Mennyei vacsi: forró almás-baconös panini cheddar sajttal

Almás, de nem pite, mi az?

Ha azt hitted az almát kompótként vagy süti alapanyagként tudod feldolgozni, akkor nézd meg ezt az isteni receptet. Garantáljuk, hogy ez az almás-baconös panini a legnagyobb kedvenceid közé fog tartozni!

El sem tudjuk képzelni az őszi sütögetést szezonális gyümölcsök és zöldségek nélkül. Az évszak legnagyobb sztárjai között van egy olyan hozzávaló, ami magasan kiemelkedik a többi közül – ez pedig az alma. A klasszikus almás pitét, a sült almát, a rétest és a linzert kötelező ilyenkor elkészíteni. Mivel ezekből a receptekből már valószínűleg mindenkinek megvan a saját kedvence, amire évek óta esküszik, ezért nem is írunk le egy ezredik verziót. Most inkább egy olyan fogással készültünk, ami nem minden nap kerül a tányérra. Ez a baconös-cheddar sajtos szendvics bizonyítja, hogy az alma nemcsak az isteni desszertek hozzávalója lehet, bizony a sós ételekben is megállja a helyét! Az izgalmas fogás hétvégi brunch-hoz is tökéletes, de a hűvös esténken is remekül fog esni egy friss, meleg panini.

@halfbakedharvest/Instagram

Hozzávalók (4 darabhoz):

  • 8 szelet kenyér
  • 4 evőkanál vaj
  • 4 evőkanál almavaj (recept a cikk végén)
  • 175 gramm reszelt cheddar sajt
  • 175 gramm gouda vagy havarti sajt
  • 1 alma vékony szeletekre vágva
  • 8 szelet bacon
  • méz
  • 1 evőkanál kakukkfű

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a panini sütőt (ha nincs, vegyél elő egy serpenyőt).
  2. A kenyérszeletek egyik oldalát vajazd meg, a másikat pedig kend meg az almavajjal. 4 szelet kenyér almavajas oldalán egyenletesen oszd el a kétféle reszelt sajtot, az almaszeleteket és a bacont. Szórd meg az egészet kakukkfűvel, majd locsold meg egy kis mézzel. Végül jöhet a másik szelet kenyér a tetejére.
  3. A szendvicseket egyesével tedd a grillrácsra és süsd addig, amíg a sajt el nem olvad. Tálalás előtt még tehetsz rájuk egy kis extra mézet!

A panini elkészítéséhez szükséged lesz almavajra is. A név megtévesztő, hiszen akárcsak a mogyoróvaj, úgy az almavaj sem tartalmaz semmilyen tejterméket – csak az állaga miatt kapta az elnevezést. Az almavajat kenyérre is kenhetjük, mintha csak lekvár lenne vagy sütemények ízesítéséhez, palacsinta töltelékeként is használhatjuk. Sőt, akár a sült húsok mellé is tehetünk egy kanállal!

@halfbakedharvest/Instagram

Hozzávalók az almavajhoz:

  • 1,5 kg alma
  • 2,5 dl szűretlen 100%-os almalé
  • 30 dkg cukor
  • 1 fahéjrúd

Elkészítés:

  1. Az almákat hámozd meg, magozd ki és vágd apró kockákra.
  2. Az almalevet, a cukor egyharmadát a fahéjrúddal együtt forrald fel. Miután a cukor elolvadt, add hozzá a felkockázott almát is. Forrald fel az egészet újra, majd vedd ki a fahéjrudat és egy botmixer segítségével pürésítsd az almakockákat.
  3. Végül add hozzá az így kapott püréhez a maradék cukrot, majd közepes lángod főzd addig, amíg az egész be nem sűrűsödik (kb. 45 perc).
  4. Adagold 2 kisebb befőttes üvegbe. Hűtőben tárolva néhány hétig eláll.

Nyitókép: @halfbakedharvest/Instagram

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: