Vedd körül magad gyógyító szobanövényekkel!

5 virág, ami jó hatással van az egészségedre

Mire jó egy szép cserepes virág azon kívül, hogy nagyszerű dekorációs elem? Néhány példány jó levegőtisztító, sőt, olyan is van, ami a pihentető alvást segíti elő. Itt az ideje beszerezni valamelyiket!

Pici oázisként szolgálnak, de amellett, hogy esztétikusak, a közérzetedet is javítják: jelenlétük megnyugtat és csökkenti a stresszt. Tökéletes kellékek a harmonikus otthon kialakításához.

Az viszont a NASA egyik kutatása során derült ki, hogy bizonyos példányok az egészségünkre is jó hatással vannak. Vannak olyan növények, amelyek sokkal hatékonyabban képesek kiszűrni, megkötni és lebontani a levegőbe került szerves oldószereket és káros anyagokat. Segítenek megszabadulni a légtérbe került portól és a baktériumoktól is – így az allergia kialakulását is gátolják.

1. Anyósnyelv

A pihentető alvás egyik kelléke

Különlegessége, hogy éjszaka is bocsát ki oxigént és megköti a szén-dioxidot. Ha pihentető alvásra vágysz, érdemes egy ilyet a hálószobádba költöztetni. A csodanövény mesterséges fény mellett is képes fotoszintetizálni, üde zöld színe kellemes a szemnek, emellett az egyik legjobb szűrője azoknak a rákkeltő, szerves oldószereknek, amelyeket többek között a fából készült bútorok bocsátanak ki magukból.

Az anyósnyelv gondozása gyerekjáték: gyorsan növekszik, jól bírja a szárazságot, a huzatot, az erős napsütést és a rendszertelen öntözést is. Egy dolgot viszont ki nem állhat: ha túllocsolják.

2. Borostyán

Ez a növény képes közömbösíteni azokat a káros baktériumokat, amik a fürdőszobában előfordulnak, ezért egyedülálló fertőtlenítő hatású. Emellett megakadályozza a penész megjelenését. Asztmásoknak különösen érdemes ilyet tartani, mert párásítja a levegőt.

A borostyánt a legjobb a fürdőszobában tartani, mert ott vehetjük a legtöbb hasznát

Vigyázz arra, hogy gyermeked vagy négylábú kedvenced ne férjen hozzá, mert levele és bogyója mérgező. A borostyán már kicsit több odafigyelést igényel: nagy a fényigénye és a vízigénye is!

3. Vitorlavirág

Szűri a káros anyagokat, sőt az elektromágneses sugárzást is elnyeli, ezért lehetőség szerint a dolgozószobádba tedd, vagy olyan helyre, ahol számítógép vagy más elektronikus eszköz van – így segíthet legyőzni az elektroszmog okozta alvásszavart.

Üde színfolt, és csökkenti az elektromos berendezések káros hatásait is

Azért is jó választás, mert képes a lakásban is virágozni, és leginkább félárnyékban érzi jól magát. A szobahőmérsékletű, átlagos mennyiségű vizet szereti, ősszel érdemes kicsit kevesebbet locsolni.

4. Szobapáfrány

A legjobb választás a levegő nedvesítésére, melyet párologtató mellett – vagy helyett – is használhatsz. Ha asztmás vagy, szinte kötelező, hogy tarts egyet otthon. A zöld lakótárs jelenlétével kevésbé szárad ki a torkod, kevesebbet kell köhögnöd és a szemirritációt is csökkenti.

Asztmások számára különösen ajánlott!

Mivel párakedvelő, érdemes a fürdőszobába tenni, de remekül elvan a lakás más, világos vagy félárnyékos helyiségében is. Bőséges locsolást igényel.

5. Bromélia

Képes a benzingőz közel 92%-át megkötni, ezért érdemes például garázsbejárat közelében elhelyezni. Emellett a dohányfüstöt is képes semlegesíteni. A növény aranyérmesként végzett az Amerikai Kémai Társaság károsanyag-szűrés tesztjén!

A légtisztítók királya

Mérsékelt öntözést igényel, viszont azt rendszeresen, és nemcsak a növény földjébe, hanem a kelyheinek tövébe is érdemes egy kis vizet permetezni. A világos helyeket kedveli, de félárnyékban is megél.

Nyitókép: Myimagine/Shutterstock

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: