Ha azt hitted az almát kompótként vagy süti alapanyagként tudod feldolgozni, akkor nézd meg ezt az isteni receptet. Garantáljuk, hogy ez az almás-baconös panini a legnagyobb kedvenceid közé fog tartozni!
El sem tudjuk képzelni az őszi sütögetést szezonális gyümölcsök és zöldségek nélkül. Az évszak legnagyobb sztárjai között van egy olyan hozzávaló, ami magasan kiemelkedik a többi közül – ez pedig az alma. A klasszikus almás pitét, a sült almát, a rétest és a linzert kötelező ilyenkor elkészíteni. Mivel ezekből a receptekből már valószínűleg mindenkinek megvan a saját kedvence, amire évek óta esküszik, ezért nem is írunk le egy ezredik verziót. Most inkább egy olyan fogással készültünk, ami nem minden nap kerül a tányérra. Ez a baconös-cheddar sajtos szendvics bizonyítja, hogy az alma nemcsak az isteni desszertek hozzávalója lehet, bizony a sós ételekben is megállja a helyét! Az izgalmas fogás hétvégi brunch-hoz is tökéletes, de a hűvös esténken is remekül fog esni egy friss, meleg panini.
Hozzávalók (4 darabhoz):
- 8 szelet kenyér
- 4 evőkanál vaj
- 4 evőkanál almavaj (recept a cikk végén)
- 175 gramm reszelt cheddar sajt
- 175 gramm gouda vagy havarti sajt
- 1 alma vékony szeletekre vágva
- 8 szelet bacon
- méz
- 1 evőkanál kakukkfű
Elkészítés:
- Melegítsd elő a panini sütőt (ha nincs, vegyél elő egy serpenyőt).
- A kenyérszeletek egyik oldalát vajazd meg, a másikat pedig kend meg az almavajjal. 4 szelet kenyér almavajas oldalán egyenletesen oszd el a kétféle reszelt sajtot, az almaszeleteket és a bacont. Szórd meg az egészet kakukkfűvel, majd locsold meg egy kis mézzel. Végül jöhet a másik szelet kenyér a tetejére.
- A szendvicseket egyesével tedd a grillrácsra és süsd addig, amíg a sajt el nem olvad. Tálalás előtt még tehetsz rájuk egy kis extra mézet!
A panini elkészítéséhez szükséged lesz almavajra is. A név megtévesztő, hiszen akárcsak a mogyoróvaj, úgy az almavaj sem tartalmaz semmilyen tejterméket – csak az állaga miatt kapta az elnevezést. Az almavajat kenyérre is kenhetjük, mintha csak lekvár lenne vagy sütemények ízesítéséhez, palacsinta töltelékeként is használhatjuk. Sőt, akár a sült húsok mellé is tehetünk egy kanállal!
Hozzávalók az almavajhoz:
- 1,5 kg alma
- 2,5 dl szűretlen 100%-os almalé
- 30 dkg cukor
- 1 fahéjrúd
Elkészítés:
- Az almákat hámozd meg, magozd ki és vágd apró kockákra.
- Az almalevet, a cukor egyharmadát a fahéjrúddal együtt forrald fel. Miután a cukor elolvadt, add hozzá a felkockázott almát is. Forrald fel az egészet újra, majd vedd ki a fahéjrudat és egy botmixer segítségével pürésítsd az almakockákat.
- Végül add hozzá az így kapott püréhez a maradék cukrot, majd közepes lángod főzd addig, amíg az egész be nem sűrűsödik (kb. 45 perc).
- Adagold 2 kisebb befőttes üvegbe. Hűtőben tárolva néhány hétig eláll.
Nyitókép: @halfbakedharvest/Instagram