Gyógyítja a szemet, lazítja a nyakat és enyhíti a szorongást: így hat a szervezetre az ájurvédikus masszázs

Az emberiséggel egyidős gyógymód, számtalan testi és lelki problémára nyújt megoldást.

Az ájurvéda holisztikus gyógyítás, amely egyidős az emberiséggel.  Eredete több mint 5000 évre nyúlik vissza. A modern tudomány mellett is megállja a helyét, sőt sok esetben előbbre is jár. Úgy tartják, hogy az Istenek azért hozták le a földre, hogy e földi teremtménynek, az Embernek, jó élete legyen, és mindig jól érezze magát.

Az ájurvéda tele van csodákkal, ha hiszünk bennük. Újjáéleszti a testet, a lelket, és segít, egy teljes értékű élet kialakításában, amelyre mindenkinek törekednie kellene” – mondja az indiai származású Sachin Chauhan, aki közel tíz éve él és dolgozik hazánkban. Amikor Magyarországra került, még volt benne félsz, de rövid időn belül visszaigazolódott, hogy óriási igény van a holisztikus módszerekre. Tapasztalatai alapján egyértelműen kimondható, hogy a hozzá fordulóknál a legnagyobb problémát a stressz okozza. De a rossz étkezési és életmódbeli szokások, a kialvatlanság is mind nyomot hagynak a testben és lélekben egyaránt. Itt nem csak egy masszázst kapnak, a vendégek, a terápia egy állapotfelméréssel kezdődik.

Az ájurveda négy testtípust különböztet meg, ennek birtokában alakítják ki egy állapotfelmérés után a kezelési tervet: a masszázsok számát, típusát, és ha szükséges, az étrendet is. S bár viszonylag rövid idő alatt is el lehet érni hatalmas változásokat, azt fontos tudni, hogy az ájurveda sem varázslat. A szervezetnek nemcsak hozzá kell szoknia, hanem reagálnia is kell a változásokra, és ez bizony, időbe telik. A forró illóolajokkal végzett masszázst leggyakrabban az egész testen végzik, de az ájurveda számos masszázst kínál akkor is, ha valamelyik testrésznek célirányosan van szükség segítségre.

Shiro Abhayanga

Ez a kezelés tulajdonképpen egy fajmasszázs, amelynek köszönhetően csökken a nyakban, a vállakban, az arcban és a fejben felgyülemlett izomfeszültség. Javítja a vérkeringést, megszünteti a krónikus fejfájást, oldja a szorongást. De sokat segít az álmatlanságban szenvedőknek, valamint a memóriát is erősíti. Energiával tölt fel, lendületet ad a mindennapokhoz.

Netra Basti

Tisztító ájurvedikus terápia célzottan a szem, a látás kezelésére. Langyos ghee-vel, azaz speciális tisztított vajjal történik a kezelés, amely valójában egyfajta szemfürdő. Fiatalító hatással bír a szemekre és a szemkörnyéki szövetekre, kúraszerűen végezve pedig jelentősen javíthatja a látást. De nemcsak szemproblémák esetén ajánlott, kiváló megelőzés céljából, illetve, ha valaki sokat ül a számítógép előtt, ami miatt gyakran fáradt vagy száraz a szeme.

Patra Potali

A csontok, ízületek és egyéb lágyrészek gyulladásai esetén valamint gerincproblémák és izomfájdalmak esetén kiváló ájurvedikus kezelés. Javítja a keringést, stimulálja az idegvégződéseket, erőteljesen méregtelenít. Speciálisan válogatott növények leveleiből készült különböző porokat melegítenek át gyógynövények olajaiban és ezt vászonbatyuba kötik. Ezekkel a kis batyukkal gőzölik és masszírozzák a problémás testrészt. Fázósabbaknak is ajánlott, mert kívül-belül átmelegíti a testet.

Nyitókép: EyesWideOpen/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: