Így vedd rá a gyermeked, hogy megnyíljon neked, és meséljen a napjáról

Ha lépésről lépésre követed a következő stratégiát, akkor örökre száműzheted a halálosan idegesítő „jó volt” választ a gyerkőcödtől.

Ha a kedvenc meséjéről vagy játékáról van szó, akár órákig is lelkesen fecserészik veled a gyermeked, de amint megkérdezed, hogyan telt a napja az óvodában vagy az iskolában, mindössze annyit mond, „jól”? Természetesen nem szabad azonnal kétségbeesned, mert ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy küszködik valamivel, csupán csendesebb, zárkózottabb típus. Ha szeretnél többet megtudni arról, mi történik vele azokban az órákban, amikor nincs veled, érdemes követned a lenti stratégiát, mert ennek köszönhetően nyitottabbá válhat az irányodba.

1. Lépés: Végezd el a házi feladatodat!

Nem csak a lurkóknak, hanem a felnőtteknek is van házi feladatuk! Ez pedig nem más, mint hogy a lehető legtöbb információt össze kell gyűjteniük a gyermekeik napjáról. Tudj meg minél többet a tanáraikról, az osztálytársaikról és a napirendjükről, mert ez elindíthatja és fenntarthatja a párbeszédet. Akár az ebédmenüt is kijegyzetelheted hétről hétre! Így egyszerűbb lesz a kérdések megfogalmazása is.

2. Lépés: A türelem beszélgetést teremt!

Érhető, ha alig várod, hogy a gyereked meséljen valamit arról, hogyan zajlott a napja az óvodában vagy az iskolában. De meg kell tanulnod türelmesnek lenni vele, hiszen ő ilyenkor valószínűleg csak arra vágyik, hogy leeresszen egy kicsit. Próbáld meg inkább lefekvés előtt, esetleg hétvégén kérdezgetni őt! Sok szülő egyébként az autóutakra esküszik (például a boltokba menet), mivel ezek jól behatárolható időintervallumok és még szemkontaktust sem kell feltétlenül teremtenetek. Ez segíthet nekik megnyílni.

3. Lépés: Gondoskodj a proteinpótlásról!

Először is: nem szabad elfeledkezned arról, hogy a gyerkőcöknek valójában sok energiára és erőbefektetésre van szükségük ahhoz, hogy visszagondoljanak a napjukra és szavakba öntsék azt. Tehát, ha nem mesélnek a napjukról, az talán azért van, mert teljesen kimerültek a végére. Kínáld meg valamilyen fehérjetartalmú snackkel, majd várj 20-30 percet, mielőtt elkezded faggatni. Néha ennyire egyszerű a megoldás.

4. Lépés: Változtass a helyszínen!

Egyes kutatások szerint a helyszínváltoztatás mellett az is hatással lehet a kommunikációra, ha összekötöd azt más tevékenységgel. Az pedig bizonyított, hogy a séta csökkentheti a felnőttek mentális fáradtságát: vagyis okkal feltételezhetjük, hogy egy szülő-gyermek közös kiruccanás során is könnyebben megy a társalgás.

5. Lépés: Kérdezz jól!

De egyáltalán nem mindegy az sem, miként teszed fel azokat. A „Hogyan telt a napod?” túl tág megfogalmazás ahhoz, hogy megnyíljon neked, különösen akkor, ha a természeténél fogva is inkább zárkózott. Viszont nem lehetsz a végletekig konkrét sem, mert ebben az esetben tőmondatos válaszokra számíthatsz csak. A cél a szűk, de mégis nyitott kérdések használata. Íme néhány példa:

  • „Melyik volt a napod legjobb része?”
  • „Csinált valaki az osztályodból valami vicceset? Mesélj róla!”
  • „Kipróbálhattál valami újat ma? Mit?”

De az is segíthet, ha beleszősz a mondandóba néhány információt magadról, vagy a múltadról. Például: „Amikor annyi idős voltam, mint te, mindig fogócskáztunk a szünetben. Te mit szeretsz csinálni a barátaiddal ilyenkor?”

Forrás: HuffPost
Nyitókép: Andrea Piacquadio/Pexels

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: