, hogy a toxikus ember viselkedése nem az ő hibája. Tudnia kell: a mérgező emberek és nárcisztikusok gonoszul viselkedhetnek, és haragjuk vagy elutasításuk nem áll arányban azzal, amit esetleg tett.

Mivel a gyermekek még nem rendelkeznek kifejlett öntudattal, hajlamosak magukat okolni a dolgok miatt. Hogy ez ne történjen meg, egy abúzus után, mindig beszéljétek át, mit tett volna egy normális, ésszerűen működő ember ugyanabban a helyzetben és hasonlítsátok a kettőt össze. Ez a gyakorlat segíthet felismerni a gyermeknek a realitást és nem magát hibáztatni, szégyenkezni.

Indulatkezelési problémákkal, nárcizmus okozta abúzussal, válással, toxikus kapcsolattal fordulj szakemberhez. Sajnos a környezet, a barátok gyakran – a külvilág felé mutatott lenyűgöző arca miatt – nem ismerik fel a valódi bántalmazót. A családállítás, a modern pszichológia, a kundalíni technológia nagyon sokat tud segíteni abban, hogy túléljetek és tovább tudjatok lépni egy ilyen traumát.

 

Nyitókép: kazuma seki /Getty Images

 

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdkelhetnek:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)